Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Ουκρανία μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Συγκεκριμένα, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας Oleksiy Danilov δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλες τις περιοχές εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από την Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο μεταξύ το Κίεβο κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη ρωσική επικράτεια υπό τον φόβο πολεμικής σύρραξης, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα για την επιστράτευση εφέδρων 18-60.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση για κήρυξη έκτακτης ανάγκης εντός 48 ωρών. Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις. Επίσης η Ουκρανία κάλεσε τους περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία σ' ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ζητά από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία - Αρχισε η επιστράτευση

Ουκρανία: «Πράσινο φως» για οπλοφορία

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, οι βουλευτές της Ουκρανίας ψήφισαν την Τετάρτη για την έγκριση ενός νομοσχεδίου που δίνει την άδεια στους πολίτες της χώρας να οπλοφορούν και να δρουν σε αυτοάμυνα. «Η υιοθέτηση αυτού του νόμου είναι επωφελής για το κράτος και την κοινωνία», γράφουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου.

Ετοιμος να βρει διπλωματικές λύσεις με τη Δύση δηλώνει ο Πούτιν

To πρωί της Τετάρτης (23/2) σε νέο του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τη Δύση για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία. «Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα» δίνοντας ελπίδα πως μπορεί να βρεθεί λύση δίχως τη χρήση όπλων. Σημειώνεται πως χθες το κοινοβούλιο της Ρωσίας έδωσε έγκριση ώστε να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση». Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Κυρώσεις και μέτρα κατά της Ρωσίας από τη Δύση

Στο στόχαστρο των κυβερνήσεων βρίσκονται η Ρωσία καθώς και οι Ρώσοι ολιγάρχες με τον στόχο των Δυτικών να είναι ο αποκλεισμός των χρημάτων τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αλλωστε και οι κινήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις και για άλλες κινήσεις όπως για παράδειγμα η αφαίρεση του τελικού του Champions League από την Αγία Πετρούπολη, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στη ρωσική οικονομία. Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες, η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας - υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα - τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αν και τα μέτρα αναμένεται να τη συμπεριλάβουν στη λίστα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά του Κρεμλίνου και για όσα θα επακολουθήσουν ως συνέπειες των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ξιφουλκούσε κατά της Μόσχας, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, θυμίζοντας πως «οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία οφείλει να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά». Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε. Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη συγκρατημένα, ωστόσο η Δύση προειδοποιεί πως θα διευρυνθούν σε περίπτωση ευρείας κλίμακας εισβολής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.