Τις αποφάσεις του για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Λαϊκής Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) και του Λούγκανσκ (LPR) ανακοίνωσε σε διάγγελμά προς τον ρωσικό λαό ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για το Ουκρανικό. Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» (σ.σ έγινε την ίδια ημέρα) την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά για το μέλλον των περιοχών, της Ρωσίας, της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου που παρακολουθεί τις εξελίξεις;
Ποιες είναι οι αποσχισμένες περιοχές
Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ - γνωστές συλλογικά ως Ντονμπάς - αποσχίστηκαν από τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «λαϊκές δημοκρατίες», αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν αναγνωριστεί. Από τότε, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες. Η Ρωσία αρνείται ότι εμπλέκεται σε αυτές τις συγκρούσεις, αλλά έχει υποστηρίξει τους αυτονομιστές με πολλούς τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω κρυφής στρατιωτικής υποστήριξης, οικονομικής βοήθειας, προμηθειών εμβολίων για τον κορονοϊό και έκδοσης τουλάχιστον 800.000 ρωσικών διαβατηρίων σε κατοίκους. Η Μόσχα πάντα αρνιόταν ότι σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ολοταχώς για εισβολή των Ρώσων – Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς
Τι σημαίνει η αναγνώρισή τους από τη Ρωσία
Για πρώτη φορά, η Ρωσία λέει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς κομμάτι της Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Μόσχα να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αυτονομιστικές περιοχές χωρίς άδεια, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι επεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει από την Ουκρανία. Ένας Ρώσος βουλευτής και πρώην πολιτικός ηγέτης του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Μποροντάι, είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι αυτονομιστές θα κοιτάξουν στη συνέχεια τη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων των περιοχών Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τι ισχύει για τη συμφωνία του Μινσκ που υπεγράφη το 2014
Η ρωσική αναγνώριση ουσιαστικά ακυρώνει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2014-15, οι οποίες, αν και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί, μέχρι τώρα θεωρούνταν από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, ως την καλύτερη ευκαιρία για λύση. Η συμφωνία του Μινσκ απαιτούσε μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο περιοχές εντός της Ουκρανίας.

Ποια θα είναι η απάντηση της Δύσης
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν παραταχθεί εδώ και μήνες για να προειδοποιήσουν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων πλησίον των ουκρανικών συνόρων θα έφερνε ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση των εν λόγω περιοχών «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα απαιτούσε μια «ταχεία και σταθερή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Εχει αναγνωρίσει ξανά η Ρωσία άλλες αποσχισμένες περιοχές
Ναι, αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο αποσχισμένων γεωργιανών περιοχών, μετά από έναν σύντομο πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική στήριξη, επέκτεινε τη ρωσική υπηκοότητα στους πληθυσμούς τους και τοποθέτησε εκεί χιλιάδες στρατεύματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα για τη Μόσχα
Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία χρησιμοποίησε την αναγνώριση των αποσχισμένων περιοχών για να δικαιολογήσει μια απεριόριστη στρατιωτική παρουσία σε μια γειτονική πρώην Σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει επ' αόριστον τις φιλοδοξίες της Γεωργίας να μπει στο ΝΑΤΟ, αρνούμενη τον πλήρη έλεγχο της δικής της επικράτειας. Οι ίδιες σκέψεις θα ισχύουν και για την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα αντιμετωπίζει κυρώσεις και διεθνή καταδίκη για την ακύρωση της συμφωνίας του Μινσκ μετά από πολύ καιρό που υποστήριξε ότι είχε δεσμευτεί σε αυτήν. Θα φέρει επίσης επ' αόριστον την ευθύνη για δύο εδάφη που ερημώθηκαν μετά από οκτώ χρόνια πολέμου και χρειάζονται τεράστια οικονομική υποστήριξη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.