Την προθυμία του να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας. Την ίδια ώρα βέβαια τονίζει ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο αν μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Το θέμα δεν είναι στο τι μπορώ να δεσμευτώ. Στόχος μου σε οποιονδήποτε διάλογο είναι να βάλω ένα τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε εάν είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς. «Συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν προδοσία της χώρας μου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς - γι' αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες ακόμα. Δεν έχουμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε.
Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισήμανε: «Οι κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Εχω ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Ερωτώμενος για τις ενέργειες της Γερμανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει τις κινήσεις του Βερολίνου: «Η κυβέρνηση σκέφτεται πρώτα και κύρια τη χώρα της - και αυτό είναι αυτονόητο. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία υποστηρίζουν την Ουκρανία».
Κρίσιμη Πέμπτη - Τι θα τεθεί επί τάπητος στην Αττάλεια
Την Πέμπτη (10/3), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα θα έχουν κρίσιμες συζητήσεις στην Αττάλεια, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, για να επιτευχθεί τρόπος τερματισμού του πολέμου. Την ώρα που ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί τερματισμός του πολέμου, ένα δημοσίευμα της μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες καθώς αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «έχουν προχωρήσει πολύ». Συγκεκριμένα, η παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος σημειωτέον βρέθηκε ο ίδιος στη Μόσχα για να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα καθώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν φτάσει σε μία συνεννόηση.
Συγκεκριμένα, η Μόσχα δείχνει πως μπορεί να «ρίξει νερό στο κρασί» της ενώ η πρόταση της Ρωσίας είναι «δύσκολη» για την Ουκρανία, αλλά όχι «αδύνατη», με την Jerusalem Post να ισχυρίζεται ότι οι δύο πλευρές «δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές», παρά τα όσα λέγονται δημοσίως. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο, μέχρι να κατακτήσει όλη τη χώρα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η ισραηλινή εφημερίδα συνδέει την κατάπαυση του πυρός για την αποχώρηση των αμάχων με τον χρόνο «που πρέπει να δοθεί» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, η περικύκλωση του Κιέβου από τις ρωσικές φάλαγγες αποτελεί έναν «μοχλό πίεσης» της Ρωσίας προς τον Ζελένσκι για να αποδεχθεί την πρόταση της Μόσχας στις αυριανές (κρίσιμες) διαπραγματεύσεις.
Αυτή είναι η πρόταση Πούτιν
Τι προβλέπει όμως η ρωσική πρόταση; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, η «τελική» πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει τα εξής:
- Η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας
- Η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, η οποία θα ανεξαρτητοποιηθεί
- Η Ουκρανία θα αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας
- Ο Ζελένσκι θα διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας και να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ποτέ ( κάτι για το οποίο έχει άλλωστε ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις)
- Η Ρωσία από την πλευρά της θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια
Ενδεικτική αυτής της πρότασης είναι και η δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε ότι μεταξύ των στόχων της Ρωσίας δεν είναι να ανατρέψει τον Ζελένσκι. Για την περίπτωση άρνησης από την πλευρά του Ζελένσκι να συμβιβαστεί, η εφημερίδα εκτιμά ότι το κόστος θα είναι τεράστιο για την Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και πιθανότατα η Ουκρανία θα χάσει την ανεξαρτησία της, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρεται ότι το πρόσφατο ταξίδι του Ναφτάλι Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε ως στόχο τη διαμεσολάβηση, αλλά την κατανόηση των «κόκκινων γραμμών» του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πούτιν δεν έχει τρόπο υπαναχώρησης και πρέπει να δείξει στους Ρώσους ότι πέτυχε πράγματα με την εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι τα σχέδιά του για μία επίθεση - αστραπή δεν ευοδώθηκαν.
Κίεβο: Μπορούμε να συζητήσουμε για «ουδέτερο καθεστώς»
Πέραν των ολοένα και αυξανόμενων αναφορών του Ζελένσκι στην «απογοήτευσή» του για τους χειρισμούς του ΝΑΤΟ, ενδεικτικές της «στροφής» του Κιέβου είναι και οι δηλώσεις στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιγκόρ Ζόβκα, ο οποίος ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να συζητήσει την πιθανή «ουδετερότητα» της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Τέτοια ερωτήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι πολύ πιθανό», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αποδεχθεί το αίτημα της Μόσχας για «ουδέτερο καθεστώς». «Αν δοθούν αυστηρές εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.