Η ρωσική Βουλή άναψε το πράσινο φως στο αίτημα του Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση του στρατού στο εξωτερικό και στην ουσία οι Ρώσοι ετοιμάζουν κλιμάκωση της επίθεσης κατά της Ουκρανίας! Γι' αυτό και τώρα οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την απάντησή τους στον Βλαντίμιρ Πούτιν με νέο διάγγελμα που θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν (στις 20:00 ώρα Ελλάδος).
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ζητήσει την... τυπική άδεια του κοινοβουλίου, καθώς δεν υπήρχε καμία πιθανότητα άρνησης στο σχετικό αίτημα. Ο ίδιος είχε δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια ρωσική αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία ενώ στο διάγγελμά του είχε αρνηθεί τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. Ετσι, ο Πούτιν κίνησε τη διαδικασία ζητώντας από το ανώτερο τμήμα του ρωσικού κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό και ο πρόεδρος της Γερουσίας πρόσθεσε ότι το νομοθετικό σώμα θα ελάμβανε σύντομα την απόφασή του.
Το αίτημα που είχε ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, εγκρίθηκε ομόφωνα και δόθηκε η άδεια ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας την Τρίτη. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνόδου, ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και ζήτησε να εγκριθεί η ανάπτυξη του στρατού της στο εξωτερικό, κάτι που συμμερίστηκαν τελικά και τα υπόλοιπα μέλη της Γερουσίας.
Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Καλωσόρισε την αναστολή της αδειοδότησης του Nord Stream 2
Αλλωστε, όπως είχε παραδεχτεί η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, η συνεδρίαση της ρωσικής Γερουσίας θα ήταν άμεση, δίνοντας ουσιαστικά την άδεια για γενικευμένη επίθεση στην Ουκρανία!
Εγκριση για... ειρηνευτική αποστολή
Ετσι, η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε την έγκρισή της και η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση. Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».
Ταυτόχρονα, ουκρανικές στρατιωτικές πηγές μιλούν για 10.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος έδωσε έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.
Πούτιν: «Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια - Το Κίεβο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε πως οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, μετά την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για χρήση ρωσικού στρατού στο εξωτερικό και αναφορικά με τη χρήση στρατού στο Ντονμπάς, δήλωσε ότι θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Ανέφερε επίσης ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, καθώς «...αναγνωρίσαμε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «...η αναγνώριση των Δημοκρατιών του Λουγκάνκ και του Ντονέτσκ σημαίνει και την αναγνώριση Συντάγματος και συνόρων». Ενώ παράλληλα, σημείωσε πως «...το καλύτερο που έχει να κάνει το Κίεβο είναι να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερο. Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Συνεχίζοντας, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η απόκτηση τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία, σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.
Σε άλλο σχόλιό του, για την απόφαση της ρωσικής άνω Βουλής να δώσει το «πράσινο φως» για χρήση στρατού στο εξωτερικό, ο Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω ότι ρωσικά στρατεύματα θα μπουν αυτήν την στιγμή στο Ντονμπάς». «Πρώτον, δεν είπα ότι τα στρατεύματα θα έσπευδαν εκεί αμέσως μετά τη συνάντησή μας μαζί σας εδώ… Δεύτερον, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ένα συγκεκριμένο περίγραμμα πιθανών ενεργειών, εξαρτάται από την κατάσταση που αναπτύσσεται επί τόπου, στην περιοχή» είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Η απάντηση των ΗΠΑ στη Ρωσία
Ετοιμες να απαντήσουν στην Ρωσία μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία είναι οι ΗΠΑ. Στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει νέο διάγγελμα, ενώ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία έκανε λόγο για «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας, που στοχεύουν τη Ρωσία, και δήλωσε πως η συμφωνία του Μινσκ «δεν υπάρχει πια». Η Δύση δείχνει «μουδιασμένη» από την κίνηση του «τσάρου» που δείχνει έτοιμος για όλα. Μετά τις δηλώσεις για κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης του Μινσκ, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζει την άμεση απάντηση στη Μόσχα. «Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία.
«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ήμασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία την περασμένη νύχτα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την αναστολή από τη Γερμανία της πιστοποίησης του αγωγού αερίου NordStream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουκρανίας.
Κυρώσεις στη Ρωσία για την αναγνώριση ανεξαρτησίας στο Ντονμπάς
Και μπορεί η Ρωσία από την πλευρά της να... εξωτερικεύει με κάθε τρόπο πως δεν την απασχολούν οι κυρώσεις από τη Δύση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έστειλαν ηχηρά μηνύματα κατά του Κρεμλίνου και για όσα θα επακολουθήσουν ως συνέπειες των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο μεταξύ, οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο ιδρυτής του ομίλου επενδύσεων Volga Γκενάντι Τίμτσενκο, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδρυτής της τράπεζας SMP και ο ανιψιός του, Ιγκόρ, είναι οι τρεις δισεκατομμυριούχοι που μπήκαν στο στόχαστρο του Μπόρις Τζόνσον, μαζί με εκατοντάδες άτομα και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε..
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.