Οδεύοντας προς τις γιορτές των Χριστουγέννων, πολλές ευρωπαϊκές χώρες οδηγούνται όλο και περισσότερο στην αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα τα πρώτα lockdown, είτε σε γενικευμένη μορφή, είτε «μερική», είτε εστιασμένα στους ανεμβολίαστους, να αποτελούν γεγονός. Η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βλέπει καθημερινά του δείκτες της πανδημίας να έχουν πάρει την ανηφόρα, με την Κυβέρνηση ωστόσο να αποκλείει προς το παρών το lockdown. Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου για τους πιο ευάλωτους, περιλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων θα αυξήσει τα αποτελέσματα κατά της πανδημίας που εξακολουθεί να είναι «εδώ»: «Είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι η προστασία, που προκαλείται από τον εμβολιασμό κατά των μολύνσεων και τις ήπιες μορφές της νόσου, μειώνεται. Παράλληλα, μια γενίκευση της χρήσης της μάσκας μέχρι 95% θα μπορούσε φέρει ακόμη καλύτερα αποτέλεσμα».
Διαβάστε ακόμη: Ο Δεκέμβριος μπαίνει με πάνω από 10.000 κρούσματα τη μέρα - Τι περιμένουμε τα Χριστούγεννα
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επειγόντως μέτρα και έτσι μετά την Αυστρία και η Σλοβακία μπήκε σε γενικό lockdown, η Ολλανδία σε «μερικό» (η εστίαση κλείνει στις 19:00), ενώ και η Γερμανία βρίσκεται προ των πυλών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι σημερινές καταγραφές ανά χώρα σημείωσαν πολλά high score κρουσμάτων, κάτι που αποδεικνύει ότι η επέλαση του νέου κύματος πανδημίας σαρώνει τη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη. Αναλυτικά οι αριθμοί που ανέφερε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο BNO:
- Ολλανδία 23.789
- Γερμανία 74.887
- Ελβετία 8.585
- Σλοβακία 10.315
- Ουγγαρεία 12.637
- Τσεχία 25.864
- Γαλλία 32.591
Μετά την Αυστρία, ακολουθούν οι επόμενοι...
Η Σλοβακία έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Αυστρία που προχώρησε σε γενικό lockdown. «Δεν είναι ένα αρεστό μέτρο, είναι όμως αναπόφευκτο», δήλωσε η πρόεδρος χώρας, Σουζάνα Τσαπούτοβα. Από την Πέμπτη (25/11) και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, θα είναι κλειστά για όλους εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα.
Στην Ολλανδία η κατάσταση οδηγείται εκτός ελέγχου με τη χώρα να στέλνει ασθενείς στη Γερμανία για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας! «Το ποσοστό μόλυνσης είναι υψηλότερο από ποτέ και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ούγκο Ντε Γιονγκ. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα, προσπαθώντας να περιορίσει τη διασπορά.
Στην Κύπρο, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν μόνο με έγκριση του υπουργείου Υγείας, ενώ πολίτες άνω των 12 ετών θα έχουν άδεια πρόσβασης σε εστίαση, χώρους θεάματος και γήπεδα μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί.
Εξάλλου, τόσο στη Γαλλία, όσο και τη Γερμανία, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την αύξηση των νοσηλειών, αναμένονται ανακοινώσεις την Παρασκευή για αυστηροποίηση των μέτρων, προχωρώντας σε πολιτική περιορισμών. Η Ιταλία αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση σε κάποιους εσωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους, ενώ η Πολωνία προσανατολίζεται προς αύξηση περιορισμών εάν δεν μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα προσεχώς.
Καμπανάκι και από ECDC
Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επειγόντως μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC, Αντρεα Αμον, δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου. Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.