Τα νέα μέτρα ως απάντηση στην εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Σε αυτό το τρίτο του διάγγελμα, ο Λευκός Οίκος λαμβάνει ξεκάθαρη θέση ελπίζοντας να αποτρέψει έστω και την τελευταία στιγμή μια γενικευμένη εισβολή. Κατόπιν της αρχικής διστακτικότητας στη χρήση του όρου από τον Λευκό Οίκο, η διακυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρεται πλέον τις τελευταίες ώρες σε εισβολή -«κόκκινη γραμμή» για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει προειδοποιήσει πως θα οδηγήσει σε σκληρές αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τα τύμπανα πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Ρωσία κατέλαβε δύο περιοχές της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα.
Ο Λευκός Οίκος άρχισε να αναφέρεται στις ρωσικές ενέργειες ως «εισβολή» στη βάση των στοιχείων για την κατάσταση επί του πεδίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, ενώ από πλευράς ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζει πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Μόσχα σχεδιάζει «πλήρους κλίμακας» επίθεση.
Διαβάστε ακόμη: Βλαντίμιρ Πούτιν: «Το Κίεβο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ, καθώς η συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πια»
Τις πρώτες ώρες, μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και την εντολή για την ανάπτυξη δυνάμεων, υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής δύναμης», οι ΗΠΑ τηρούσαν στάση αναμονής για να εκτιμήσουν την κατάσταση επί του εδάφους και τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, έως ότου κατέστη σαφές πως πρόκειται για νέα εισβολή. Από ευρωπαϊκής πλευράς υπήρξαν νωρίτερα δηλώσεις ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς, χωρίς εντούτοις επί του παρόντος να γίνεται λόγος για ευρείας κλίμακας εισβολή.
Η έγκριση στον Πούτιν από την ρωσική Βουλή
Η ρωσική Βουλή άναψε το πράσινο φως στο αίτημα του Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση του στρατού στο εξωτερικό και στην ουσία οι Ρώσοι ετοιμάζουν κλιμάκωση της επίθεσης κατά της Ουκρανίας! Γι' αυτό και τώρα οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την απάντησή τους στον Βλαντίμιρ Πούτιν με νέο διάγγελμα που θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν (στις 20:00 ώρα Ελλάδος).
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ζητήσει την... τυπική άδεια του κοινοβουλίου, καθώς δεν υπήρχε καμία πιθανότητα άρνησης στο σχετικό αίτημα. Ο ίδιος είχε δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια ρωσική αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία ενώ στο διάγγελμά του είχε αρνηθεί τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. Ετσι, ο Πούτιν κίνησε τη διαδικασία ζητώντας από το ανώτερο τμήμα του ρωσικού κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό και ο πρόεδρος της Γερουσίας πρόσθεσε ότι το νομοθετικό σώμα θα ελάμβανε σύντομα την απόφασή του.
Το αίτημα που είχε ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, εγκρίθηκε ομόφωνα και δόθηκε η άδεια ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας την Τρίτη. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνόδου, ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και ζήτησε να εγκριθεί η ανάπτυξη του στρατού της στο εξωτερικό, κάτι που συμμερίστηκαν τελικά και τα υπόλοιπα μέλη της Γερουσίας. Αλλωστε, όπως είχε παραδεχτεί η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, η συνεδρίαση της ρωσικής Γερουσίας θα ήταν άμεση, δίνοντας ουσιαστικά την άδεια για γενικευμένη επίθεση στην Ουκρανία!
Εγκριση για... ειρηνευτική αποστολή
Ετσι, η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε την έγκρισή της και η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση. Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».
Ταυτόχρονα, ουκρανικές στρατιωτικές πηγές μιλούν για 10.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος έδωσε έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.
Πούτιν: «Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια - Το Κίεβο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε πως οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, μετά την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για χρήση ρωσικού στρατού στο εξωτερικό και αναφορικά με τη χρήση στρατού στο Ντονμπάς, δήλωσε ότι θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Ανέφερε επίσης ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, καθώς «...αναγνωρίσαμε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «...η αναγνώριση των Δημοκρατιών του Λουγκάνκ και του Ντονέτσκ σημαίνει και την αναγνώριση Συντάγματος και συνόρων». Ενώ παράλληλα, σημείωσε πως «...το καλύτερο που έχει να κάνει το Κίεβο είναι να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερο. Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Συνεχίζοντας, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η απόκτηση τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία, σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.
Σε άλλο σχόλιό του, για την απόφαση της ρωσικής άνω Βουλής να δώσει το «πράσινο φως» για χρήση στρατού στο εξωτερικό, ο Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω ότι ρωσικά στρατεύματα θα μπουν αυτήν την στιγμή στο Ντονμπάς». «Πρώτον, δεν είπα ότι τα στρατεύματα θα έσπευδαν εκεί αμέσως μετά τη συνάντησή μας μαζί σας εδώ… Δεύτερον, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ένα συγκεκριμένο περίγραμμα πιθανών ενεργειών, εξαρτάται από την κατάσταση που αναπτύσσεται επί τόπου, στην περιοχή» είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.