Ήταν απογευματάκι 29 Σεπτεμβρίου του 1913, όταν ένας καλοντυμένος άντρας, ευθυτενής και σκυθρωπός, κρατώντας μια ακριβή δερμάτινη βαλίτσα στο χέρι, ανέβηκε τη σκάλα του ταχυδρομικού πλοίου «Δρέσδη» που ήταν δεμένο στο λιμάνι της Αμβέρσας.
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 1641: Το «Merchant Royal» που μετέφερε χρυσό και ασήμι αξίας 1,5 δισ. βυθίζεται. Είναι «το πιο ακριβό ναυάγιο της Ιστορίας»
Ο κύριος συστήθηκε στον καμαρότο που ζήτησε την ταυτότητά του ως Ρούντολφ Κρίστιαν Καρλ Ντίζελ. Δεν ήταν ένας τυχαίος ταξιδιώτης, ήταν ο διάσημος εφευρέτης, του κινητήρα ντίζελ.
Ο 55χρονος κύριος Ντίζελ, είχε γεννηθεί στο Παρίσι από βαυαρούς μετανάστες. Παιδί στα 14 αποφάσισε ότι θα ήταν ευτυχισμένος να γίνει μηχανικός. Και το πέτυχε. Πρώτος στα μαθήματα της βασικής εκπαίδευσης, με υποτροφία στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.
Σε ηλικία μόλις 30 χρονών ο Ντίζελ αξιοποιώντας τις εφευρετικές του ικανότητες είχε γίνει εκατομμυριούχος. Η μηχανή συμπίεσης-ανάφλεξης είχε εκτοξεύσει τη φήμη και τα κέρδη του.
Για δουλειές στην Αγγλία, αλλα...
Τώρα ο Ρούντολφ Ντίζελ ταξίδευε από την Αμβέρσα στο Λονδίνο και μετά στο Χάργουιτς για μια σοβαρή επαγγελματική συνάντηση. Το βράδυ, αφού δείπνησε ελαφρά, ζήτησε από έναν καμαριέρη να τον ξυπνήσει νωρίς το πρωί και αποσύρθηκε στην καμπίνα του. Ο καμαριέρης εκείνος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που θα τον έβλεπε ζωντανό.
Την επομένη το πρωί παρά τους επίμονους χτύπους στην πόρτα της καμπίνας του κυρίου Ντίζελ, ουδείς αποκρινόταν. Ο καπετάνιος έδωσε εντολή να σπάσουν την πόρτα. Οι άνθρωποι που μπήκαν μέσα βρήκαν το κρεβάτι στρωμένο, τις πιτζάμες πεταμένες σε μια καρέκλα και ένα ρολόι τοποθετημένο έτσι ώστε να είναι ορατό από το κρεβάτι.
Ένα καπέλο και το πανωφόρι του Ρούντολφ Ντίζελ βρέθηκαν επιμελώς διπλωμένα κάτω από μια σκάλα του καταστρώματος. Δέκα μέρες μετά, το πλήρωμα μιας ολλανδικής λέμβου βρήκε το πτώμα ενός άντρα να επιπλέει στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Νορβηγίας. Το σώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη και τα χαρακτηριστικά του δεν αναγνωρίζονταν.
Το πλήρωμα μάζεψε προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στις τσέπες του σακακιού της σορού: πορτοφόλι, ταυτότητα, σουγιά, θήκη για τα γυαλιά, κουτί για φάρμακα και μετά άφησαν το πτώμα να καταλήξει στο βυθό. Λίγες μέρες αργότερα, τα αντικείμενα ταυτοποιήθηκαν από τον γιο του Ρούντολφ, τον Ευγκέν Ντίζελ, ότι ανήκαν στον πατέρα του.
Αυτοκτονία ή δολοφονία;
Τι είχε συμβεί; Οι βιογράφοι του Ντίζελ παρουσιάζουν πιο πιθανή αιτία θανάτου την περίπτωση της αυτοκτονίας. Άλλωστε, η σύζυγος του Ντίζελ, Μάρθα, άνοιξε μια τσάντα που της είχε δώσει ο σύζυγός της πριν από το μοιραίο ταξίδι, με οδηγίες να μην την ανοίξει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Βρήκε μέσα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και τραπεζικές αποδείξεις που αποδείκνυαν ότι όλοι οι λογαριασμοί του ήταν άδειοι! Ο Ντίζελ είχε πτωχεύσει! Μάλιστα σε ημερολόγιο το οποίο ο Ντίζελ είχε μαζί του στο πλοίο, στην ημερομηνία «29 Σεπτεμβρίου 1913» είχε σχεδιάσει έναν σταυρό.
Όμως όπως και τώρα οι συνωμοσιολόγοι είχαν την δική τους άποψη: Εμπορικά και στρατιωτικά συμφέροντα έδιναν κίνητρα για να βγει ο Ρούντολφ Ντίζελ από τη μέση. «Ο εφευρέτης πετάχτηκε στη θάλασσα για να σταματήσει η πώληση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη βρετανική κυβέρνηση» υποστήριζε ο ένας. «Δολοφονήθηκε από πράκτορες των Big Oil Trusts», έλεγε ο άλλος. Ενδεχομένως να είχαν δίκιο οι θεωρίες συνωμοσίας, όμως ο Ρούντολφ Ντίζελ πήρε το μυστικό του θανάτου μαζί του.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.