Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπολύει μαζική επίθεση για να καταλάβει το Κίεβο εν μέσω εκτόξευσης απειλών για απασφάλιση των πυρηνικών όπλων του η Δύση «πυροβολεί» κατά ριπάς την οικονομία της χώρας του γνωρίζοντας ότι αυτή είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του Ρώσου προέδρου. Τα πρωτόγνωρα μέτρα, που λαμβάνουν συντονισμένα οι δυτικές κυβερνήσεις, έχουν ως στόχο να «γονατίσουν» άμεσα τη ρωσική οικονομία, εξέλιξη, που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πίεσης στο Κρεμλίνο.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Μόσχας στον οικονομικό στραγγαλισμό της φανερώνουν ότι το πολιτικό μέλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ πιθανό να μην κριθεί στο πεδίο της στρατιωτικής σύγκρουσης αλλά στους αμείλικτους δείκτες της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αποκαλυπτικό το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο, που συνέταξε η ελληνική διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στη Μόσχα, αναφορικά με την πορεία και τα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, η οποία ακριβώς πριν την επίθεση στην Ουκρανία αντιμετώπιζε «ένα εσωτερικό σύνολο προκλήσεων: Υποτονική ανάπτυξη, αδύναμες επενδύσεις και υποτονικό βιοτικό επίπεδο το 2022». Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε πριν τον διεθνή οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της ήταν κάτω από 2% ετησίως. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Capital control στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Μισούστιν

Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2021 οι τιμές αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών σε ολόκληρη τη ρωσική οικονομία. Ο πληθωρισμός για το 2021 έφτασε στο 8,4%, που είναι υπερδιπλάσιο από τον επίσημο στόχο της χώρας για 4% και τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2015. Μόνο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,6% το 2021 τη στιγμή, που το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περίπου 10% από το 2013. Για το λόγο αυτό το Κρεμλίνο αναγκάστηκε ως μέτρο στήριξης των συνταξιούχων, οι οποίοι αποτελούν την βασική πηγή λαϊκής στήριξης του, να αυξήσει τις κρατικές συντάξεις κατά 8,6% το 2022. 

Μάλιστα, σε δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, το 44% των Ρώσων ερωτηθέντων δήλωνε ότι περιμένουν την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχα, το 49% των ερωτηθέντων διατύπωνε την άποψη ότι αναμένει την επιδείνωση και των δεικτών της ρωσικής οικονομίας. Μόνο το 18% και το 16%, αντίστοιχα, των πολιτών εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για  βελτίωση της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ρωσίας μέσα στο 2022.

Εκτόξευση των εξαγωγών... πριν το εμπάργκο

Στο μεταξύ, η εισβολή στην Ουκρανία και το οικονομικό εμπάργκο, που ακολούθησε, ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία οι εξαγωγές των μη ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία είχαν καταγράψει ιστορικό ρεκόρ. Ειδικότερα, ο όγκος εξαγωγών των μη ενεργειακών προϊόντων της Ρωσίας το 2021 ξεπέρασε τα 191 δις δολάρια σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Το 2020 οι εξαγωγές τέτοιων αγαθών είχαν σημειώσει επίσης ρεκόρ ανερχόμενες σε 161,3 δις δολάρια. 

Η αύξηση σημειώθηκε σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, αλλά η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφηκε στα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, τα λιπάσματα, τα προϊόντα επεξεργασίας ξύλου, τα χημικά, τα πλαστικά και τον εξοπλισμό ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά, οι αυξήσεις ανά κλάδο ήταν οι ακόλουθες: Χημική βιομηχανία (54%), μεταλλουργία (52%), βιομηχανία ξυλείας (43%), μηχανολογία (31%), τρόφιμα (23%).

Πλήγμα και στον τομέα των εισαγωγών

Ενας επιπλέον σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να συνεκτιμηθεί για να χαρτογραφηθούν σε όλη τους τη διάσταση οι συνέπειες στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης, είναι η αυξημένη εξάρτηση της ρωσικής βιομηχανίας από τις εισαγωγές. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις αναλύσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, βάσει των οποίων, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των εταιρειών, που χρησιμοποιούν εισαγόμενα εξαρτήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης μεταξύ των ρωσικών επιχειρήσεων, το 2020, το 80% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε εισαγόμενα εξαρτήματα έναντι 65% το 2019. 

Οπως σημειώνεται στη μελέτη αυτή, «ακόμη και με μια χαμηλή κατανάλωση εισαγόμενων εξαρτημάτων, η εξάρτηση από τις εισαγωγές μπορεί να είναι πολύ ισχυρή λαμβάνοντας υπόψη την μη ύπαρξη εναλλακτικής λύσης στην εγχώρια αγορά». Η εξάρτηση από τις εισαγωγές αυξήθηκε από 75% σε 88% για τις εξαγωγικές εταιρείες και από 48% σε 76% για τις μη εξαγωγικές. Οι Ρώσοι αναλυτές εκτιμούσαν πριν τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα ότι οι εισαγωγές ήταν απολύτως απαραίτητες για τις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην αγορά σε συνθήκες έλλειψης εγχώριων αναλόγων προϊόντων ή χαμηλής ποιότητάς τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.