Τα κρούσματα κορονοϊού ανεβαίνουν παγκοσμίως. Οι θάνατοι ανεμβολίαστων τρομάζουν, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία με τις εικόνες θα θυμίζουν «εμπόλεμη ζώνη». Γι' αυτό και η Αυστρία αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες να εφαρμόσει πρώτη το lockdown στους ανεμβολίαστους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι κατά της Covid-19, δεν μπορούν να μπουν σε καταστήματα εστίασης, σε ψυχαγωγικούς και πολιτιστικούς χώρους. Μπορούν μόνο – με βάση τα ισχύοντα μέτρα – να πάνε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και... να εμβολιαστούν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις της πανδημίας, δηλώνει από το Λονδίνο ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει το αυστριακό μοντέλο της επιβολής lockdown».
Ποια, όμως, είναι η καθημερινότητα σήμερα στην Αυστρία 48 ώρες μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων; Οπως εξηγούν στο Reader Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη Βιέννη, το lockdown θυμίζει την περυσινή κατάσταση λίγο πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, θεωρούν λογική την επιβολή των μέτρων, καθώς το 35% των πολιτών παραμένει αρνητικό στο εμβόλιο. «Είναι η λογική εξέλιξη των πραγμάτων αυτό το lockdown. Στην χώρα υπάρχουν 35% ανεμβολίαστοι, 13.000 κρούσματα την ημέρα και θετικότητα που αγγίζει το 2,5%», εξηγεί ο Νίκος Παπαμικές, διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου στη Βιέννη στο Reader. «Το θέμα είναι πώς θα γίνει η αστυνόμευση, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν τόσοι έλεγχοι». Όσον αφορά στον αντίκτυπο που έχει στον τουρισμό, ο κ. Παπαμικές αναφέρει πως έτσι κι αλλιώς οι τουρίστες φοβούνται να έρθουν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο κ. Παπαμικές, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες εμβολιάστηκε και με την τρίτη δόση αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού, επομένως τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρούνται λογικά. «Ο κορονοϊός έχει ενσωματωθεί στην κοινωνία μας. Στον κλάδο μας υπάρχει απογοήτευση, διότι ενάμιση χρόνο είμαστε στην ίδια κατάσταση».
«Το σημαντικό είναι να μην κλείσει η εστίαση»
«Δεν μπορεί το κράτος να μοιράζει συνέχεια χρήματα», εξηγεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, Κωνσταντίνος Φίζογλου, μιλώντας στο Reader. «Οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν κάτι που να αρέσει στους πολλούς», σημειώνει για την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην ακολουθήσει το αυστριακό μοντέλο για τους ανεμβολίαστους. «Πρέπει ο κόσμος να αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο. Όταν ταξιδεύαμε παλιά σε χώρες της Αφρικής, μας χορηγούσαν 2-3 εμβόλια πριν βγάλουμε βίζα. Δεν νομίζω να ρώτησε κανείς τι έχει μέσα», σχολιάζει, αναφέροντας παράλληλα ότι οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών στην εστίαση είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι στο περυσινό lockdown πήραν καλή αποζημίωση από το κράτος. Αλλά μέχρι πότε;
O Ανατολής Πολιτίδης είναι ιδιοκτήτης του ελληνικού cafe εστιατορίου Leto δίπλα από το ιστορικό κέντρο της Ίννερε Στατ στη Βιέννη. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την απώλεια του τζίρου, διότι ο κόσμος έχει φοβηθεί και έχει σταματήσει να έρχεται από την προηγούμενη εβδομάδα», εξηγεί. Ωστόσο, αναμένεται ο ίδιος τζίρος με πέρυσι ενώ το κράτος θα παρακολουθεί τις απώλειες. «Το παν είναι να μην κλείσει η εστίαση», λέει χαρακτηριστικά.
Φόβοι για γενικό lockdown στην Αυστρία
Ο Σωτήρης Μανάφας, ιδιοκτήτης του ελληνικού εστιατορίου «Elinikon», που βρίσκεται και αυτό στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής πόλης του καφέ, εμφανίζεται πιο απαισιόδοξος. «Είμαστε επιφυλακτικοί, ευελπιστούμε να μην κλείσουν μαγαζιά. Είμαστε στο περίμενε. Ο τζίρος έχει πέσει 50% κάτω. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε πλέον το μέλλον μας. Στις 24 Νοεμβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για νέα μέτρα. Πολύ φοβάμαι ότι θα πάμε σε γενικό lockdown», τόνισε.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, Κωνσταντίνος Φίζογλου, επισημαίνει το εξής: «Παίζει καθοριστικό ρόλο η χρήση μάσκας παντού». Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει, ότι η πλειοψηφία των Αυστριακών φορά διπλή μάσκα σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου αρκετοί είναι αυτοί που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας του ιού. Επισημαίνει δε ότι το lockdown στους ανεμβολίαστους δεν έχει αλλάξει σε τίποτα την κίνηση στην καθημερινότητα. «Πέρυσι, η Βιέννη ήταν μία πόλη-φάντασμα», σύμφωνα με τον κ. Φίζογλου, «τώρα και με το lockdown υπάρχει ρυθμός στην αγορά. Οι πολίτες κινούνται τηρώντας τα μέτρα και οι εμβολιασμοί αυξάνονται».
Όπως εκτιμάται, η νέα καραντίνα θα επηρεάσει 2 από τα 8,9 εκατομμύρια πολίτες της Αυστρίας για τουλάχιστον 10 ημέρες. Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να αθληθούν, επειδή χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή – φυσικά – για να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται επίσης από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ενώ ήδη είχαν αποκλειστεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Οι περιορισμοί ισχύουν για τους πάντες άνω των 12 ετών. Για τους μαθητές ηλικίας 12-15 ετών ωστόσο υπάρχει το λεγόμενο «Πάσο-Νίντζα», πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και ανάρρωσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.