Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μετά τον εντοπισμό της Μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, καθώς κανείς δε θέλει να τη δει να εξαπλώνεται στους ρυθμούς που είχε εξαπλωθεί η Δέλτα, ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται... φως στο τούνελ για τον περιορισμό της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι πως με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής η Όμικρον εμφανίζει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα του κορονοϊού! Αυτός ο αριθμός είναι διπλάσιος από εκείνον της Δέλτα, κάτι που δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς αναφορικά με την ανοσολογική απάντηση όσων έχουν ανοσία (είτε φυσική είτε μέσω εμβολίων), όσο και σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί της.
Διαβάστε ακόμη: Πέφτουν τα χρηματιστήρια και η τιμή του πετρελαίου - Παγκόσμιο χάος
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο facebook υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν τη νέα παραλλαγή, εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν, γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας να αντιλαμβάνεται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, που είχε 16.
Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορονοϊού, η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στη Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική. Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με τη νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με τη Δέλτα, που είναι καλό.
Αγώνας δρόμου των φαρμακευτικών για εμβόλια που την αντιμετωπίζουν
Την πρόθεση της να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για τον κορονοϊό που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Moderna.
Η Moderna «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της. «Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer πως σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο σε 100 ημέρες θα έχει έτοιμο εμβόλιο που θα «χτυπάει» τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.
Παράλληλα η AstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της. «Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.
Τα νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες από Αφρική - Τι ισχύει από σήμερα
Έχοντας πλέον την εμπειρία της μετάλλαξης Δέλτα, η αντίδραση στο εντοπισμό μία άγνωστης αλλά σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα ιδιαίτερα επικίνδυνης μετάλλαξης. Το κλείσιμο των συνόρων ήταν η πρώτη αντίδραση, ωστόσο ακόμα και η ταχύτατη κίνηση ίσως να μην έχει προλάβει την διασπορά. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία. Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική. Είχε προηγηθεί η σχετική σύσταση από την Κομισιόν.
Από τις πρώτες χώρες που πήραν μέτρα ήταν και η Ελλάδα. Ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
- Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
- Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
- Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
- Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
- Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
Τα ανωτέρω ισχύουν από σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.