Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει εμμονή με τα ψέματα και τα σκάνδαλα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Ήδη από την εποχή που έκανε την πρακτική του ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Times το 1987 είχε δείξει το ποιόν του. Σίγουρα, ο τότε διευθυντής του περιοδικού δεν θα φανταζόταν ότι σχεδόν 25 χρόνια μετά θα γινόταν πρωθυπουργός της χώρας. Ο Τζόνσον, όμως, όχι μόνο πέρασε από σημαντικές πολιτικές θέσεις όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παραμένει αλώβητος από τα σκάνδαλα που προέκυψαν εις βάρος του, ακόμα και σήμερα που κρίνεται η θέση του, επειδή συμμετείχε στα κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020. Ζήτησε απλά μισή συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι πράγματι βρέθηκε σε ένα από εκείνα τα πάρτι.

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής υγείας, Τζόναθαν Βαν Ταμ, μετά το σκάνδαλο με τα κορονοπάρτι

Ακόμα και λίγες μέρες πριν γίνει πρωθυπουργός έδειξε ότι είναι ικανός για τα πάντα. Τον Αύγουστο 2019, ο Τζόνσον συμβούλευσε την βασίλισσα Ελισάβετ Β' να διαλύσει το Κοινοβούλιο από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Εν μέσω έντονων αντιδράσεων στις 24 Σεπτεμβρίου αυτή η πράξη κρίθηκε ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστήριο ως παράνομη και χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2019, ο Τζόνσον οδήγησε το συντηρητικό κόμμα στη μεγαλύτερη επιτυχία του από την δεκαετία του 1980. Οι δικαστές αρνήθηκαν να πουν εάν είχε πει ψέματα στη βασίλισσα - αλλά πολλοί από τους επικριτές του Τζόνσον ισχυρίζονται ότι η απόφαση αποτελεί σιωπηρή επιβεβαίωση ότι την παραπλάνησε. Η συνήθης τιμωρία για τους εν λόγω παραβάτες, μέχρι τον 19ο αιώνα… ήταν να κρεμιούνται, να διαπομπεύονται και να τεμαχίζονται.

Ο Τζόνσον αποτελεί μια αμφιλεγόμενη μορφή στην πολιτική και τη δημοσιογραφία της Βρετανίας. Οι υποστηρικτές του τον έχουν επαινέσει ως έναν διασκεδαστικό, χιουμοριστικό και δημοφιλή άνδρα απέναντι στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Από την άλλη, του έχει ασκηθεί κριτική και έχει κατηγορηθεί για ελιτισμό, ατιμία, τεμπελιά αλλά και για την χρήση ρατσιστικής, σεξιστικής και ομοφοβικής γλώσσας. Ο Τζόνσον αποτελεί το θέμα αρκετών βιογραφιών και ενός αριθμού φαντασιακών απεικονίσεων.

Μπόρις Τζόνσον: Τα σκάνδαλα ως δημοσιογράφος

Το 1988 ο Μπόρις Τζόνσον απολύθηκε από την πρώτη του δουλειά στη δημοσιογραφία ως πτυχιούχος ασκούμενος στους Times επειδή... εφηύρε δηλώσεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Δεν πτοήθηκε, όμως. Βρήκε δουλειά λίγο αργότερα στην εφημερίδα The Daily Telegraph, χάρη στην γνωριμία του με τον εκδότη της Max Hastings, μέσω του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα άρθρα του είχαν σχεδιαστεί, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις του συντηρητικού αναγνωστικού κοινού της μεσαίας τάξης που διάβαζε την εφημερίδα και ήταν γνωστά για το ιδιαίτερο φιλολογικό τους ύφος, γεμάτα με παλιομοδίτικες λέξεις και φράσεις.

Στις αρχές του 1989, ο Τζόνσον εστάλη ως απεσταλμένος της εφημερίδας στις Βρυξέλλες ώστε να αρθρογραφεί για ζητήματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1994. Ισχυρός κριτής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο Τζόνσον καθιερώθηκε ως ένας από τους ελάχιστους δημοσιογράφους του ευρωσκεπτικισμού των Βρυξελλών. Πολλοί από τους συναδέλφους του δημοσιογράφους ασκούσαν κριτική στα άρθρα του, υποστηρίζοντας ότι τα άρθρα του συχνά περιλάμβαναν ψέματα ώστε να δυσφημήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Chris Patten αργότερα ισχυρίστηκε ότι εκείνη την περίοδο ο Τζόνσον ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες της ψευδούς δημοσιογραφίας». Ο βιογράφος του Τζόνσον Andrew Gimson πίστευε ότι αυτά τα άρθρα έκαναν τον Τζόνσον «έναν από τους πιο δημοφιλείς εκθέτες του ευρωσκεπτικισμού»

Το 1995 προέκυψε μια ηχογράφηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με την οποία, συμφώνησε να δώσει σε έναν παλιό του φίλο, τον Ντάριους Γκούπι, τη διεύθυνση ενός δημοσιογράφου που τον ερευνούσε, ώστε να μπορέσει να τον ξυλοκοπήσει σε βαθμό κακουργήματος. Εκείνος βρέθηκε με κακώσεις στο νοσοκομείο. Ο ίδιος ο Τζόνσον ακόμα και σήμερα δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις πληροφορίες.

Ως αρθρογράφος στην Daily Telegraph αντιμετώπισε κατηγορίες για ρατσισμό και ομοφοβία, επειδή περιέγραψε τους Αφρικανούς ως «piccaninnies» (λέξη που σημαίνει «μαυρούλια» για να υποτιμήσει τους λαούς της Αφρικής», ως «άτομα με χαμόγελο σε σχήμα καρπουζιού» και τους ομοφυλόφιλους άντρες ως «αγόρια με τιραντάκια που τον π...». Το 2018 προκάλεσε περαιτέρω διαμάχη με ένα άρθρο για την εφημερίδα, στο οποίο περιέγραψε τις μουσουλμάνες που φορούσαν νικάμπ ή μπούρκα ως «γραμματοκιβώτια» και «ληστές τραπεζών».

Το 2004 ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε πυρά για ένα άρθρο στο The Spectator, στο οποίο ισχυριζόταν ότι οι κάτοικοι της Λίβερπουλ ήταν «γαντζωμένοι στη θλίψη». Στην ίδια στήλη γνώμης κατηγόρησε επίσης τους μεθυσμένους οπαδούς ότι συνέβαλαν στην καταστροφή του Χίλσμπορο το 1989, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους.

Μπόρις Τζόνσον: Η πολυτάραχη προσωπική ζωή του

Κανείς δεν θα φανταζόταν ότι ο γόνος μιας πλούσιας αστικής βρετανικής οικογένειας, με εκπαίδευση στο European School of Brussels, στο Ashdown House School και στο Eton College και σπουδές στην Κλασική Φιλολογία στο Balliol College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είχε μια σκανδαλώδη ερωτική ζωή. Μάλιστα, ποτέ δεν έχει επιβεβαιώσει πόσα παιδιά έχει εντός κι εκτός γάμων. Έχει παντρευτεί τρεις φορές.

Το 2004 απολύθηκε από σκιώδης υπουργός από τον τότε ηγέτη των Τόρις, Μάικλ Χάουαρντ, επειδή είπε ψέματα σε δημοσιογράφους σχετικά με τα ρεπορτάζ ότι είχε σχέση με την αρθρογράφο Petronella Wyatt και την είχε αναγκάσει να προβεί σε δύο αμβλώσεις. Λίγο καιρό μετά τα ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκαν. Το 2019, ενώ έκανε εκστρατεία να γίνει ηγέτης των Τόρις, η αστυνομία κλήθηκε στο διαμέρισμα της συντρόφου του (τώρα συζύγου), Κάρι Σίμοντς, έπειτα από αναφορές για θορυβώδη διαπληκτισμό μεταξύ του ζευγαριού.

Στο πρώτο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ως ηγέτης στιγματίστηκε από τους ισχυρισμούς της δημοσιογράφου Charlotte Edwardes ότι έσφιξε τον μηρό της κατά τη διάρκεια ενός πριβέ γεύματος όταν ήταν συντάκτης του περιοδικού The Spectator. Ο ίδιος αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Ξεχωριστή θέση στα σκάνδαλα της προσωπικής του ζωής αποτελεί η 34χρονη Αμερικανίδα επιχειρηματίας στον χώρο της τεχνολογίας, Τζένιφερ Άρκιουρι. Ο Τζόνσον βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ποινική έρευνα εις βάρος του για τις δεκάδες χιλιάδες λίρες δημοσίου χρήματος που φέρονται να έλαβαν εταιρείες της Άρκιουρι την εποχή που εκείνος ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, την οκταετία 2008 - 2016. Κατά καιρούς έχει γραφτεί στον Τύπο ότι ο Τζόνσον επισκεπτόταν τακτικά το πολυτελές ρετιρέ διαμέρισμά της στο Σόρντιτς του ανατολικού Λονδίνου, όσο εκείνος ήταν δήμαρχος. Το διαμέρισμα, μάλιστα, λέγεται ότι είχε έναν στύλο για pole dancing μέσα στο σαλόνι.

Μπόρις Τζόνσον: Το υπουργείο, η πρωθυπουργία και τα απανωτά σκάνδαλα

Το 2017, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν υπουργός Εξωτερικών θυμήθηκε και πάλι τα... σφάλματα της δημοσιογραφίας και εκμεταλλεύτηκε εκ νέου τη δύναμη της προπαγάνδας. Η Nazanin Zaghari-Ratcliffe, μια γυναίκα βρετανοϊρανικής καταγωγής κρατούνταν στην Τεχεράνη για κατασκοπεία. Στην πραγματικότητά είχε πάει για διακοπές με τη μικρή της κόρη, αλλά ο Τζόνσον υποστήριξε πως... παρέδιδε μαθήματα δημοσιογραφίας. Εκείνη οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε προπαγάνδα και συνωμοσία για την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης. Αποφυλακίστηκε προσωρινά στις 17 Μαρτίου 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στο Ιράν ενώ βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον του κοινοβουλίου για την «αποτυχία» να δηλώσει σωστά τα έξοδα του δημαρχείου – συνολικά πάνω από 50.000 βρετανικές λίρες σε εννέα διαφορετικές περιπτώσεις. Ο κοινοβουλευτικός Επίτροπος Προτύπων διαπίστωσε ότι οι αστοχίες δεν ήταν ακούσιες και έδειξε έλλειψη σεβασμού για τους κανόνες του Σώματος. Τα άσκοπα έξοδα δεν τα σταμάτησε ούτε όταν έγινε πρωθυπουργός εν καιρώ Brexit. Εγκαινίασε το πρωθυπουργικό διαμέρισμα και ξόδεψε πάνω από 134.000 ευρώ. Κατηγορείται ακόμα και σήμερα για αδιαφάνεια. Το 2019 πήγε κι ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Καραϊβική, η χρηματοδότηση του οποίου επίσης σκιάστηκε από καταγγελίες περί αμφιλεγόμενων «δωρεών» και αδιαφάνειας.

Εν τέλει αποδεικνύεται πως η περίοδος της πανδημίας δεν είναι η εποχή του. Ήδη, από την άφιξη του κορονοϊού στις ζωές μας, είχε υποβαθμίσει τον ιό και έκανε πρόωρες δηλώσεις για «ανοσία της αγέλης» και «είναι απλά ένας ιός». Χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσει η ζωή του για να κάνει στροφή 180 μοιρών. Την ίδια περίοδο εμπιστεύτηκε σε κορυφαία θέση τους Ντόμινικ Κάμινγκς, Όουεν Πάτερσον, Ματ Χάνκοκ για να τους αδειάσει, όμως, μετά την αποκάλυψη των δικών τους σκανδάλων.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Τζόνσον έδωσε την υπόσχεσή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου 2019 με ή χωρίς συμφωνία. Αυτή την υπόσχεση την τήρησε. Αυτό που δεν έκανε είναι να υπάρξει ένας άμεμπτος και άξιος εμπιστοσύνης πολιτικός. Και πλέον είναι αργά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.