Να μετατρέψει το ουκρανικό σε παγκόσμιο πρόβλημα προσπαθεί ο Βολοντίμρ Ζελένσκι και σε κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνει. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αφού πρώτα εξαπέλυσε επίθεση στο ΝΑΤΟ για τη μη στήριξη, το Σάββατο (5/3) επανέλαβε το αίτημά του για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας του, μιλώντας στην αμερικανική γερουσία.
Στην ουσία, ο Ζελένσκι ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να απαγορεύσουν στους Ρώσους να πετούν πάνω από την Ουκρανία, κάτι που σημαίνει πως αυτόματα θα αναγκαστούν να καταρρίψουν ρωσικό αεροσκάφος που θα επιχειρήσει να πετάξει πάνω από την απαγορευμένη ζώνη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κλιμάκωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η προοπτική ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου θα μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Αλλωστε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε τη θέση του, λέγοντας πως θα οδηγηθούμε ουσιαστικά σε Παγκόσμιο Πόλεμο, αν κάποια χώρα αποφασίσει να εμπλακεί στον πόλεμο με αυτό τον τρόπο.
Στη διάρκεια της ομιλίας του προς την αμερικανική γερουσία, ο Ζελένσκι ζήτησε να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκλειστεί η Μόσχα από το σύστημα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard. Έκανε επίσης έκκληση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να του παραχωρήσουν αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG, τα οποία διαθέτουν χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι μονόδρομος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας με δηλώσεiς του το πήγε ένα βήμα παρακάτω προκαλώντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφήνοντας αιχμές πως η άρνησή τους να βοηθήσουν, μπορεί να αποτελεί και αδυναμία. Ωστόσο, προς το παρόν η πίεση που ασκεί ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει αποτέλεσμα, αντίθετα βρίσκει συμμάχους η πρόταση Μπορέλ. Χαρακτηριστικά, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε: «Προτρέπω τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία να μεταφέρουν αμέσως μαχητικά αεροσκάφη της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης στην ουκρανική αεροπορία καθώς υπερασπίζεται τους αμάχους υπό εναέρια επίθεση από τη Ρωσία».
Τώρα, ενώ το σενάριο απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν βρίσκει σύμφωνο τον Μπάιντεν, φαίνεται ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις από τον Λευκό Οίκο για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, όπως αποκάλυψε ο Μιχάλης Ιγνατίου στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σε πρώτη φάση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν μόνες τους σε μείωση. Είναι ένα αίτημα και των Αμερικανών νομοθετών, αν και οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν θα ακολουθήσουν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.