Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η Ρωσία από την πλευρά της να... εξωτερικεύει με κάθε τρόπο πως δεν την απασχολούν οι κυρώσεις από τη Δύση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έστειλαν ηχηρά μηνύματα κατά του Κρεμλίνου και για όσα θα επακολουθήσουν ως συνέπειες των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων. Σ︎ύμφωνα με το προσχέδιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης της Μόσχας, που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διαπραγμάτευσης ρωσικών κρατικών ομολόγων προκειμένου να καταστεί δύσκολη η αναχρηματοδότηση του ρωσικού κράτους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγούνται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει:

- Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)

- Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές

- Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ

- Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες

Στο μεταξύ, οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο ιδρυτής του ομίλου επενδύσεων Volga Γκενάντι Τίμτσενκο, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδρυτής της τράπεζας SMP και ο ανιψιός του, Ιγκόρ, είναι οι τρεις δισεκατομμυριούχοι που μπήκαν στο στόχαστρο του Μπόρις Τζόνσον, μαζί με εκατοντάδες άτομα και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε..

Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε εξάλλου, ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σημειώνεται πως ο Γκενάντι Τίμτσενκο είναι Ρώσος ολιγάρχης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά, μεταφορικά και υποδομές. Εκτός από τον Τιμτσένσκο, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα επιβάλει κυρώσεις στον Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδιοκτήτη της τράπεζας «SMP Bank» και στον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις κυρώσεις μέσω Twitter.

Δεν ανησυχούν τον Λαβρόφ οι απειλές για κυρώσεις...

Νωρίτερα, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η Δύση θα επέβαλε ούτως ή άλλως τις κυρώσεις, ανεξάρτητα από τα γεγονότα, και περιέγραψε ως προβλέψιμες τις αντιδράσεις στην απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για την αποκαλούμενη "τιμωρία της Ρωσίας". Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις. Ε λοιπόν, τις έχουμε συνηθίσει. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν». 

Στο μεταξύ, η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισμένων περιοχών της Ουκρανίας καθιστά ακόμη πιο αβέβαιες τις ήδη «ψαλιδισμένες» προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2022, δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με το Reuters. Μιλώντας σε μια οικονομική διάσκεψη, ο Τζεντιλόνι είπε ότι «η αβεβαιότητα παραμένει γύρω μας», προσθέτοντας: «Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της ρωσικής αναγνώρισης δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία θα αυξήσει έντονα αυτή την αβεβαιότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.