Η σημερινή μέρα θα είναι ιστορική για τη Γερμανία, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 15 χρόνια σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν συμμετέχει η Άνγκελα Μέρκελ. Η «κόρη του Πάστορα», όπως αποκλήθηκε στην Ελλάδα, η πιο ιστορική φιγούρα της σύγχρονης Γερμανίας, μετά την ενοποίηση και η μακροβιότερη Καγκελάριος, μαζί με τον πολιτικό της «πατέρα», το επίσης ίνδαλμα των Χριστιανοδημοκρατών Χέλμουτ Κολ.
Θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς ή ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ ο νέος ένοικος της Καγκελαρίας; Και με ποιον συνασπισμό και, βεβαίως, με ποιον συσχετισμό δυνάμεων σε αυτόν; Λιγότερες από 24 ώρες πριν τις κάλπες, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα. Και αυτό γιατί τα ποσοστά είναι ρευστά, οι ψηφοφόροι της Γερμανίας εν πολλοίς συντηρητικοί και η ομάδα των αναποφάσιστων εξαιρετικά μεγάλη, άνω του 30%. Κάπως έτσι, μπορεί και να πηγαίνουμε για θρίλερ.
Τα σενάρια για Καγκελάριο
Ως προς τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ, το παιχνίδι πλέον είναι μόνο για δύο, καθώς η ανατέλλουσα αστέρας των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ θα τους οδηγήσει μεν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν θα κερδίσει, όπως ίσως διαφαινόταν αρκετούς μήνες πριν, στην εκκίνηση της κούρσας.
Και η νίκη του Όλαφ Σόλτς των Σοσιαλδημοκρατών, όμως, η οποία σχεδόν προδιαγραφόταν πριν από δύο εβδομάδες, δεν είναι σίγουρη. Βεβαίως, ο «δεξιός» Σοσιαλδημοκράτης από το προπύργιο του SPD, το Αμβούργο, έχει κάνει την έκπληξη, υπό την έννοια ότι έβαλε ξανά μετά από χρόνια το παροπλισμένο «κόμμα των εργατών» ξανά στην pole position και στην ενεργό διεκδίκηση της Καγκελαρίας, για πρώτη, ρεαλιστικά, φορά μετά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Σόλτς, λοιπόν, και με μία ψήφο να κερδίσει, βάζει ισχυρή υποψηφιότητα για να είναι αυτός ο διάδοχος της Μέρκελ στην Καγκελαρία.
Όσο για τον Άρμιν Λάσετ, ο μόνος δρόμος που μπορεί να τον οδηγήσει στην Καγκελαρία είναι να…κερδίσει. Αν χάσει, έστω και με μισή ψήφο, κανένα κόμμα δεν θα θελήσει να συμπεριλάβει τους Χριστιανοδημοκράτες σε κυβερνητικό συνασπισμό. Ακόμα και αν κερδίσει, δε, τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα, με δεδομένη τη φθορά των Χριστιανοδημοκρατών και την απροθυμία των υπολοίπων κομμάτων να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί τους.
Οι πιθανοί συνασπισμοί
Ίσως ο πλέον απίθανος συνασπισμός είναι ο Μεγάλος Συνασπισμός με Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες που κυβερνά τη χώρα από το 2013. Ο κύκλος έχει κλείσει και κανένα εκ των δύο κομμάτων δεν θέλει συνέχιση του.
Αν κερδίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες, το ισχυρότερο σενάριο είναι ο λεγόμενος «Συνασπισμός Φανάρι» με τη συμμετοχή των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (Πορτοκαλί). Σε ένα τέτοιο σενάριο, η κ. Μπέρμποκ των Πρασίνων θα μπορούσε να πάρει το υπουργείο Εξωτερικών και ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων το υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά, όμως, είναι σχέδιο επί χάρτου.
Σε σενάριο νίκης των Χριστιανοδημοκρατών, ένας πιθανός σχηματισμός είναι με τη συμμετοχή Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Θα πρόκειται για τον «Συνασπισμό Τζαμάικα» (Μαύρο το CDU, οι Πράσινοι και το πορτοκαλί των Φιλελευθέρων). Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και το 2017, πριν τον επανασχηματισμό του Μεγάλου Συνασπισμού, χωρίς να στεφθεί από επιτυχία.
Το αποτέλεσμα απόψε, βέβαια, μπορεί να είναι τόσο…πολύπλοκο, ώστε να μην είμαστε σοφότεροι ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, για τη συγκρότηση της οποίας άλλωστε θα χρειαστούν μήνες.
Μικρές αλλαγές για την Ελλάδα
Όσο για τη χώρα μας, δεν πρέπει ρεαλιστικά να περιμένει και πολλά, διότι η Γερμανική πολιτική είναι πάγια σε πολλά μέτωπα. Η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, ούτε και η μεταναστευτική. Αν κάποιοι ελπίζουν ότι οι Πράσινοι θα βάλουν «βέτο» για την πώλωση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, ας το ξανασκεφτούν, με δεδομένο ότι πρόκειται για θέμα ήσσονος σημασίας στην ατζέντα και μείζονος σημασίας για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία.
Ρεαλιστικά, το πιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η στάση της Γερμανίας στο σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023 και της αλλαγής των στόχων για τα πλεονάσματα από τότε και εντεύθεν. Και αν ο Όλαφ Σολτς δεν είναι τόσο άκαμπτος στο ζήτημα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής όσο ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ερώτημα είναι πώς θα σταθούν οι Φιλελεύθεροι που έχουν απευθείας δίαυλο με τη γερμανική βιομηχανία, σε περίπτωση που έχουν αποφασιστικό ρόλο στη γερμανική οικονομική πολιτική.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.