Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει από την Τρίτη (25 Ιανουαρίου) στην πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές πόλεις του Μεξικού. Δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη συχνότητα με την οποία δημοσιογράφοι θυματοποιούνται αλλά και την ανικανότητα των Αρχών να τους προστατέψουν.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Συνελήφθη 21χρονος στρατιώτης που σκότωσε πέντε ανθρώπους σε εργοστάσιο
Τα ένοπλα εγκλήματα είναι τόσο συχνά σε πολλές περιοχές του Μεξικού, ώστε η αστυνομία να αδιαφορεί επιδεικτικά και οι πολίτες να στέκουν αβοήθητοι και απελπισμένοι απέναντι στο καλπάζουσα παρανομία. Σε αυτή την κουλτούρα ατιμωρησίας θέλουν να δώσουν τέλος οι χιλιάδες διαδηλωτές που ξεχύθηκαν στους δρόμους από την Τρίτη στο Μέξικο Σίτι και άλλες πόλεις της κεντροαμερικανικής χώρας.
Ανάμεσά τους δημοσιογράφοι όσο και πολίτες κάθε λογής, όλοι μαζί στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα και τιμούν τους δημοσιογράφους που δολοφονηθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Μεξικό. «Δεν θα σκοτώσετε την αλήθεια σκοτώνοντας δημοσιογράφους» και «Δικαιοσύνη για τον Μαργκαρίτο και την Λούρντεζ» αναγράφουν τα πλακάτ ενώ ένας διαδηλωτής ξεσπά: «Βρίσκομαι εδώ πενθών για τους περισσότερους από 100 δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί παρά τις διαδηλώσεις μας».
Στη λίστα από απεχθή συμβάντα τα πιο πρόσφατα που έχουν προστεθεί ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Μαργκαρίτο Μαρτίνεζ Εσκιβέλ του αστυνομικού ρεπορτάζ έξω από το σπίτι του τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου.
Τραγικό θάνατο βρήκε επίσης η ρεπόρτερ Λούρντεζ Μαλντονάντο Λόπεζ, η οποία έπεσε θύμα στοχευμένων πυροβολισμών ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο, στη γειτονιά Σάντα Φε της Τιχουάνα. Η Λόπεζ είχε μάλιστα γίνει στόχος του οργανωμένου εγκλήματος στο παρελθόν, αυτή τη φορά όμως έχασε τη ζωή της.
«Η τραγική πραγματικότητα στο Μεξικό του σήμερα είναι πως οι μηχανισμοί του κράτους αλλά και η κυβέρνηση δεν ασχολούνται με εγκλήματα κατά των πολιτών εν γένει αλλά και των δημοσιογράφων», δήλωσε στο Al Jazeera ο Γιαν Άλμπερτ Χούτσεν, o εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) στο Μεξικό.
H χώρα της Κεντρικής Αμερικής θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια μία από τις πιο επικίνδυνες για τους εκπροσώπους του Τύπου, αφού τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειωθεί στο Μεξικό περίπου 150 παρόμοιες δολοφονίες δημοσιογράφων!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.