Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία, που ανακοίνωσε προ ολίγου η Πρόεδρος της Κομισιόν για πρώτη φορά στα χρονικά, καταδεικνύει μία σημαντική αλλαγή εποχής για την Ε.Ε.

Ριζική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής «μη εμπλοκής»

Με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μιλά για «σημείο καμπής» για την Ένωση, φαίνεται πως η εισβολή της Ρωσίας που παραβίασε βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές που κυριάρχησαν στη Γηραιά Ήπειρο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει ταρακουνήσει συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οδηγώντας σε ριζική αναθεώρηση της μέχρι σήμερα λογικής μη εμπλοκής ή ουδετερότητας που χαρακτήριζε πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Γερμανία - Σουηδία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία, που στο παρελθόν έχει επικριθεί για ατολμία ή ουδετερότητα, στην παρούσα συγκυρία επί εβδομάδες εξανίστατο στην αποστολή οπλισμού στο Κίεβο και σήμερα η κυβέρνηση Σολτς- που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους- μετά από έναν πύρινο λόγο του ίδιου, ανακοίνωσε την έγκριση αποστολής αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Αντίστοιχη και η περίπτωση της Σουηδίας, που κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ακολούθησε πολιτική ουδετερότητας , αλλά σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε επίσης την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με χιλιάδες αντιαρματικά όπλα και κράνη. Παράλληλα, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Κόστα, συντάχθηκαν επίσης με τις αποφάσεις ενίσχυσης του Κιέβου με στρατιωτικό και αμυντικό υλικό, ενδυναμώνοντας το ηχηρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

40 τόνους αμυντικό υλικό με 2 C-130 από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έστειλε σήμερα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα με αμυντικό υλικό, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όπως και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, απεστάλησαν και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, από μάσκες και γάντια μέχρι απινιδωτές και συσκευές παροχής οξυγόνου. Η συντριπτική πλειοψηφία των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία. Συνολικά 13 χώρες Ε.Ε. έχουν εγκρίνει ή αποστείλει ήδη αμυντικό υλικό και όπλα: Γερμανία, Γαλλία,  Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Ελλάδα, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Εκτός Ευρώπης στρατιωτική υποστήριξη παρέχουν επίσης ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μάλιστα ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, πέραν της βοήθειας που έχει ήδη προσφέρει. Στις χώρες που έχουν παράσχει διαφόρων ειδών βοήθεια περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβενία και το Ισραήλ.

Αλλαγή εποχής και στις οικονομικές σχέσεις

Η επιλογή του Ρώσου Προέδρου να ανοίξει όπως επισημαίνουν οι αναλυτές «την πόρτα του φρενοκομείου», καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, έχει επηρεάσει τη στάση ακόμα και της ιστορικά ουδέτερης Ελβετίας. Παρότι η κεντροευρωπαϊκή δεν είναι μέλος της Ε.Ε ή του NATO και οι τράπεζές της υποδέχονται μεγάλα χρηματικά ποσά από Ρώσους ολιγάρχες, η Βέρνη έχει εν πολλοίς ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει έως σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα να ανοίξει νέους δεσμούς όπως λογαριασμούς με Ρώσους που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή «black list» και έχει ζητήσει οι υφιστάμενες σχέσεις με αυτά τα πρόσωπα να δηλωθούν στη γραμματεία οικονομικών υποθέσεων. Παράλληλα, εξετάζει επιπλέον μέτρα ι, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η απόφαση της BP να πουλήσει το ποσοστό 20% που κατέχει στη μετοχική σύνθεση του ρωσικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.