Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο κρούσματα που συνδέονται με τη νέα μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία και αφορούν ταξίδια στη νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο (27/11), ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. «Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ», είπε ο υπουργός.

Τα δύο αυτά πρόσωπα και όλα τα μέλη των νοικοκυριών τους υποβάλλονται εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ και έχουν κληθεί να απομονωθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η Αγγλία θα προσθέσει ακόμη το Μαλάουι, την Μοζαμβίκη, την Ζάμπια και την Ανγκόλα στην ταξιδιωτική «κόκκινη λίστα» της από τις 0400 GMT της Κυριακής. Η λίστα ήδη περιλαμβάνει την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και την Ζιμπάμπουε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς και ο αρχίατρος Κρις Γουίτι θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου για «να ανακοινώσουν περαιτέρω μέτρα», κατέληξε ο Τζάβιντ.

Ενα εμβόλιο μπορεί να παρασκευαστεί «πολύ γρήγορα»

Ο Βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Οξφόρδης/AstraZeneca δήλωσε σήμερα ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παρασκευαστεί «πολύ γρήγορα» κατά της νέας μετάλλαξης Ομικρον. Ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Ομίλου Oxford Vaccine, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της βαριάς νόσησης από την παραλλαγή Ομικρον.

Ο ίδιος είπε στο πρόγραμμα του BBC, Today, ότι ενώ πιθανόν να περάσουν εβδομάδες μέχρι οι επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων της Ομικρον, οι περισσότερες από αυτές είναι παρεμφερείς με εκείνες που συναντώνται σε άλλες παραλλαγές. «Παρότι αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν σε άλλες παραλλαγές, τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτρέπουν τη σοβαρή νόηση καθώς μετακινούμαστε από την Αλφα, τη Βήτα, τη Γάμμα, τη Δέλτα», σημείωσε.

«Τουλάχιστον εικάζοντας, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι σε μια νέα παραλλαγή αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση, αλλά πράγματι χρειάζεται να περιμένουμε πολλές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε». Όπως τόνισε ο καθηγητής, «είναι υπερβολικά απίθανο να συμβεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας στον εμβολιασμένο πληθυσμό, όπως είδαμε πέρυσι».

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό να αναβαθμιστούν τα εμβόλια αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο Πόλαρντ απάντησε: «Οι διαδικασίες της παρασκευής ενός νέου εμβολίου είναι όλο και περισσότερο αποτελεσματικές. Επομένως, αν χρειαστεί, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.