Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται και οι Times του Λονδίνου στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι επί πέντε συναπτές δεκαετίες στήριζαν την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής, αλλά σήμερα αλλάζουν γνώμη. 

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: Σφίγγει ο κλοιός για το πολιτικό του μέλλον - Πιέσεις για παραίτηση μετά το σκάνδαλο με τα κορονοπάρτι

«Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν», αναφέρουν σε άρθρο τους με τίτλο: «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά».Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, έχουν αντισταθεί στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν», γράφουν οι Times.

Μητσοτάκης προς Βρετανικό Μουσείο: Ήρθε ο καιρός για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ήδη από τις 10 Ιανουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. εξέπεμψε νέο μήνυμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αφορμή τη μεταφορά του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Αντονίνο Σαλίνας στο Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η μόνιμη επανένωση όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζεται αμείωτη. Και το σημαντικό βήμα, αυτό το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει το δρόμο, έτσι ώστε και άλλα Μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην ανάλογη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό φυσικά το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο πολύ είναι σε όλους γνωστές να επιστρέψουν πια εδώ στο φυσικό τους σπίτι, να επανενωθούν με τα υπόλοιπα Μάρμαρα, τα οποία εκτίθενται σε αυτό το θαυμάσιο Μουσείο, έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να θαυμάσει αυτό το μοναδικό Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς στην ολότητά του όπως του αξίζει, εδώ στην Αθήνα υπό το φως του Αττικού ήλιου», τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης μετά την τοποθέτηση του θραύμαστος στην ανατολική ζωοφόρου του Παρθενώνα.

Η επιστροφή του θραύσματος Fagan μετά από περισσότερα από 200 χρόνια στο φυσικό του σπίτι – την Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης - έγινε με τη μορφή της κατάθεσης για 8 χρόνια προς έκθεση, αλλά με σαφή πρόθεση της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας στην προοπτική μόνιμης παραμονής του εδώ. Η ανταπόκριση του Μουσείο Αντονίνο Σαλίνας στο αίτημα του Μουσείου της Ακρόπολης, χαιρετήθηκε με θέρμη από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή οδηγό για άλλα Μουσεία με βασικό το Βρετανικό Μουσείο. «Αυτή η λύση η οποία βρέθηκε αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ των Μουσείων, μεταξύ των πολιτιστικών αρχών δύο χωρών μπορεί να βρεθεί μία λύση η οποία είναι αμοιβαία αποδεκτή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής η βρετανική κοινή γνώμη 

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βρετανίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον περασμένο Νοέμβριο, όπου το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών με αυτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης τέθηκε επισήμως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Telegraph είχε αναφέρει ότι σε ερώτημα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (56%) δήλωσε πως τα Γλυπτά πρέπει να εκτίθενται στην Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους πέντε (20%) απάντησε πως πρέπει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Telegraph υπογράμμιζε ότι η πίεση δεν έρχεται μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την UNESCO. Ο βραχίονας του ΟΗΕ για πολιτιστικά ζητήματα, συνέχιζε η Telegraph, έχει επικρίνει έντονα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτίθενται τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ πρόσφατα έκρινε ότι το ζήτημα της επιστροφής τους είναι διακρατικό, «υπονομεύοντας την έτοιμη δικαιολογία του Μπόρις Τζόνσον ότι υπουργοί δεν μπορούν να αναμειχθούν στο θέμα διότι τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Η Ελλάδα διεκδικεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το 1842

Ο μισός γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα αφαιρέθηκε από τον λόρδο Ελγιν, πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη μεταξύ των ετών 1801 - 1804, περίοδος, που άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις για την πρωτοφανή κλοπή. Εως τότε, το μνημείο από την ολοκλήρωσή του και για περισσότερα από 2.000 χρόνια είχε παραμείνει αλώβητο πριν πληγεί από το βομβαρδισμό των Ενετών το 1687 κατά τη διάρκεια του ενετοτουρκικού πολέμου. Η σύσταση του νεοελληνικού κράτους σήμανε και την έναρξη του αναστηλωτικού προγράμματος του Παρθενώνα ενώ το 1842 καταγράφηκε η πρώτη επίσημη αιτίαση της Ελλάδας κατά του Ελγιν, προσδοκώντας την επιστροφή των γλυπτών.

Το αίτημα επαναλήφθηκε το 1924με τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα. Το 1961 ο δήμαρχος της Αθήνας αλλά και η Ακαδημία Αθηνών, ζήτησαν από την Αγγλία τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα και το 1982 απετέλεσε έτος – σταθμός για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO για την Πολιτιστική Πολιτική στο Μεξικό, η τότε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών, Μελίνα Μερκούρη, προέβαλλε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπέβαλε σχέδιο Σύστασης υπέρ της επιστροφής του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα στην Ελλάδα, που υπερψηφίστηκε με 56 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 24 αποχές. Τον Οκτώβριο του 1984 η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και τον Απρίλιο του ίδιου έτους η βρετανική πλευρά απέρριψε το ελληνικό αίτημα. Το ίδιο έτος, επίσης, η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα στην UNESCO, το οποίο εγγράφηκε στην ημερήσια διάταξη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή την Απόδοσή τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης. Από το 1987, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα των θεμάτων της UNESCO, συζητείται ανά διετία στις συνεδριάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής και κάθε φορά υιοθετείται σύσταση από τα κράτη-μέλη για την προώθηση του ζητήματος.

Το 1999 ανατέθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στην ειδική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τα ΜΜΕ η μελέτη όλων των θεμάτων της βρετανικής πολιτιστικής πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και τα ζητήματα επιστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς, με κυριότερο το αίτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα υπέβαλε σχετικό υπόμνημα. Το 1999 επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη ότι «ο Παρθενώνας της Ακροπόλεως και τα Γλυπτά του αποτελούν αναπόσπαστο και ανεκτίμητο τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς», έλαβε την ακόλουθη δεσμευτική απόφαση:

  1. Θεωρεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα αποτελούσε μια καίρια ενέργεια για την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
  2. Καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει θετικά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο.
  3. Αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη δήλωση αυτή στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, στα κοινοβούλια των δύο αυτών χωρών, καθώς και στην UNESCO και στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.