Η Ρωσία προχώρησε την απειλή της για γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία και παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, δείχνει να μην... σκιάζεται από τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία που λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κρεμλίνου για χρήση στρατευμάτων στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν έναν διεθνή οικονομικό «στραγγαλισμό» της Μόσχας. Χρονικά, πρώτα η Κομισιόν, μετά η Βρετανία και τέλος οι ΗΠΑ, έστειλαν το μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα πληρώσει και μάλιστα σε... ρούβλια την απόφασή της να κάνει πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ με μια ματιά
Ο Τζο Μπάιντεν μέσα από ένα διάγγελμα που τάραξε τα νερά, ανακοίνωσε πως από την Τετάρτη (23/2), οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους. Οι κυρώσεις αυτές αφορούν το χρέος της Ρωσίας, και δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από την δύση. Οπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα. Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας. Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία. Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος».
Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: «Οχι πια ψώνια στο Μιλάνο και πάρτι στο Σεν Τροπέ» - Το μήνυμα Μπορέλ στη Ρωσία
Παράλληλα οι ΗΠΑ θα δράσουν για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αφορούν στις δύο μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας, τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα, καθώς και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα. Οι κινήσεις αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τα προηγούμενα μέτρα και θα αποκόψουν τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις κυρώσεις αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις δικές της ενέργειες στην Ουκρανία.
- Αποκόπτεται το χρέος της Μόσχας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα
- Παύση της υλοποίησης του σχεδίου για τον Nord Stream 2
- Μπλόκο στις ρωσικές τράπεζες «VEB» και «Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα»
Βρετανία: Κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες
Η Βρετανία επέβαλε την Τρίτη (22/2) κυρώσεις στον Γκενάντι Τιμτσένκο και σε άλλους δύο δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία οδεύει προς το «καθεστώς παρία» και ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο του σχεδίου του Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας επίσης ότι το Κρεμλίνο θέτει το έδαφος για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες, η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας - υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα - τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αν και τα μέτρα αναμένεται να τη συμπεριλάβουν στη λίστα.
Η Βρετανία είπε ότι ο Τιμτσένκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία συμμετείχε στην National Media Group που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε η Βρετανία. Ο Τιμτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes αξίζει 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, είπε ο Τζόνσον. Όμως ο Τζόνσον απέφυγε να επιβάλει όρια στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, κόβοντας κεφάλαια για ρωσικές εταιρείες ή εκδιώκοντας άλλους εξέχοντες λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες από τη Βρετανία. «Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ αυτού που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε στο αποθεματικό μας περαιτέρω ισχυρές κυρώσεις… ενόψει του τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέχεια».
Σολτς: Στον «πάγο» η πιστοποίηση του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, η γερμανική κυβέρνηση διακόπτει τη διαδικασία έγκρισης για τον ρωσο - γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας. Την κίνηση επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τρίτη (22/2) στο Βερολίνο. Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην μπορέσει προς το παρόν να πιστοποιηθεί.
«Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, το Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», ξεκαθάρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας. Ο Σολτς καταδίκασε νωρίτερα την απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ ως ανεξάρτητα κράτη, ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Κομισιόν: Στοχοποίηση της ρωσικής οικονομίας ως απάντηση στις ρωσικές εχθροπραξίες
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά του Κρεμλίνου και για όσα θα επακολουθήσουν ως συνέπειες των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων. Σ︎ύμφωνα με το προσχέδιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης της Μόσχας, που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διαπραγμάτευσης ρωσικών κρατικών ομολόγων προκειμένου να καταστεί δύσκολη η αναχρηματοδότηση του ρωσικού κράτους.
Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγήθηκαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει:
- Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)
- Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές
- Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ
- Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.
- Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες
Στο μεταξύ, οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράλληλα, εκατοντάδες άτομα και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε..
Μπορέλ: Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στην Μόσχα με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα
Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει:
«Ως χώρα που έχει υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ, η Ρωσία έχει σαφή και άμεση ευθύνη να εργαστεί για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Με την απόφαση να αναγνωρίσει τη μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας ως ‘ανεξάρτητα κράτη’, η Ρωσία παραβιάζει σαφώς τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν την πλήρη επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης».
«Ως εκ τούτου, η Ρωσία παραβιάζει τη δέσμευσή της να εργαστεί στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης, δέσμευση που έχει επαναλάβει επανειλημμένα, μεταξύ των οποίων και πολύ πρόσφατα. Παραβιάζει επίσης το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ».
«Προτρέπουμε τη Ρωσία, ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, να ανακαλέσει την αναγνώριση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Καλούμε τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή τη διακηρυγμένη ανεξαρτησία».
«Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα σε αυτές τις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομικών σχέσεων με τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους συνεργάτες μας».
Σύμμαχος υπέρ της Ουκρανία και η... Ιαπωνία
Αξίζει να αναφερθεί πως και η Ιαπωνία, ήτοι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δήλωσε έτοιμη να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικές χώρες της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία.
Η αναγνώριση του Ντονμπάς συνιστά «απαράδεκτη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν την Πέμπτη να «δείξει αυτοσυγκράτηση».
Το γραφείο του Κισίντα ανέφερε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Όλαφ Σολτς, με τις οποίες οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.