Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα περιμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων μέσα στα επόμενα 24ωρα για την εισήγηση των αυξημένων μέτρων κατά του κορονοϊού που θα πρέπει να ληφθούν για την επανέναρξη των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ομως στην υπόλοιπη Ευρώπη, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία προβληματίζει και σύμφωνα με τον Guardian, η χρήση μάσκας σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βρετανία, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων, ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη υιοθετήσει το μέτρο ακόμη και για παιδιά του Δημοτικού.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 36.246 κρούσματα, 78 θάνατοι και 615 διασωληνωμένοι

Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές και ομάδες γονέων έχουν αντιταχθεί στην κίνηση, προειδοποιώντας για μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των μασκών στην ψυχική υγεία των παιδιών και υποστηρίζοντας ότι θα έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στην ικανότητα των ανθρώπων να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιούνται.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, ωστόσο, όπου η χρήση μάσκας για τους μαθητές ηλικίας 11 ετών και άνω επιβλήθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο, η κάλυψη του προσώπου είναι υποχρεωτική σε όλα τα Δημοτικά σχολεία από τις 15 Δεκεμβρίου.

Τι ισχύει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μετάλλαξη Ομικρον:

Στην Ιταλία εάν δεν έχει εμβολιαστεί ολόκληρη η τάξη απαιτείται από όλους τους μαθητές ηλικίας έξι ετών και πάνω να φορούν μάσκα στο εσωτερικό του σχολείου, ενώ η Ελλάδα επέκτεινε τη χρήση μάσκας στα παιδιά του νηπιαγωγείου με τις μάσκες να αλλάζουν τρεις φορές την ημέρα, τονίζει ο Guardian.

Το Βέλγιο έκανε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών -και μέσα στο σχολείο- στις αρχές Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, να δηλώνει ότι το «κλειδί» της υπόθεσης είναι να σταματήσει η μετάδοση του ιού στα παιδιά.

Η Ισπανία έχει επίσης απαιτήσει από όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών να φορούν μάσκες προσώπου στην τάξη από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, οπότε και η χώρα κατέγραφε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης Covid-19 στη Δυτική Ευρώπη.

Το μέτρο γενικά συνάντησε μικρή αντίσταση, αν και το ακροδεξιό κόμμα Vox προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αντίθεσή του σε αυτό, προειδοποιώντας ότι η συνεχής χρήση μάσκας από παιδιά «θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική» και να επηρεάσει την εξέλιξή τους.

Στη Γερμανία, όπου τα ομοσπονδιακά κράτη μπορούν να ορίσουν τους δικούς τους κανόνες, η απαίτηση για χρήση μάσκας επιβλήθηκες εκ νέου όταν ξέσπασε το κύμα της Όμικρον. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μέσα σε όλα τα σχολικά κτήρια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά μπορούν να αφαιρεθούν για εξετάσεις και παρουσιάσεις.

Δεν έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες: οι μαθητές στα σχολεία της Σουηδίας δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Πάντως, ο επικεφαλής επιδημιολόγος, Άντερς Τέγκνελ, δήλωσε σήμερα (3/1) ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι πιθανό - όχι σε εθνικό επίπεδο.

Τα σχολεία στη Σουηδία κλήθηκαν να λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως τα παιδιά να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να δίνουν έμφαση στην καλή υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές θα παραμένουν στο σπίτι εάν εμφανίσουν συμπτώματα.

Στη Νορβηγία οι μαθητές επίσης δεν απαιτείται να φορούν μάσκες στο σχολείο, αν και τα παιδιά άνω των δώδεκα ετών οφείλουν να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στην Πολωνία μέχρι στιγμής δεν επιβάλλεται η χρήση μάσκας στους μαθητές, αλλά σήμερα υπήρξε προειδοποίηση ότι επίκεινται νέοι περιορισμοί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.