Μενού
  • Α-
  • Α+

Διάγγελμα απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή την κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του ανέφερε ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του έχει ξεκαθαρίσει το μήνυμα ότι «θέλουμε λύση με διπλωματία». «Δεν θα θυσιάσουμε τις αρχές μας ωστόσο» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν και τόνισε πως οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν με ποιον θα συνεταιρίζονται. «Τα έθνη έχουν το δικαίωμα σε εδαφική ακεραιότητα».

Διαβάστε ακόμη: Ελληνας της Ουκρανίας για το κλίμα πολέμου στα σύνορα: «Αν νιώσω απειλή, θα φύγω με το αμάξι»

«Η εισβολή παραμένει εξαιρετικά πιθανή», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. «Δεν θέλουμε την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Πολίτες της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα είναι μια πολεμική επιλογή. Θα υπάρξει διεθνής κατακραυγή. Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα απαντήσουν αποφασιστικά. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας. Μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει δια της βίας τα γειτονικά της σύνορα.

Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει διεθνής καταδίκη», τόνισε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Ετοιμοι για διάλογο, αλλά και να απαντήσουμε»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διπλωματικά με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας και τώρα».

Ανταλλαγή πυρών με νεκρό ένα ρωσόφωνο πολιτοφύλακα

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά κρίσιμες εξακολουθούν να παραμένουν οι στιγμές, καθώς, οι συνεχείς αλλαγές θέσεων της Ρωσίας, διατηρούν την επιφυλακτικότητα της Δύσης για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν που συνεχίζει να παίζει... κλεφτοπόλεμο και τον Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Μόσχα, σε περίπτωση που κάνει το... μπαμ! Οπως ο πυροβολισμός που έπεσε το απόγευμα της Τρίτης με αποτέλεσμα ένα νεκρό ρωσόφωνο πολιτοφύλακα σε επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, η οποία είναι μία από τις δύο στο Nτονμπάσκ που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Από τα πυρά των ουκρανών σκοτώθηκαν ένας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας και οι ρωσόφωνοι ανακοίνωσαν ότι έχουν απαντήσει σε αυτά τα πυρά εναντίον των ουκρανικών θέσεων. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό ακόμα αν αυτό εντάσσεται σε κάποια προβοκάτσια όπως πολλοί ανέμεναν για να ξεκινήσουν ενδεχομένως και κάποια μεγαλύτερα επεισόδια ή αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Οι ΗΠΑ ζητούν αποδείξεις και όχι λόγια  

Αλλωστε, οι πληροφορίες της Δύσης για εισβολή την Τετάρτη, έφεραν εκκένωση πρεσβειών και άτακτη φυγή διπλωματών και επιχειρηματιών με φόντο μια καταστροφική πολεμική σύρραξη. Το δεδομένο είναι πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να περιμένουν αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ στα Ηνωμένα Έθνη. «Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν είχε την Τρίτη νέα τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διέταξε να επιστρέψουν στις μονάδες τους ορισμένες δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους, το Σάββατο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή». Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε πόσο διάρκεσε η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία τους.

Γαλλία: Η Ρωσία να περάσει από τα λόγια στις πράξεις

Την ίδια ώρα, η Γαλλία στο ίδιο μοτίβο με τις ΗΠΑ, κάλεσε τη Ρωσία να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει σε πράξεις. «Τα λόγια, είναι καλά. Αναμένουμε τις πράξεις. Εάνοι πράξεις γίνουν, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με το Παρίσι να προειδοποιεί τη Μόσχα με «πολύ αυστηρές κυρώσεις» σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Γαλλία προειδοποίησε τη Ρωσία έναντι «πολύ αυστηρών κυρώσεων» που θα της επιβληθούν σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας και έναντι μιας ενίσχυσης των μέσων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, εάν αυξήσει τη στρατιωτική πίεσή της στα νέα κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. «Εάν η Ρωσία επιλέξει την κλιμάκωση παρά τον διάλογο (…) πολύ αυστηρές κυρώσεις θα επιβληθούν αμέσως και εμείς θα προχωρούσαμε στις απαραίτητες ενέργειες καθησυχασμού στο ΝΑΤΟ με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ζελένσκι: «Για εμάς θα είναι Ημέρα Εθνικής Ενότητας»

Από την πλευρά, του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιμένει στις Αμερικανικές πληροφορίες του, σημειώνοντας ότι «...η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης». Ωστόσο, στο διάγγελμά του, απευθύνθηκε στον ουκρανικό λαό, λέγοντας ότι κόντρα στις εχθρικές ρωσικές προθέσεις, εκείνος όρισε την Τετάρτη ως «Ημέρα Εθνικής Ενότητας». Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στην πλατεία Μαϊντάν στο κέντρο του Κιέβου και να γιορτάσουν, να στολίσουν τα σπίτια, τις αυλές και τα μπαλκόνια τους με σημαίες και να μην φοβηθούν τις ρωσικές προκλήσεις. 

Η συνάντηση Πούτιν Σολτς 

Στην κόψη του ξυραφιού για την κρίση στην Ουκρανία, οι συνομιλίες Βλαντίμιρ Πούτιν και Ολαφ Σολτς είχαν διάρκεια τριών ωρών, με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει ότι το θέμα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, απάντησε ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα και πως η ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία δεν θα συμβεί, τουλάχιστον όσο ίδιος είναι ο Καγκελάριος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως η χώρα του δεν θέλει να ξεσπάσει έναν πόλεμο! Ωστόσο, τόνισε πως «Οι αρχές του Κιέβου αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ που επετεύχθηκαν το 2015».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.