Ο μουλάς Νουραντίν Τουραμπί, ο οποίος τώρα είναι υπεύθυνος για τις φυλακές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ακρωτηριασμοί είναι «απαραίτητοι για την ασφάλεια» στο Αφγανιστάν και θα επιστρέψουν. Ανέφερε επίσης ότι αυτές οι τιμωρίες μπορεί να μην επιβάλλονται δημόσια, όπως ίσχυε υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, τότε που οι εκτελέσεις γίνονταν δημόσια στο αθλητικό στάδιο της Καμπούλ, ή στους απέραντους χώρους του τζαμιού Eid Gah.
Ο Τουραμπί είναι γνωστός για τις σκληρές τιμωρίες του για τους ανθρώπους που πιάστηκαν να ακούνε μη θρησκευτική μουσική ή να κόβουν τα γένια τους στη δεκαετία του 1990 και βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για τις προηγούμενες ενέργειές του.Όπως δήλωσε, το καθεστώς θα επιτρέψει τώρα τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφίες και βίντεο.
Από την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια πιο ήπια μορφή διακυβέρνησης από ό, τι στην προηγούμενη θητεία τους. Όμως έχουν ήδη υπάρξει αρκετές αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε ότι ενώ ήταν σημαντική η επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, «η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτό». Οι ΗΠΑ, οι οποίες συμμετέχουν στην επιτροπή πιστοποίησης, δήλωσαν επίσης ότι δεν θα λάβουν απόφαση πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.