Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις από το πρωί της Πέμπτης, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στη χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα σύνορα των περιοχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν στο Ντονμπάς.
Από τους 500.000 κατοίκους, οι 150.000 ελληνικής καταγωγής. Το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδριάζει και για το μέλλον αυτών των ανθρώπων που ξύπνησαν με αυτή την αγωνία, ενώ ήδη σχεδιάζεται επιχείρηση απεγκλωβισμού για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η για τους ομογενείς πραγματοποιείται από τα ξημερώματα. Δύο λεωφορεία συγκεντρώνουν τους Έλληνες στο προξενείο και από εκεί θα πάνε με ασφάλεια στο Κισινάου της Μολδαβίας, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα αεροπορικώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star.
Η ίδια η πόλη της Μαριούπολης ιδρύθηκε από Έλληνες της Κριμαίας στα τέλη του 18ου αιώνα μαζί με 23 αμιγή ελληνικά χωριά. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει την προστασία της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες. «Έχουμε και ένα ειδικό θέμα: Την προστασία της ελληνικής μειονότητας δεξιά και αριστερά από τη «γραμμή επαφής», μιας πολυάριθμης μειονότητας 150.000 ανθρώπων» επισήμανε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος χθες στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της προστασίας της μειονότητας.
Όπως μεταδόθηκε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους που να δείχνει ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, όπως παρατηρήθηκε στο Κίεβο. Ωστόσο σποραδικά ακούγονται εκρήξεις και οι σειρήνες συναγερμού ηχούν συνεχώς μαζί με ένα μήνυμα που καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στο πλαίσιο του ισχύοντος στρατιωτικού νόμου. Σημειώνεται, πάντως, πως κανένας ομογενής δεν έχει τραυματιστεί προς το παρόν, ούτε έχει απειληθεί η περιουσία του και βρίσκονται σε εγρήγορση για να προλάβουν τις εξελίξεις. Η ελληνικής καταηγωγής πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προεξενείο της Ελλάδας στην Ουκρανία, αν θέλουν να φύγουν από τη χώρα.
Σακελλαροπούλου: «Είμαστε κοντά στους Έλληνες ομογενείς και τους στηρίζουμε»
«Τιμούμε το σθένος τους, είμαστε κοντά τους και τους στηρίζουμε», ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση. Όπως αναφέρει: «Αυτές τις μέρες που η απειλή του πολέμου βαραίνει πάνω από την Ουκρανία, η σκέψη μας είναι στραμμένη στις ελληνικές κοινότητες της Αζοφικής, όλες εκείνες τις πόλεις και τα χωριά όπου ακούγεται ακόμα η γλώσσα μας, τα σχολεία όπου γίνεται μάθημα κάτω από την ελληνική σημαία, τους ομογενείς κάθε ηλικίας που κρατούν ζωντανό στην καρδιά τους τον δεσμό με τις ελληνικές τους ρίζες».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «Ακούγοντας τη διάλεκτο των γηραιότερων, παρακολουθώντας τα παιδιά ελληνικής καταγωγής να μαθαίνουν σαν παιχνίδι τη νέα ελληνική και τους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού πανεπιστημίου της Μαριούπολης να εντρυφούν στη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας, σκέφτομαι με συγκίνηση την αντοχή του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, από τα χρόνια του Βυζαντίου ως τις μέρες μας». Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «Το περήφανο πνεύμα των ομογενών μας, όπως εκφράστηκε στη χιλιόχρονη παρουσία τους στην περιοχή της Ουκρανίας, παραμένει κραταιό αυτές τις δύσκολες ώρες. Τιμούμε το σθένος τους, είμαστε κοντά τους και τους στηρίζουμε».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.