Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποτελούν την ελίτ των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων με αποστολή να προστατεύσουν τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις δολοφονικές επιθέσεις, που έχουν εξαπολύσει εναντίον του οι Ρώσοι μετά την εισβολή. Και έως σήμερα τα έχουν καταφέρει. Εξουδετέρωσαν την επίλεκτη ομάδα Τσετσένων, που είχε εισχωρήσει στην ουκρανική επικράτεια με στόχο να εξοντώσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους νέους επίδοξους δολοφόνους του, τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner. Το 3ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, που φέρει το όνομα του πρίγκιπα Σβιατοσλάβ είναι ο φύλακας άγγελος του Ουκρανού προέδρου, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο Κρεμλίνο έχοντας επιφέρει καίρια πλήγματα στη ρωσική πολεμική μηχανή. 

Πρόκειται για τους Ουκρανούς Spetsnaz, που κουβαλούν τη σοβιετική στρατιωτική φιλοσοφία του παρελθόντος έχοντας εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια από δυτικούς αξιωματικούς. Το Σύνταγμα «Πρίγκιπας Σβιατοσλάβ ο Γενναίος» μαζί με το 8ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων και το 54ο Τάγμα Αναγνώρισης αποτελούν τη δύναμη κρούσης της πανίσχυρης Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας. Τα μέλη των ομάδων αυτών, που φέρουν διακριτικά με μία κουκουβάγια να υψώνει ένα ξίφος πάνω από τη Ρωσία, βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών εδώ και 3 δεκαετίες. Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι ο Ταξίαρχος Κιρίλο Μπουντάνοβ, ο οποίος έχει επιζήσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας, που έχουν οργανώσει εναντίον του οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας. Στο επιτελείο του βρίσκονται αξιωματικοί μικρής ηλικίας, που έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στις περιοχές της Κριμαίας, του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ το 2014 και μέχρι τη ρωσική εισβολή είχαν ως στόχο να οργανώσουν την υπηρεσία στα νατοϊκά πρότυπα αναπτύσσοντας το δίκτυο πληροφοριών. 

Ειδικά το 3ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1962, υπήρξε μία από τις κορυφαίες μονάδες συνολικά της Σοβιετικής Ενωσης. Το 1987 η ομάδα αναγνώρισης του Συντάγματος ανακηρύχτηκε η καλύτερη στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στις Ενοπλες Δυνάμεις της ΕΣΣΔ και το 1990 κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ομάδων ειδικών δυνάμεων ολόκληρου του σοβιετικού στρατού. Το τιμητικό όνομα, που φέρει, δεν είναι τυχαίο. Ο πρίγκιπας Σβιατοσλάβ, που έζησε τον 10ο αιώνα έμεινε στην ιστορία ως πολεμιστής πρίγκιπας οδηγώντας τους Ρώσους σε μεγάλες εκστρατείες. Ο πρίγκιπας του Κιέβου μέσα από αιματηρούς πολέμους προσπάθησε να δημιουργήσει ένα τεράστιο ρωσοβουλγαρικό βασίλειο, που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό αντίβαρο στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Στο μεταξύ, η ανεξαρτησία της Ουκρανίας τον Αύγουστο του 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης σηματοδοτεί την έναρξη της στρατιωτικής οργάνωσης του νέου κράτους. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημιουργία της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών θεωρήθηκε κορυφαία προτεραιότητα παράλληλα με τη συγκρότηση του τακτικού στρατού. Οι αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στα συστήματα πληροφοριών των σοβιετικών σχηματισμών, που στάθμευαν στην ουκρανική επικράτεια, και όσοι επέστρεψαν στην Ουκρανία από διάφορα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έγιναν ο οργανωτικός πυρήνας, που ουσιαστικά «έχτισε» τη νέα υπηρεσία. Η Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άρχισε να σχηματίζεται τον Φεβρουάριο του 1992 χωρίς όμως να υπάρχει ενιαίο σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Τον Απρίλιο του 1994 η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας μετονομάστηκε σε Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας (DIU) συνιστώντας ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό στρατιωτικό σύστημα πληροφοριών. 

Με τη συγκρότηση ενιαίας δομής, ξεκίνησε η εντατική εκπαίδευση μονάδων Ειδικών Δυνάμεων της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Διοικητής της νέας κρίσιμης υπηρεσίας τέθηκε ο βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν Γιάροσλαβ Χορόσκο, ο οποίος είχε τιμηθεί ως ήρωας για τις στρατιωτικές υπηρεσίες του στη Σοβιετική Ενωση. Ενας σκληρός διοικητής, που έδωσε μεγάλη βάση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση στη θάλασσα. Οι πολεμικές συγκρούσεις τη δεκαετία του ’90 έφεραν τους Ουκρανούς αξιωματικούς της Υπηρεσίας Πληροφοριών σε πολλές εμπόλεμες ζώνες ως μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων. Οι 79 Ουκρανοί στρατιώτες με το διοικητή τους παρέμειναν στη Σεμπρένιτσα αντιμετωπίζοντας πυρά και διαπραγματευόμενοι με το Σερβοβόσνιο ηγέτη Ρατκο Μλάντιτς την τύχη 10.000 Βόσνιων αμάχων. Οι Ουκρανοί αξιωματικοί πληροφοριών συμμετείχαν και στις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ την περίοδο 2002–2005.

Το 2010 η εκλογή στην προεδρία της Ουκρανίας του εκλεκτού της Μόσχας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σήμανε την αρχή μιας δύσκολης περιόδου για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλλει ότι πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδίας διορίστηκαν τότε επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας καταστρέφοντας ουσιαστικά το στρατιωτικό σύστημα πληροφοριών της Ουκρανίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κρίσιμη Υπηρεσία Πληροφοριών το 2014 να μην έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων πριν την έναρξη των επιχειρήσεών τους για την κατάληψη της Κριμαίας. Παρόλα αυτά, οι ειδικές δυνάμεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο του Ντόνετσκ εκτελώντας δεκάδες αποστολές αναγνώρισης, επιχειρήσεις μάχης και επιδρομές στα μετόπισθεν του εχθρού ενώ όσοι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις έχουν ανακηρυχτεί εθνικοί ήρωες στην Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.