Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ανοιχτά τους πάντες υποστηρίζοντας πως «οι δυτικές κυρώσεις ισοδυναμούν με πόλεμο». Τη στιγμή που υποστήριξε ότι η Ουκρανία ρισκάρει το μέλλον της κρατικής της υπόστασης και υπάρχει δυσκολία για την εξεύρεση λύσης μέσω των διπλωματών από τη Μόσχα και το Κίεβο, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ έχει ανοιχτή την πόρτα σε ανατολή και δύση και είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε το Σάββατο (5/3) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Η συνάντησή διήρκησε τρεις ώρες ενώ το Τελ Αβίβ που φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό Ρώσων μεταναστών, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το Ισραήλ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, εξέφρασε αλληλεγγύη στο Κίεβο και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε ότι θα διατηρήσει τις επικοινωνίες με τη Μόσχα με την ελπίδα να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική συνάντηση Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπένετ του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα ο Μπένετ συνοδευόταν από τον υπουργό Στέγασης Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία. Ο Έλκιν συνόδευε στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.
Το Ισραήλ έχει επίσης κατά νου τη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, όπου το Ισραήλ επιτίθεται τακτικά σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Ο Μπένετ, ένας θρησκευόμενος Εβραίος, πέταξε κατά παράβαση του θρησκευτικού νόμου του Σαββάτου, επειδή ο Ιουδαϊσμός το επιτρέπει, όταν ο στόχος είναι η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, είπε ο εκπρόσωπός του.
Συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ταγίπ Ερντογάν και συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς
Αμέσως μετά τις επαφές του στο Κρεμλίνο, ο Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση, αίτημα το οποίο φαίνεται πως έχει γίνει δεκτό. Τέλος, ο Ναφτάλι Μπένετ είναι είναι καθ’ οδόν για το Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Μπένετ συντονίζει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν
Στο μεταξύ το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό πως ο Μπένετ πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν, μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.