«Δεν έχουμε εικόνα πού θα σταματήσει ο Πούτιν και αυτό είναι το χειρότερο όλων», σχολιάζει ο διεθνολόγος Γιώργος Τζογόπουλος στο Reader.gr για την σκοτεινή μέρα που ξημέρωσε στην Ουκρανία, καλύπτοντας με πέπλο πολέμου ολόκληρη την υφήλιο, αλλά κυρίως την Ευρώπη. Η Ρωσία κήρυξε πόλεμο στη γείτονα χώρα από τα ξημερώματα της Πέμπτης. Βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονται και στο Κίεβο, με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας να κάνει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Δεκάδες είναι μέχρι στιγμής τα θύματα της σύρραξης - νεκροί και τραυματίες - και όσο περνά η ώρα, είναι άγνωστο ποιο θα είναι το τέλος του πολέμου που κήρυξε ο Πούτιν.
Πολίτες - ανάμεσά τους και παιδιά - κρύβονται σε καταφύγια, στους σταθμούς του Μετρό, ενώ άλλοι, μεταξύ των οποίων και ομογενείς, προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία. Ο Πούτιν, όμως, δείχνει ανένδοτος και δεν δείχνει να φοβάται από επικείμενες κυρώσεις της Δύσης.
«Ο Πούτιν μπορεί να πληγεί από κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή για παράδειγμα αν θα εξαιρεθούν ρωσικές εταιρείες από το SWIFT», απαντά ο Δρ. Τζογόπουλος στην ερώτηση ποιο είναι το «αγκάθι» που μπορεί να πονέσει τον Ρώσο πρόεδρο. «Πρέπει να σημειωθούν, όμως, δύο πράγματα σχετικά με αυτές. Πρώτον θα πλήξουν κι εμάς. Δεύτερον, οι κυρώσεις είναι προβλέψιμες. Η Ρωσία έχει βρει τρόπους να προετοιμάζεται και να τις αντιμετωπίζει. Είμαι απαισιόδοξος σχετικά με αυτό και το δηλώνω ξεκάθαρα», σχολιάζει ο καθηγητής και κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).
Διαβάστε ακόμη: Live: Πόλεμος στην Ουκρανία, λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας
Δεκάδες Ουκρανοί έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής και εξουδετερώθηκαν δεκάδες «Ρώσοι κατακτητές», σύμφωνα με το Κίεβο. Έχουν καταληφθεί εδάφη από αυτονομιστές αντάρτες, λένε οι Ρώσοι. Πόσο μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση; Είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο; «Από τη στιγμή που ο πόλεμος ξεκινά και οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είναι τεταμένες, οι παρεξηγήσεις μεταξύ τους πολλαπλασιάζονται και ίσως ακολουθήσει ευρεία κλίμακας σύρραξη. Το χειρότερο όλων είναι ότι ο Πούτιν δείχνει διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις και αυτό μπορεί να πονέσει την Ευρώπη», συμπληρώνει ο Δρ. Τζογόπουλος.
«Σημειώθηκε αποτυχία της Διπλωματίας»
Στις Βρυξέλλες επικρατεί κυριολεκτικά διπλωματικός πυρετός ενόψει της βραδινής έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών. Μέσα σε 24 ώρες οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών συναντήθηκαν τρεις φορές, προκειμένου να καταλήξουν σε προσυμφωνία για την πρόταση του δεύτερου πακέτου κυρώσεων που θα επιβάλει άμεσα η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. καταδικάζει τη ρωσική επίθεση και προαναγγέλλει βαρύτατες κυρώσεις. Και, όμως, τόσες μέρες που τα ρωσικά στρατεύματα απειλούσαν να εισβάλουν στο Ντονμπάς, ούτε η συνάντηση του Μακρόν ούτε η συνάντηση με τον Πούτιν, κατάφεραν να εξομαλύνουν το κλίμα.
«Από τη στιγμή που πλέον μιλάμε για πόλεμο, είναι εμφανής η ήττα που υπέστη η Διπλωματία. Η ανησυχία που υπάρχει πλέον είναι πού μπορεί να φτάσει πλέον ο Πούτιν μετά την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, διότι δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ. Για να αντιστραφεί αυτή η ήττα πρέπει πρώτον να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και δεύτερον να υπάρξει νέο πλαίσιο συμφωνίας για την Ουκρανία, μιας και απέτυχε η Συμφωνία του Μινσκ το 2014, αλλά το προβάδισμα θα το έχει ο Πούτιν, διότι επέλεξε τη στρατιωτική οδό», αναφέρει ο καθηγητής.
«Ο Ερντογάν δεν έχει ανάγκη τον Πούτιν για να κάνει τα ίδια - Εχει δείξει την πολεμοχαρή πολιτική του»
Η Τουρκία καταδίκασε τη ρωσική επίθεση κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τονίζει ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα. Η Ελλάδα ανησυχεί για το πώς μπορούν να επηρεάσουν οι εξελίξεις την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.
Ο διεθνολόγος Γιώργος Τζογόπουλος εξηγεί σχετικά με τη γείτονα χώρα: «Η Τουρκία έχει δείξει ιστορικά ότι μπορεί να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, ανεξαρτήτως τις κινήσεις Πούτιν. Το έδειξε με την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Έχει τη δική της πολεμοχαρή πολιτική. Πάντως, πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα πως θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα προσπαθήσει να ενισχύσει το διεθνή ρόλο του με στροφή τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με στόχο να κερδίσει ότι μπορεί στα ελληνοτουρκικά».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.