Κλιμάκωση της επίθεσης κατά της Ουκρανίας σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με το RT, ζήτησε την άδεια του κοινοβουλίου στη Ρωσία για τη χρήση του στρατού στο εξωτερικό. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια ρωσική αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία, ενώ στο διάγγελμά του, είχε αρνηθεί τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. Ο Πούτιν ζήτησε από το ανώτερο τμήμα του ρωσικού κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του.
Το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Η συνεδρίαση της ρωσικής Γερουσίας μεταδίδεται ζωντανά. Νωρίτερα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, έξι εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Καλωσόρισε την αναστολή της αδειοδότησης του Nord Stream 2
«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «...αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες», επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Όπως είπε, «η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση γιατί το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».
Η απάντηση των ΗΠΑ στη Ρωσία
Ετοιμες να απαντήσουν στην Ρωσία μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Η Δύση δείχνει «μουδιασμένη» από την κίνηση του «τσάρου» που δείχνει έτοιμος για όλα. Μετά τις δηλώσεις για κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης του Μινσκ, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζει την άμεση απάντηση στη Μόσχα. «Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία.
«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ήμασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία την περασμένη νύχτα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την αναστολή από τη Γερμανία της πιστοποίησης του αγωγού αερίου NordStream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουκρανίας.
Κυρώσεις στη Ρωσία για την αναγνώριση ανεξαρτησίας στο Ντονμπάς
Και μπορεί η Ρωσία από την πλευρά της να... εξωτερικεύει με κάθε τρόπο πως δεν την απασχολούν οι κυρώσεις από τη Δύση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έστειλαν ηχηρά μηνύματα κατά του Κρεμλίνου και για όσα θα επακολουθήσουν ως συνέπειες των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο μεταξύ, οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο ιδρυτής του ομίλου επενδύσεων Volga Γκενάντι Τίμτσενκο, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδρυτής της τράπεζας SMP και ο ανιψιός του, Ιγκόρ, είναι οι τρεις δισεκατομμυριούχοι που μπήκαν στο στόχαστρο του Μπόρις Τζόνσον, μαζί με εκατοντάδες άτομα και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε..
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.