Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απειλή για ρωσική εισβολή δείχνει όλο και μεγαλύτερη όσο περνάνε οι ώρες. Η Ρωσία έχει τώρα έως και 190.000 στρατιώτες εγκατεστημένους γύρω από την Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στο Μόναχο για μια διάσκεψη για την ασφάλεια, αλλά η Ρωσία δεν θα παραστεί για πρώτη φορά από το 1999. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εν τω μεταξύ λέει ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται, ενώ η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου φεύγει προσωρινά από το Κίεβο. 

Ο Πούτιν έχει μπροστά του τρεις πιθανές οδούς εισβολής, σύμφωνα με αναλυτές: Η πρώτη είναι η επιλογή της Λευκορωσίας. Εάν ο στόχος της Ρωσίας είναι η πλήρης αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, μια επίθεση από τον Βορρά είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, του ερευνητικού οργανισμού CNA με έδρα τις ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, εξοπλισμένους με πυραύλους μικρής εμβέλειας Iskander και έναν αριθμό εκτοξευτών πυραύλων, καθώς και αεροσκάφη επίθεσης εδάφους Su-25 και μαχητικά Su-35.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Πολύ ισχυρή έκρηξη στο Ντόνετσκ - Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ της Ρωσίας

Δεύτερη επιλογή είναι η διαδρομή της Κριμαίας. Μια ρωσική επιδρομή προς το Κίεβο από την Κριμαία θα μπορούσε να καθηλώσει μεγάλο αριθμό ουκρανικών στρατευμάτων ανατολικά του ποταμού Δνείπερου. Με τις ρωσικές δυνάμεις στα δυτικά, τα ανατολικά και τα βόρεια, και στην Κριμαία, τα ουκρανικά στρατεύματα θα ήταν περικυκλωμένα.

Η τρίτη επιλογή είναι το χτύπημα από τα ανατολικά. Εάν η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί από τα ανατολικά, είναι πιθανό τα στρατεύματα να προχωρήσουν προς την Κριμαία, δημιουργώντας μια χερσαία γέφυρα κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Ουκρανίας.Ένα χτύπημα από τα ανατολικά θα μπορούσε να ξεκινήσει απλώς για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι τοποθέτησε εκρηκτικά για επιχείρηση false flag 

Μια επιχείρηση ψευδούς επισήμανσης (false flag) είναι μια πράξη που διαπράττεται με σκοπό να συγκαλύψει την πραγματική πηγή ευθύνης και να αποδώσει την ευθύνη σε άλλο μέρος. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας λέει ότι έχει λάβει πληροφορίες ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις υποδομής στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους αντάρτες. Τα εκρηκτικά φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί ως προετοιμασία για επίθεση False Flag για την οποία θα κατηγορηθεί η Ουκρανία.

«Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της χώρας μας και να δημιουργήσουν λόγο για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», ανέφερε στο Twitter η  Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Καλεί τους κατοίκους του Ντόνετσκ να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση false flag για να της δώσει το πρόσχημα να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις τράπεζες για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία. «Δεδομένων των πολύ υψηλών εντάσεων που βιώνουμε, εταιρείες οποιουδήποτε μεγέθους... θα ήταν ανόητο να μην προετοιμαστούν αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους», είπε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά την κατάρρευση μεγάλων ουκρανικών τραπεζών και κυβερνητικών ιστοσελίδων αυτή την εβδομάδα.Το Υπουργείο Άμυνας ήταν ένας από τους τουλάχιστον 10 ουκρανικούς ιστότοπους που σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω κυβερνοεπιθέσεων.Ανώτατος αξιωματούχος της κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση του είδους της στην ιστορία της χώρας και «έφερε ίχνη ξένων υπηρεσιών πληροφοριών».

Η Ρωσία εντείνει τις κατηγορίες για «γενοκτονία»

Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου και ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον κατηγόρησαν την ουκρανική κυβέρνηση για «γενοκτονία» μετά από αναφορές για σύγκρουση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα διέταξαν την εκκένωση αμάχων την Παρασκευή. Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά από την Ουκρανία και έρχονται εν μέσω κατηγοριών από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Μόσχα το αρνείται.

Ο Vyacheslav Volodin, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, έγραψε στο Telegram ότι η Μόσχα πρέπει να παρέμβει για να σταματήσει τη «γενοκτονία» και τα "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" που φέρεται να διαπράττονται από την Ουκρανία. «Οι ειρηνικοί άνθρωποι υποφέρουν, πεθαίνουν. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Μας ενδιαφέρει να υπερασπιστούμε τους Ρώσους πολίτες και συμπατριώτες που ζουν εκεί¬, είπε.«Τα εγκλήματα του Κιέβου αποσιωπούνται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες», έγραψε.Παρόμοιες κατηγορίες είχε εκφράσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ.

Πυκνώνουν οι βομβαρδισμοί 

Η Ρωσία προχωρά το Σάββατο σε επίδειξη δύναμης με άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων, δηλαδή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.Τις ρωσικές ασκήσεις θα επιβλέψει από το κέντρο επιχειρήσεων ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος παρουσία του Λευκορώσου ηγέτη Λουκασένκο στο Κρεμλίνο ειρωνεύτηκε τα δυτικά πολεμικά σενάρια που μέχρι τωρα διαψεύδονται. Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην ουκρανική πόλη, Ντονέτσκ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, με τους πολίτες να απομακρύνονται από αυτή. 

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν για την ουκρανική κρίση

Τηλεδιάσκεψη σε λίγη ώρα θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με την ουκρανική κρίση. Στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μην βλέπουν κάποιο σημάδι αποκλιμάκωσης και πιστεύουν πως η Ρωσία παίζει με τη φωτιά. Την Πέμπτη είχε προειδοποιήσει εκ νέου ότι η ρωσική απειλή είναι μεγάλη. Ερωτηθείς για το πόσο υψηλή είναι η απειλή για μια ρωσική εισβολή αυτή την στιγμή, ο Μπάιντεν απάντησε «είναι πολύ υψηλή». Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και οι ΗΠΑ έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Μόσχα διεξάγει καλυμμένες επιχειρήσεις για να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία. Εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι μια διπλωματική λύση παραμένει δυνατή και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, να κάνει μια δήλωση την Πέμπτη στα Ηνωμένα Έθνη. «Θα παρουσιάσει τον δρόμο από εδώ και πέρα», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.