Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνολικά 285 γυναίκες σε 326 ημέρες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία το 2021, χρονιά κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να κάνει ένα ακόμα βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση και τον πολιτισμένο κόσμο αποχωρώντας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η διεθνής σύμβαση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, που υπογράφηκε από 45 κράτη στις 11 Μαΐου 2011 στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του. Τα κράτη, που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών με την Τουρκία να έχει αποσύρει την υπογραφή της από τη σύμβαση τον περασμένο Ιούλιο. 

Διαβάστε ακόμη: «Πίσω από κλειστές πόρτες» - Συγκλονίζει το νέο σποτ της ΕΛ.ΑΣ. για τη βία κατά των γυναικών

Ο μεγάλος αριθμός δολοφονιών γυναικών, που διαπράχτηκαν από άντρες στη γείτονα κατά τη διάρκεια του 2021, συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Τουρκία υποχωρεί σταδιακά από όλα τα πεδία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο όταν υπαναχωρεί από μία διεθνή σύμβαση-σταθμό με σκοπό την προστασία των γυναικών ενάντια σε όλες τις μορφές βίας, καθώς και την πρόληψη, την ποινική δίωξη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία μάλιστα υπογράφηκε στο έδαφός της ενώ υπήρξε και η πρώτη χώρα, που την κύρωσε το Μάρτιο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συγκέντρωσαν οργανώσεις γυναικών και Τούρκοι δημοσιογράφοι, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 23 Νοεμβρίου 2021 δολοφονήθηκαν στην τουρκική επικράτεια τουλάχιστον 285 γυναίκες. Το ίδιο διάστημα, οι 193 φόνοι γυναικών αναφέρθηκαν στον τουρκικό Τύπο ως «ύποπτοι». Χαρακτηριστικός της δυναμικής του φαινομένου είναι ο απολογισμός του Νοεμβρίου αφού τις πρώτες 23 ημέρες του τρέχοντος μήνα 29 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες και επιπλέον 41 γυναίκες τραυματίστηκαν σε περιστατικά βίας. 

Δολοφόνοι σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ήταν άντρες, που είχαν ή διατηρούσαν κατά το παρελθόν προσωπική σχέση με τα θύματα. Ειδικότερα, 172 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους, τους πρώην συζύγους, τους φίλους ή τους πρώην φίλους τους. Τουλάχιστον 52 γυναίκες έπεσαν νεκρές από πράξεις μελών της οικογένειάς τους, όπως μεγαλύτερα αδέρφια, πατέρες, γιοι και γαμπροί, 28 γυναίκες έχασαν την ζωή τους από γείτονες και φίλους τους ενώ 12 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες διαρρήκτες, που εισέβαλαν στα σπίτια τους. 

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των δολοφονιών έγιναν με πυροβόλα όπλα καθώς 150 γυναίκες έπεσαν νεκρές ύστερα από πυροβολισμό. Η χρήση αιχμηρών αντικειμένων από τους άντρες-δολοφόνους αποτελεί τη δεύτερη κατηγορία φονικών όπλων, που στοίχισαν την ζωή 77 γυναικών. Συνολικά 21 δολοφονίες ήταν αποτέλεσμα στραγγαλισμού, 14 φόνοι τελέστηκαν με χτυπήματα, 6 γυναίκες έχασαν την ζωή τους από εμπρησμό και 6 έπεσαν θύματα σκόπιμου τροχαίου. Η πλειοψηφία των δολοφονιών (61%) τελέστηκαν μέσα στο σπίτι, όπου 173 γυναίκες άφησαν την τελευταία τους πνοή ενώ 82 φόνοι διαπράχτηκαν σε μέρη όπως δρόμοι, δάση και χώροι εργασίας. Τον Μάρτιο καταγράφηκαν οι περισσότερες μέχρι στιγμής γυναικοκτονίες (36) για το 2021 στην Τουρκία ενώ 34 γυναίκες δολοφονήθηκαν τον Αύγουστο και 33 τον Φεβρουάριο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.