Το «χαρτί» των πλωτών γεωτρύπανων επιλέγει να ξαναπαίξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να συντηρήσει το νεοθωμανικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στη δυσκολότερη φάση της 19ετούς παραμονής του στην εξουσία και ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023. Την ώρα που η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου καταρρέει όπως και οι δείκτες της εθνικής οικονομίας και συνεχίζεται η έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του, η Yeni Safak, που απηχεί τις απόψεις του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, αναλαμβάνει να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ίδιο να προαναγγέλλει ότι «θα εντοπίσουμε και θα εξορύξουμε ότι υπάρχει στη Μεσόγειο»!
Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Αγοράζει και τέταρτο γεωτρύπανο ο Ερντογάν
Σχέδια που σκοντάφτουν πλέον στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και στις αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με Γαλλία και ΗΠΑ. Το αρχικό μούδιασμα της πολιτικής ελίτ της γείτονα για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής διαδέχτηκε αιφνιδιασμός και έντονος εκνευρισμός μετά την ανακοίνωση της απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των ψηφιακών φρεγατών Belharra καθώς και σειράς οπλικών συστημάτων, που αλλάζουν τις ισορροπίες. Η αμυντική συνδρομή, που περιλαμβάνεται στην ελληνογαλλική συμφωνία και η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη έχουν κάνει έξω φρενών τους Τούρκους επιτελείς, οι οποίοι αναζητούν μία αντίστοιχη απάντηση σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών, που όμως μοιάζει ανέφικτη προς το παρόν λόγω του αμερικανικού εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, το διθυραμβικό πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για την απόκτηση του 4ου κατά σειρά γεωτρύπανου, του «καλύτερου στον κόσμο», όπως χαρακτηρίζεται, που θα αναβαθμίσει τις ερευνητικές δυνατότητες της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, έρχεται σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει την Ελλάδα να εξοπλίζεται σε σύντομο χρόνο και να συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες με τους συμμάχους της διευρύνοντας την επιρροή της με τον ίδιο να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τη διεθνή απομόνωση της χώρας του. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ουσιαστικά αποκλεισμένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ευρύτερα από τους ηγέτες της Δύσης λόγω της στρατηγικής προσέγγισης με τη Ρωσία και την απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και εξαιτίας των παρεμβάσεων της Τουρκίας σε πολλές χώρες της περιοχής.
Αλλωστε, η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο με τις πειρατικές γεωτρήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις απόπειρες ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπήρξε η αιτία, που οι Τούρκοι αξιωματούχοι βρήκαν κλειστές πόρτες στη διεθνή αγορά κατά την αναζήτηση τον τελευταίο χρόνο ενός γεωτρύπανου νέας γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Νορβηγοί ανησυχούσαν για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είχαν «παγώσει» τις μεταξύ τους συζητήσεις αναφορικά με την προοπτική πώλησης ενός γεωτρύπανου 7ης γενιάς κάτι που τελικά έπραξε η νοτιοκορεατική Daewoo.
Τι επιδιώκει η Τουρκία με το νέο γεωτρύπανο
Η είδηση της αγοράς του πλοίου West Cobalt, που ναυπηγήθηκε το 2018, φιλοδοξεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης για τα μεγαλόπνοα ενεργειακά σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν μέσω της υφαρπαγής του ενεργειακού πλούτου άλλων χωρών. Βέβαια, μπορεί οι Ελληνες να αγοράζουν τις γαλλικές Belharra, που θα κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και να «σφραγίζουν» τον εναέριο χώρο όταν αφιχθούν τα Rafale στην Τανάγρα όμως οι Τούρκοι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο αφήγημά τους, θα διαθέτουν το καλύτερο γεωτρύπανο του κόσμου, αν και οι φιλοδοξίες τους σε επίπεδο εξοπλισμών φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση στην αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της.
Το νέο πλωτό γεωτρύπανο μήκους 238 μέτρων, που αναμένεται σε πρώτη φάση να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για φυσικό αέριο, θα πλαισιώσει τα 6ης γενιάς Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ της εταιρείας πετρελαίου (TPAO). Και αυτό θα ενταχθεί στον κρατικό στόλο εξόρυξης ενεργειακών πόρων λειτουργώντας περισσότερο ως πλοίο υλοποίησης της επεκτακτικής στρατηγικής της Αγκυρας. Για το λόγο αυτό το μήνυμα, που εκπέμπεται από τη γείτονα είναι ότι στην περίπτωση «κλιμάκωσης των ελληνικών και ελληνοκυπριακών παρενοχλήσεων», το West Cobalt αλλά και άλλα πλοία του στόλου των γεωτρύπανων θα μετακινηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο για την «εμπέδωση» των τουρκικών δικαιωμάτων και συμφερόντων. Στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος βάζει και μία ακόμα παράμετρο. Την ενοικίαση των ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων σε τρίτους προφανώς αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς του για επικείμενες ενέργειες εντός της περιοχής του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.