Σε ένα ντόμινο προβλημάτων εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση που χτυπάει τους τελευταίους μήνες ολόκληρη την Ευρώπη (και όχι μόνο), καθώς μέρα με τη μέρα οι τιμές στο φυσικό αέριο, αλλά και τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας σοκάρουν τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, η νέα αύξηση 20% που πήρε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, το φυσικό αέριο προκάλεσε κυριολεκτικό σοκ με το Bloomberg να αποδίδει την ανοδική πορεία κυρίως στο γεγονός πως περιορίστηκαν οι ροές από τη Ρωσία. Αποτέλεσμα; Η Γαλλία για παράδειγμα αναγκάστηκε να ενισχύσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και να καταναλώσει πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να έπεσε τις τελευταίες ημέρες, αλλά από την άλλη, αυτό δεν έχει φανεί ακόμα στους καταναλωτές, αφού οι τιμές στην αντλία παραμένουν υψηλές.
Διαβάστε ακόμη: Τουρκική λίρα: Ουρές στα ανταλλακτήρια της Τουρκίας αλλά ο Ερντογάν επιμένει στη λογική του
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς στο ολλανδικό φυσικό αέριο (TTF) άγγιξε τα 162,775 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση άνω του 10% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (20/12), σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.
Το βρετανικό φυσικό αέριο έφθασε επίσης σε ιστορικό ύψος, στις 408,30 πένες ανά θερμική μονάδα. Αυτά τα επίπεδα τιμών SPOT είναι 7 φορές υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο συνεχίζει την ανυποχώρητη άνοδό του, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, ενώ την ίδια ώρτα το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου οδήγησε ορισμένες εταιρείες είτε να περιορίσουν την παραγωγή τους, είτε ακόμη και να κλείσουν, την ώρα που η Ευρώπη ταλανίζεται και από την ενεργειακή κρίση και από τη μετάλλαξη Ομικρον που δημιουργεί διαφορετικής φύσης οικονομικά προβλήματα.
Εξαρτάται και από τις... ορέξεις του Πούτιν
Με δεδομένο ότι το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία, οι κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στο συγκεκριμένο ζήτημα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η «Gazprom» δεν έχει κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία.
Παράλληλα, οι θερμοκρασίες που συνεχίζουν να πέφτουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες επάρκειας στο πρώτο ουσιαστικά κύμα του χειμώνα. Τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020 και έκτοτε δεν έχουν αναπληρωθεί. Σε αυτό προστίθεται η μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.
Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. Από την πλευρά του -φυσικά- η Μόσχα διαψεύδει και επιρρίπτει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου.
Κρίσιμοι χειρισμοί και σε διπλωματικό επίπεδο
Σε αυτό το σημείο βέβαια, δεν βοηθούν και τα διπλωματικά επεισόδια ανάμεσα στη Μόσχα και τους επίδοξους «πελάτες» της. Για παράδειγμα, η απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών σε αντίποινα για το αντίστοιχο μέτρο το οποίο ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από το Βερολίνο, που κατηγορεί την Μόσχα ότι οργάνωσε τη δολοφονία τσετσένου αντιφρονούντα στην Γερμανία το 2019.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως ενώ η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί, η απόφαση για την πιστοποίηση του από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.
Εξάλλου, η Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση, με τις δυτικές χώρες να κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία εν όψει στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει αντίθετα ότι η Ρωσία τελεί υπό την απειλή του ΝΑΤΟ, που εξοπλίζει την Ουκρανία και πολλαπλασιάζει την ανάπτυξη εναέριων και ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα
Με όλα αυτά να έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τσέπη των καταναλωτών, η ελληνική Κυβέρνηση ανήγγειλε πως για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.
Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.
Εκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.
Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.
Ειδικά μέτρα για τους αγρότες
Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.