Μενού
  • Α-
  • Α+

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση περικύκλωσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία να έχει έως τώρα αναπτύξει περισσότερους από 130.000 στρατιώτες και όλο το βαρύ οπλοστάσιό της κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν επίκειται εισβολή, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν μια εικόνα σχεδόν ειλημμένης απόφασης του Κρεμλίνου να εξαπολύσει μαζική επίθεση με στόχο την πτώση του Κιέβου με συνοπτικές διαδικασίες και τον ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας. Αν και στην παρούσα φάση οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί σε Ανατολή και Δύση οργιάζουν, έως ότου τοποθετηθούν στη στρατιωτική σκακιέρα όλα τα πιόνια της κάθε πλευράς, η βεβαιότητα των Αμερικανών για τις προθέσεις των Ρώσων στηρίζεται όχι μόνο στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους και στα αδιάψευστα στοιχεία των δορυφόρων αλλά και σε εξειδικευμένες αναλύσεις για το ρωσοουκρανικό πεδίο, που έχουν κάνει χρόνια πριν. 

Στην κατεύθυνση αυτή έχει εργαστεί η Ομάδα Ασύμμετρου Πολέμου του αμερικανικού στρατού, που υπάγεται απευθείας στο Πεντάγωνο, συντάσσοντας ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 μελέτη αναφορικά με το νέο ρωσικό πολεμικό δόγμα, όπως αυτό ξεδιπλώθηκε στις επιχειρήσεις κατάληψης της Κριμαίας το 2014. Η Ομάδα Ασύμμετρου Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ δημιουργήθηκε το 2006 με στόχο τον εντοπισμό κενών στο στρατιωτικό δόγμα, τον εξοπλισμό και τις τακτικές πεδίου των αμερικανικών δυνάμεων μελετώντας παράλληλα πώς οι αντίπαλοι των ΗΠΑ αναπτύσσουν τις τακτικές τους για να τα εκμεταλλευτούν. Ειδικά στην εν λόγω ανάλυση εκφράζεται προβληματισμός επί συγκεκριμένων ρωσικών οπλικών συστημάτων αλλά και τακτικών, που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης.  

Ουκρανία: Εγχειρίδιο 61 σελίδων της Ομάδας Ασύμμετρου Πολέμου

Επί του παρόντος, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία η ίδια ενισχύει τις δυνάμεις της στην Ανατολική Ευρώπη και η διπλωματία καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, η ρωσική πολεμική μηχανή είναι σε ποσοστό 70% έτοιμη για να προχωρήσει στην έναρξη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο των 61 σελίδων της Ομάδας Ασύμμετρου Πολέμου με τον τίτλο «Russian New Generation Warfare», το οποίο βασίζεται στην παρατήρηση των ρωσικών τακτικών στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να συνδυάσει δυνάμεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών συστημάτων με νέες τεχνολογίες και τακτικές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και μαζικά πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Με βάση την αμερικανική χαρτογράφηση του νέου ρωσικού στρατιωτικού δόγματος, οι τεράστιες δυνάμεις αρμάτων μάχης του παρελθόντος έχουν αντικατασταθεί από ευέλικτους σχηματισμούς σε επίπεδο τάγματος, οι επιχειρήσεις των οποίων, υποστηρίζονται από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης ακρίβειας. Τα φονικά πλήγματα των πυραύλων, όπως ο Iskander με βεληνεκές 400-500km, μπορεί να είναι καταστροφικά για μονάδες πολύ μακριά από το θέατρο των επιχειρήσεων ακόμα και αν στην περίπτωση ενδεχόμενης εισβολής οι αμυνόμενοι Ουκρανοί με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων τους εξασφάλιζαν την αεροπορική υπεροχή. 

«Στη ρωσική στρατιωτική κουλτούρα, το πυροβολικό ονομάζεται ΄Θεός του Πολέμου΄. Ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ βασίζονται στο πυροβολικό για την υποστήριξη ελιγμών, οι Ρώσοι ακολουθούν την αντίθετη προσέγγιση: Ο ελιγμός υποστηρίζει το πυροβολικό. Το πυροβολικό είναι ο αποφασιστικός τερματικός βραχίονας για τους Ρώσους», σημειώνεται στην έκθεση. Εχοντας 5 μεθόδους εξαπόλυσης τρομακτικών πυρών, οι επιπτώσεις των πληγμάτων του πυροβολικού δημιουργούν ένα εφιαλτικό πολεμικό σκηνικό καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης των αντιπάλων, που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ρωσικών συστοιχιών, κυμαίνονται μόλις μεταξύ 10-30%. 

Ουκρανία: Ποικιλία αντιαεροπορικών συστημάτων διαθέτει η Ρωσία

Ενώ ο αμερικανικός στρατός και οι δυτικοί στρατοί γενικότερα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το πυροβολικό για να εξαπολύσουν χτυπήματα ακριβείας εναντίον εχθρικών θέσεων, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να επιλέγει τους βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας περιοχής με συντριπτικούς όγκους δύναμης πυρός, ειδικά από θανατηφόρα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων όπως το BM-30 Smerch. Η ρωσική στρατηγική στοχεύει στο να καταστρέψει κυριολεκτικά ότι υπάρχει σε περιοχές 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου κατευθύνοντας τα πυρά εναντίον στατικών ή κινούμενων στόχων. «Λόγω του όγκου και της έντασης των πυρών είναι δυνατό να προκληθούν τεράστιες απώλειες σε κινούμενες δυνάμεις αρμάτων», επισημαίνουν οι Αμερικανοί ειδικοί εστιάζοντας στον προφανή κίνδυνο, που πολλαπλασιάζεται από τις τεχνικές βελτιώσεις των ρωσικών πυρομαχικών υψηλής εκρηκτικής ικανότητας και των κορυφαίων πυρομαχικών κατά θωρακισμένων στόχων.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της τα τελευταία 20 χρόνια στην ενσωμάτωση στο νέο πολεμικό της δόγμα των διδαγμάτων, που προέρχονται από τις δικές της συγκρούσεις στην Τσετσενία και στη Γεωργία και από τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του «Παγκόσμιου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας». Οι Ρώσοι αναγνωρίζοντας ότι η αεροπορία αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα ισχύος της αμερικανικής πολεμικής μηχανής έχουν αναπτύξει ικανότητες αεράμυνας σε στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά επίπεδα. Διαθέτουν ποικιλία αντιαεροπορικών συστημάτων, από φορητούς εκτοξευτές βλημάτων και πυραύλους εδάφους-αέρος έως τους στρατηγικούς πυραύλους S-300 ή S-400, που μπορούν να απειλήσουν αεροσκάφη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα συστήματα αυτά έχουν ήδη λάβει θέση κοντά στα ουκρανικά σύνορα δημιουργώντας μία μεγάλη αντιαεροπορική ομπρέλα.

Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου 

Τους Αμερικανούς επιτελείς απασχολούν επίσης και τα προηγμένα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να πλήξουν τα συστήματα επικοινωνιών των αμερικανικών δυνάμεων, με δυνατότητες να μπλοκάρουν, να κατασκοπεύσουν ή να μεταδώσουν παραπλανητικά δεδομένα παρασύροντας και παγιδεύοντας τις εχθρικές δυνάμεις. Επιπλέον, μπορούν να ανιχνεύσουν τη θέση των αντίθετων κόμβων επικοινωνίας και στη συνέχεια να κατευθύνουν ακριβείς βολές πυροβολικού για να τους καταστρέψουν. Οι δυνατότητες αυτές του ρωσικού οπλοστασίου έχουν εφαρμοστεί στο πεδίο των συγκρούσεων στην Ουκρανία το 2014 με τις ρωσικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου να απενεργοποιούν το ουκρανικό σύστημα επικοινωνίας. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί σκεπτικισμό καθώς σε περίπτωση ρωσικής εισβολής τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των επιχειρήσεων. 

Στο μεταξύ, η Ομάδα Ασύμμετρου Πολέμου του στρατού των ΗΠΑ δείχνει να υπολογίζει πάρα πολύ τις επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις ελεύθερων σκοπευτών, που αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς στα πεδία των μαχών. Αλλωστε, η φήμη, που ακολουθεί αυτές τις ομάδες ήδη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιφέροντας καίριο πλήγμα στο ηθικό των γερμανικών στρατευμάτων αλλά και μεγάλες απώλειες σε επίπεδο στρατιωτικής ιεραρχίας του εχθρού, είναι παράγοντας, που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Κατά τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού μετά το 2008 πραγματοποιήθηκαν μεγάλες προμήθειες τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή δυτικής κατασκευής ενώ τα επίλεκτα αυτά σώματα επιχειρούν σήμερα και με το ρωσικό φονικό T-5000, ένα από τα πιο ικανά τυφέκια παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει ότι οι Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύσσονται σε ομάδες πίσω από την πρώτη γραμμή στοχεύοντας με ακρίβεια μεγάλους εχθρικούς σχηματισμούς ώστε να τους ακινητοποιήσουν και στη συνέχεια το πυροβολικό να προκαλέσει μαζικές απώλειες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.