Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρώπη πασχίζει να κλείσει την κάνουλα της ενέργειας από την Ρωσία, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητά της, καθώς όπως παραδέχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, οι εισαγωγές ενέργειας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ουσιαστικής σημασίας», ωστόσο, επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». «Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Τζόνσον: Δεν μπορούμε να κλείσουμε την στρόφιγγα εν μία νυκτί

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο... αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση... και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε. Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών. «Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ανησυχία και στο Βέλγιο

Η αύξηση τιμών της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να ωθήσει το Βέλγιο να εγκαταλείψει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025 όπως είχε προγραμματιστεί και να επεκτείνει τη λειτουργία δύο από τους επτά αντιδραστήρες του. Ερωτηθείς σήμερα το πρωί από το δημόσιο ραδιόφωνο RTBF, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο παραδέχτηκε ότι το Βέλγιο βρισκόταν στη διαδικασία «επαναξιολόγησης» της στρατηγικής του εν όψει ενός γεωπολιτικού πλαισίου «εντελώς διαφορετικού» από αυτό που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στις 23 Δεκεμβρίου, τα επτά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού είχαν συνάψει μια συμφωνία που προέβλεπε την εύνοια του σεναρίου διακοπής λειτουργίας των επτά αντιδραστήρων το αργότερο το 2025, υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεν είχαν αποκλείσει το «σχέδιο Β» της διατήρησης ισχύος 2 γιγαβατώρων (δηλαδή δύο αντιδραστήρων) σύμφωνα με την ενεργειακή «ασφάλεια εφοδιασμού» και τον «έλεγχο των τιμών». Η κυβέρνηση επρόκειτο να προβεί σε νέα αξιολόγηση με βάση μια έκθεση που αναμένεται στις 18 Μαρτίου σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού μετά το 2025.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.