Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη Ρωσία να απειλεί ευθέως με πόλεμο τη Γαλλία ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τις Ενοπλες Δυνάμεις προσοχή και επαγρύπνηση. Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να προσπάθησε τη Δευτέρα να έχει τον ρόλο «πυροσβέστη» στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τον ενημέρωσε για τους τέσσερις όρους της Ρωσίας για να τερματιστεί ο πόλεμος, όμως οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές. 

Μόλις λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε τις τηλεφωνικές του επαφές με τους αρχηγούς των κρατών, όπως της Ιαπωνίας, της Ινδίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας. Ο Μακρόν, ο οποίος είναι και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επιστολή του που είδε το φως της δημοσιότητας, εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς τους επικεφαλής του γαλλικού στρατού, ζητώντας τους ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, επαγρύπνηση και προσεκτικούς χειρισμούς.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία - Επεισόδιο Λεμέρ - Μεντβέντεφ: «Θα γονατίσουμε τη ρωσική οικονομία»

Διπλωματικοί παράγοντες στο Παρίσι εξηγούσαν ότι οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες σε πολλά μέτωπα και βρίσκονται συχνά πλησίον ή και απέναντι σε ρωσικές, από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη και από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ατλαντικό. Στόχος της προεδρικής παρέμβασης ήταν να τονιστούν οι κίνδυνοι που όλο και περισσότερο ελλοχεύουν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Με πόλεμο απείλησε ευθέως τη Γαλλία ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Συγκεκριμένα, ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σήμερα κάποιοι Γάλλοι υπουργοί δήλωσαν ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία. Προσέχετε τη γλώσσα σας, κύριοι! Και μην ξεχνάτε πως στην ανθρώπινη Ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι αρκετά συχνά μετατρέπονται σε πραγματικοί».

Η δήλωση που προκάλεσε την «έκρηξη» του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν εκείνη του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε: «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» υποσχόμενος ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Λαβρόφ: Δεν θα επιτρέψουμε η Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μήνυμα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρεί πυρηνικά όπλα ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα αντίστοιχα όπλα από την Ευρώπη. «Η Ρωσία δεν μπορεί παρά να αντιδράσει στον πραγματικό κίνδυνο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία και λαμβάνει όλα τα μέτρα για να το αποτρέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία να υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Είναι ώρα να τα πάρει πίσω. Είναι απαράδεκτο για εμάς να υπάρχουν – αντίθετα από ό,τι προβλέπουν οι συνθήκες – αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

«Είναι ώρα να αποσυναρμολογηθούν οι αντίστοιχες υποδομές στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Επανερχόμενος στο θέμα της Ουκρανίας ο Λαβρόφ είπε ότι οι κίνδυνοι από την παρουσία του καθεστώτος Ζελένσκι έχουν αυξηθεί σημαντικά για τις γειτονικές σε αυτήν χώρες. Παράλληλα είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της συνέργειας της Δύσης με το εγκληματικό καθεστώς που εγκαταστάθηκε στο Κίεβο μετά το 2014.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.