«Πρέπει να πληρώσεις για όλα στη ζωή σου. Ακόμα και για τη φιλία σου με τον πρόεδρο». Με τον τρόπο αυτό απάντησε το 2014 ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο στην ανακοίνωση των εις βάρος του κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της τότε στρατιωτικής εισβολής και κατάληψης της Κριμαίας από τη Μόσχα. Οκτώ χρόνια μετά το όνομα του ολιγάρχη και προσωπικού φίλου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, φιγουράρει πρώτο στη λίστα των προσώπων, των οποίων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία επί βρετανικού εδάφους, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας γνωστές τις κυρώσεις για τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες στη Ρωσία, βρίσκεται στην 78η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη του Forbes, με την περιουσία του να αποτιμάται στα 23,5 δισ. δολάρια. Ιδρυτής του Volga Group, ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα της Ρωσίας με συμμετοχές σε 18 εταιρείες, κατέχει σημαντικά μερίδια, μεταξύ άλλων, στην εταιρεία φυσικού αερίου Novatek και στον κολοσσό πετροχημικών Sibur. Επιπλέον, είναι πρόεδρος του ρωσικού εθνικού πρωταθλήματος χόκεϊ, του αγαπημένου αθλήματος του προέδρου, με τα φλας των φωτογράφων να τον απαθανατίζουν πάντα στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν στους αγώνες, που συμμετέχει. Μετά τις κυρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ο Ρώσος ολιγάρχης δεν έχει δικαίωμα εισόδου στη χώρα ενώ του απαγορεύεται η σύναψη οικονομικών συμφωνιών με Βρετανούς πολίτες και εταιρείες.
Διαβάστε ακόμη: Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου
Ο Γκενάντι Τιμτσένκο γεννήθηκε στην Αρμενία και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και την Ουκρανία, αποφοιτώντας το 1976 από το Μηχανολογικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ενώ τη δεκαετία του ΄80 εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου φτάνοντας στα υψηλά κλιμάκια της κρατικής ένωσης εξωτερικού εμπορίου KiNEx. Το 1991 μετακομίζει στη Φινλανδία και αρχίζει να εργάζεται για την εταιρεία πετρελαιοειδών Urals Finland Oy, η οποία έγινε ο κύριος αγοραστής των ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, αναπτύσσοντας στενή συνεργασία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του Λένινγκραντ.
Από το σημείο αυτό και μετά η εξέλιξη του Τιμτσένκο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Γίνεται επικεφαλής της φινλανδικής εταιρείας πετρελαιοειδών και ιδρύει το 1997 την Gunvor, μέσω της οποίας τόσο οι ρωσικές κρατικές εταιρείες (Rosneft, Gazprom Neft) όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες (TNK-BP και Surgutneftegaz) πουλούσαν πετρέλαιο στο εξωτερικό. Το 2007, περίπου το 30% όλων των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας πραγματοποιούνταν μέσω της Gunvor με τον στενό φίλο του προέδρου να αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της διαδικασίας εξαγωγής.
Ολα αυτά βέβαια μέχρι τη χρονιά του 2014 όταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος αναγκάστηκε να πουλήσει το μερίδιο του για να προστατεύσει την εταιρεία του από το πλήγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μία μόλις μέρα πριν την επιβολή τους λόγω της εισβολής στην Κριμαία με τις προνομιακές σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τον θέτουν απευθείας στον κλειστό κύκλο των προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του. Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις αυτές δεν στάθηκαν ικανές να περιορίσουν την οικονομική ισχύ του Γκενάντι Τιμτσένκο αλλά ουσιαστικά αναδιάταξαν το επιχειρηματικό του χαρτοφυλάκιο αυξάνοντας την επιρροή του εντός της ρωσικής επικράτειας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.