Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο φόβος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τρομάζει. Οι εκκωφαντικοί ήχοι των στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα της Ουκρανίας φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο πολέμου. Από την άλλη, το Κρεμλίνο απορρίπτει τα σενάρια εισβολής με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να ξεκαθαρίζει πως «είναι απλά κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων μέσα στη ρωσική επικράτεια». Όπως και να έχει, είτε πρόκειται για προπολεμικές κινήσεις είτε για μπλόφα του Πούτιν, το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες έχει προκαλέσει ήδη ζημιά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σημειώθηκε νέο ρεκόρ στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, κάτι που εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων. Την ίδια ώρα, μεγάλες είναι και οι απώλειες στα χρηματιστήρια. 

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: 100.000 ομογενείς και 45 ελληνικές επιχειρήσεις στην «καρδιά» της έντασης

Η ένταση στην περιοχή έχει κορυφωθεί, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Δύσης για αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με το Associated Press, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 130.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το κλίμα πάντως βοήθησαν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει η Μόσχα τη διπλωματική οδό, προκειμένου να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. 

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έχει δώσει την κατ' αρχήν έγκρισή του στις απαντήσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ο Πούτιν υπολογίζει ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία δεν θα αντέξουν ένα ρωσικό ενεργειακό «μπλακ άουτ», γι’ αυτό και θεωρεί ότι μπορεί να διατηρήσει αμείωτη ή και να κλιμακώσει την ένταση μέχρι την επίτευξη συμβιβασμού. Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι ίσως υπάρξουν πλήγματα, αλλά δεν θα είναι μεγάλα. 

«Να κάνει ένα βήμα πίσω ο Βλαντίμιρ Πούτιν» ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω"», εκτιμά ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μίλησε στη βρετανική τηλεόραση. «Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο (...), προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε. Το Κίεβο, πάντως, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους φόβους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης ενώ ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς»: «Υπάρχουν περίπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».

«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών.

Ουκρανία: Πιθανό να λυθεί η κρίση με τη διπλωματία

Η Ρωσία, πάντως, δήλωσε τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η κρίση στην Ουκρανία, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση. «Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί». Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.