Μετά από 4 ώρες διαπραγματεύσεων και εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων από ρωσικές δυνάμεις, Μόσχα και Κίεβο φαίνεται να σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν για το τέλος του πολέμου. Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε πως σημειώθηκε μικρή πρόοδος στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, τη στιγμή που Αμερικανός αναλυτής εκτιμά πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναπτύξει το 100% της στρατιωτικής δύναμης των 150.000 ανδρών που είχε σχεδιαστεί να συμμετάσχουν στην εισβολή.
Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως οι δύο πλευρές έκαναν πρόοδο στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανίας. Πάντως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τα αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός ο δήμαρχος του Γκοστόμελ από πυρά ενώ μοίραζε ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Οι όροι της Ρωσίας για το τέλος του πολέμου
Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διεμήνυσε στην ουκρανική πλευρά ότι η Ρωσία μπορεί να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική εισβολή αν δεχθούν τρεις όρους. Οι 3 όροι που θέτει η ρωσική πλευρά είναι οι εξής:
Τροποποίηση του συντάγματος έτσι ώστε να καταγραφεί επίσημα το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Ουσιαστικά να επανέλθει το σύνταγμα στην πρότερη μορφή του, που ίσχυε μέχρι το 2014 ουσιαστικά, το οποίο ανέγραφε ότι η Ουκρανία έχει ουδέτερο καθεστώς, κάτι που άλλαξε με την έλευση της φιλοδυτικής κυβέρνησης, την οποία θέλει να «ξηλώσει» ο Πούτιν. Ο δεύτερος όρος είναι να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος κι ο τρίτος να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες οι δύο αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις οποίες διαβιούν οι ρωσόφωνοι που μάχονται μαζί με τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
«Εμείς ολοκληρώνουμε την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας με την επιχείρησή μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι έχουν εξουδετερωθεί «2.600 στρατιωτικοί στόχοι». «Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί. Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρίψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και Αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε αναλυτικά ο Πεσκόφ στο Reuters.
Ολα τα παραπάνω βέβαια είναι αδύνατον να τα αποδεχτεί η Ουκρανία, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για παράδοση της χώρας. Η Ουκρανία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν παραδίδει ούτε μία σπιθαμή γης και αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Ζελένσκι θα ήταν αδύνατον να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Μια αλλαγή στάσης δεν θα έθετε σε κίνδυνο μόνο το πολιτικό μέλλον του, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του, με δεδομένες τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν στο εσωτερικό της χώρας του.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.