Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια αχτίδα φωτός, χωρίς πολλές ελπίδες, διαφάνηκε την Κυριακή (27/2) μετά τη συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας για συνάντηση εκπροσώπων στα σύνορα της πρώτης με την Λευκορωσία. Υστερα από διπλωματικό θρίλερ και προτάσεις που απορρίφθηκαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο εν μέσω πυρών. Ετσι, ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, ελπίζοντας σε ένα... μικρό θαύμα προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα και να επιστρέψει η κανονικότητα στη χώρα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία, ενώ καθ' οδόν είναι και Ουκρανοί. Για να φτάσουμε στη συμφωνία, χρειάστηκε η παρέμβαση του πρόεδρου της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, ο οποίος βεβαίως από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των Ρώσων. Ο Λουκασένκο δεσμεύτηκε ότι στο διάστημα των συνομιλιών, από την ώρα που θα ξεκινήσουν οι αντιπροσωπείες μέχρι που θα επιστρέψουν, ο δικός του στρατός δεν θα συμμετέχει στις εχθροπραξίες, ενώ τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν πως οι όποιες συνομιλίες θα γίνουν ανεξάρτητα με τον πόλεμο που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.

Αλλαγή στάσης από τον Πούτιν

Το σημείο όπου κλείστηκε το ραντεβού, αλλά και το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι αποδεικνύει μια αλλαγή στάσης από την πλευρά του Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Το γεγονός λοιπόν ότι οι ο Πούτιν κάθισε στο τραπέζι, χωρίς μάλιστα να υπάρξει παράδοση των όπλων, επιβεβαιώνει σε έναν βαθμό τις δυσκολίες που έχει συναντήσει μέχρι τώρα στην επιχείρηση.

Από την άλλη, ο Ζελένσκι δεν έχει πολλές επιλογές. Δηλώνει πως δεν είναι αισιόδοξος για θετική κατάληξη, αλλά δεν μπορούσε να απορρίψει πρόταση για διάλογο, την ώρα που ο ίδιος και ο στρατός του βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. «Κέρδισε» το γεγονός ότι οι συζητήσεις θα γίνουν χωρίς προαπαιτούμενα, όπως δήλωσε η δική του πλευρά, ενώ στα συν γι αυτόν καταγράφεται ότι θα κάνει τη συνάντηση σε μέρος διαφορετικό από αυτό που ήθελε αρχικά η Μόσχα. Ετσι, η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα γίνει στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ. Ο Ζελένσκι, ο οποίος αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο, πρότεινε τη Βαρσοβία, την Μπρατισλάβα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βουδαπέστη ή το Μπακού ως εναλλακτικούς χώρους συνομιλιών, πριν αποδεχτεί τα σύνορα με τη Λευκορωσία. 

Η εκτίμηση του ΝΑΤΟ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε επίσης διστακτικά και από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην κρίση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το «αν είναι σωστό να καθίσουμε και να βρούμε μια πολιτική λύση». Ακόμη, η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Oksana Markarova, χαιρέτισε τα νέα για τις συνομιλίες με τη Ρωσία, αναφέροντας πως αποτελεί πιθανό τρόπο λήξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι η πατρίδα της «δεν είναι έτοιμη να παραδοθεί».

Οι δεσμεύσεις του Λουκασένκο 

Λιγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, είπε ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφότου το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας το ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να περνούν από την επικράτειά του. Ο κ. Λουκασένκο «ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν παραδίδουμε εδάφη» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Πάντως, ξεκάθαρο μήνυμα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του έστειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, πριν από την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διπλωμάτες.  Ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία ενώ δέχονται σφοδρές επιθέσεις και άνθρωποι χάνονται. Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι διπλωμάτες μεταβαίνουν στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες χωρίς προκαταρτική συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτούν συζητήσεις υπό όρους τελεσιγράφων. Επισήμανε ότι σκοπός είναι να «ελαχιστοποιηθούν οι απειλές» και για τον λόγο αυτό αποστέλλεται ειδική αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες. «Θα ακούσουμε τι θέλει να μας πει η άλλη πλευρά χωρίς να υπάρχει κάποια προκαταρκτική συμφωνία» τόνισε ο Κουλέμπα.

Γιώργος Φίλης: «Η Ρωσία θα καθορίσει τις εξελίξεις»

Όπως σημείωσε ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης στο Mega, η Ρωσία θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.«Κάθε λογικός άνθρωπος αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις κατάληψης μιας χώρας μεγέθους Γαλλίας, αυτό είναι το μέγεθος της Ουκρανίας» σημείωσε ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Αυτό θα είναι και μια πίεση της Ρωσίας για να καταλήξουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, γιατί όσο θα καθυστερεί η Ουκρανία, τόσο περισσότερα εδάφη θα χάνει και τόσο μεγαλύτερα χτυπήματα θα δέχεται» πρόσθεσε ο κ. Φίλης, συμπληρώνοντας πως και τη Ρωσία δεν την συμφέρει να έχει παρατεταμένες επιχειρήσεις λόγω του οικονομικού κόστους και της εσωτερικής πίεσης. «Επειδή η Ρωσία έχει το πάνω χέρι, επί του πεδίου, θα είναι αυτή που θα καθορίσει τους όρους των διαπραγματεύσεων, αν εφόσον γίνουν» τόνισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διδάκτωρ Γεωπολιτικής.

Τέταρτη μέρα συγκρούσεων 

Υπενθυμίζεται πως για 4η μέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χωρίς να έχει πέσει στα χέρια του στρατού του Πούτιν το Κίεβο. Χθες μάλιστα, το Ρωσικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε τη «διεύρυνση» της επίθεσης «σε όλες τις κατευθύνσεις» στο εσωτερικό της χώρας, καθώς προχώρησαν οι ρωσο-ουκρανικές επαφές για τη διεξαγωγή συνομιλιών, όπως ανέφερε η ρωσική πλευρά.  Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, ενώ το «ελαφρά οχήματα» της Ρωσίας έχουν εισβάλει στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον Ουκρανικό τοπικό κυβερνήτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.