Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εκτίμηση ότι η γρήγορη αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν πριν από τη μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου για την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ήταν μέρος της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πριν από έναν χρόνο μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, εκφράζει, μιλώντας στο Reader.gr ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Η αμερικάνικη βιασύνη για άμεση αποχώρηση από το Αφγανιστάν δημιούργησε αίσθηση σε αρκετούς αναλυτές και αυτό σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο οφείλεται και στο ότι οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν πως η κατάσταση γινόταν αρκετά δύσκολη, ειδικότερα στην Καμπούλ λόγω της δραστηριοποίησης του ISK.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για το αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Ο κ. Δεσποτόπουλος στη συνέχεια προειδοποιεί ότι αυτή η άμεση αποχώρηση της Δύσης μπορεί να οδηγήσει σε μια αναβίωση της τρομοκρατίας λόγω της δραστηριοποίησης του ISK (Παρακλάδι του Ισλαμικού κράτους που δρα στο Αφγανιστάν). «Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μία αναβίωση της τρομοκρατίας το οποίο θα σημαίνει και το τέλος του αφηγήματος των ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι λένε ότι "φύγαμε από το Αφγανιστάν, δεν καταφέραμε να εγκαθιδρύσουμε ένα δημοκρατικό πολίτευμα -αλλά αυτό είναι κυρίως θέμα των ίδιων των Αφγανών- αλλά εξοντώσαμε την εξαγόμενη τρομοκρατία". Βλέπουμε όμως τώρα ότι η δραστηριοποίηση του ISK εξελίσσεται σε έναν μεγάλο κίνδυνο. Αυτό γίνεται διότι αν καταφέρει το ISK να αναδιοργανωθεί τότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αμερική και Ευρώπη» σημειώνει ο διεθνολόγος.

Τις εξελίξεις αυτές ο κ. Δεσποτόπουλος τις θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς σε περίπτωση που επιστρέψουν οι τρομοκρατικές ομάδες μέσα στο Αφγανιστάν τότε ένας σαρωτικός εμφύλιος πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει. «Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν έχουν κατά κάποιο τρόπο αποστασιοποιηθεί αλλά το ISK είναι το κομμάτι των ακραίων μουσουλμάνων που δεν δέχεται σε καμία περίπτωση την φιλελευθεροποίηση των Ταλιμπάν. Το ISK είναι μία από τις πιο βίαιες ισλαμιστικές ομάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο και δημιουργήθηκε το 2015, όταν οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν να διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«11η Σεπτεμβρίου, η ημέρα που οι Αμερικάνοι κατάλαβαν ότι ο εχθρός μπορεί να τους χτυπήσει»

O κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε και στα 20 χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Σύμφωνα με τον ίδιο «εκείνη την ημέρα η Αμερική δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα σε θέματα Άμυνας και ασφάλειας». Όπως εξηγεί ο Διεθνολόγος «ο μέσος Αμερικάνος πολίτης, μέχρι τότε πίστευε ότι η δραστηριοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων σε διάφορες χώρες του πλανήτη και ο παγκόσμιος ρόλος που είχε μέχρι τότε η Αμερική δεν τον απειλούσε άμεσα». Και συνεχίζει: «Η 11η Σεπτεμβρίου έδειξε ότι ο εχθρός των Αμερικανών κατάφερε να χτυπήσει μέσα στη χώρα. Αυτό έφερε μία κοσμογονική αλλαγή στο πως ο μέσος πολίτης των ΗΠΑ έβλεπε την εξωτερική πολιτική της χώρας του και στη συνέχεια επηρέασε την πολιτική ζωή. Από τότε πολλαπλασιάστηκαν οι φωνές μέσα στην Αμερική που δεν ήθελαν να διαδραματίζει τον ίδιο παγκόσμιο ρόλο η χώρα. Η 11η Σεπτεμβρίου έδειξε με τον πλέον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Αμερική δεν είναι άτρωτη».

Βέβαια, το κοσμοϊστορικό γεγονός της επίθεσης στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου δεν επηρέασε μονάχα τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο καθώς σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, υπήρξε μία αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία. «Η Δύση αντιλήφθηκε ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα των Αμερικανών καθώς υπήρξαν επιθέσεις και σε άλλες δυτικές χώρες. Η Δύση κατάλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας και στο τέλος τα κατάφερε. Αντιλήφθηκε το γεγονός ότι έχεις να κάνεις με έναν ύπουλο εχθρό που δε διστάζει να θυσιάσει την ίδια του τη ζωή για αυτό που θεωρεί ιερό» σημείωσε ο Διεθνολόγος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.