Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι συγκρούσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται και η «μητέρα των μαχών» στο Κίεβο δείχνει να είναι προ των πυλών, μία αχτίδα ελπίδας δίνει δημοσίευμα της μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «έχουν προχωρήσει πολύ». Συγκεκριμένα, η παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος σημειωτέον βρέθηκε ο ίδιος στη Μόσχα για να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα καθώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν φτάσει σε μία συνεννόηση.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα δείχνει πως μπορεί να «ρίξει νερό στο κρασί» της ενώ η πρόταση της Ρωσίας είναι «δύσκολη» για την Ουκρανία, αλλά όχι «αδύνατη», με την Jerusalem Post να ισχυρίζεται ότι οι δύο πλευρές «δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές», παρά τα όσα λέγονται δημοσίως. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο, μέχρι να κατακτήσει όλη τη χώρα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η ισραηλινή εφημερίδα συνδέει την κατάπαυση του πυρός για την αποχώρηση των αμάχων με τον χρόνο «που πρέπει να δοθεί» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, η περικύκλωση του Κιέβου από τις ρωσικές φάλαγγες αποτελεί έναν «μοχλό πίεσης» της Ρωσίας προς τον Ζελένσκι για να αποδεχθεί την πρόταση της Μόσχας στις αυριανές (κρίσιμες) διαπραγματεύσεις.

Αυτή είναι η πρόταση Πούτιν

Τι προβλέπει όμως η ρωσική πρόταση; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, η «τελική» πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει τα εξής:

  • Η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας
  • Η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, η οποία θα ανεξαρτητοποιηθεί
  • Η Ουκρανία θα αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας
  • Ο Ζελένσκι θα διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας και να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ποτέ ( κάτι για το οποίο έχει άλλωστε ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις)
  • Η Ρωσία από την πλευρά της θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια

Ενδεικτική αυτής της πρότασης είναι και η δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε ότι μεταξύ των στόχων της Ρωσίας δεν είναι να ανατρέψει τον Ζελένσκι. Για την περίπτωση άρνησης από την πλευρά του Ζελένσκι να συμβιβαστεί, η εφημερίδα εκτιμά ότι το κόστος θα είναι τεράστιο για την Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και πιθανότατα η Ουκρανία θα χάσει την ανεξαρτησία της, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρεται ότι το πρόσφατο ταξίδι του Ναφτάλι Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε ως στόχο τη διαμεσολάβηση, αλλά την κατανόηση των «κόκκινων γραμμών» του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πούτιν δεν έχει τρόπο υπαναχώρησης και πρέπει να δείξει στους Ρώσους ότι πέτυχε πράγματα με την εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι τα σχέδιά του για μία επίθεση - αστραπή δεν ευοδώθηκαν.

Κίεβο: Μπορούμε να συζητήσουμε για «ουδέτερο καθεστώς»

Πέραν των ολοένα και αυξανόμενων αναφορών του Ζελένσκι στην «απογοήτευσή» του για τους χειρισμούς του ΝΑΤΟ, ενδεικτικές της «στροφής» του Κιέβου είναι και οι δηλώσεις στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιγκόρ Ζόβκα, ο οποίος ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να συζητήσει την πιθανή «ουδετερότητα» της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Τέτοια ερωτήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι πολύ πιθανό», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αποδεχθεί το αίτημα της Μόσχας για «ουδέτερο καθεστώς». «Αν δοθούν αυστηρές εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.

«Ράλι» ανόδου στα διεθνή Χρηματιστήρια

Χαρακτηριστική της ελπίδας που δημιουργούνται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, είναι η άνοδος που σημειώνεται στις διεθνείς αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και άλλα διεθνή χρηματιστήρια να καταγράφουν ισχυρά κέρδη αναδεικνύοντας έτσι το θετικό κλίμα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη για μηνύματα σχετικά με το πώς η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό και τις νέες προκλήσεις που θέτει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στην Αθήνα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 820 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 821,76 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,07%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 69,78 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άλμα 3,14%, ύστερα από τετραήμερο πτωτικό σερί. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άλμα 5,4% στις 13.541 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 4,67% στις 6.241 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,7% στις 7.084 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 5,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 3,3%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ δείχνουν ανοδικό άνοιγμα σήμερα στη Wall Street, με κέρδη 500 μονάδων για τον Dow Jones. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν τις τελευταίες ώρες μετά από την άνοδο που παρουσίασαν το πρωί, στο απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent πέφτει 3,9% στα 123 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κυμαίνεται στα 118 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 4,5%. Σημαντικά μειωμένη είναι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο. Διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στα 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 21,5 % σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,80% και διαμορφώνεται στα 1,0996 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 127,3250 γεν, στο 0,8359 με τη στερλίνα και στο 1,0198 με το ελβετικό φράγκο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.