Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος διέσχισε τα εδάφη του Αφγανιστάν χωρίς απώλειες, αλλά τότε δεν υφίσταται ακόμα «Αφγανιστάν». Οι Μογγόλοι επιχείρησαν να το κατακτήσουν, αλλά σχεδόν απέτυχαν κι ακολουθούν οι αυτοκρατορίες των καιρών μας. Οι Βρετανοί; Κλαίνε ακόμα! Οι Σοβιετικοί; Θέλουν να ξεχάσουν! Οι Αμερικάνοι; Όπου φύγει φύγει…
Το ανάγλυφο του εδάφους και η σκληρότητα των ιθαγενών καθιστούν την επιβίωση αλλοεθνών στο Αφγανιστάν απαγορευτική. Είναι σαν να προσπαθήσεις να συμβιώσεις σε ένα καλάθι με μια κόμπρα, έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά.
Η Ιστορία του Αφγανιστάν είναι παλιά και χάνεται στα ερεβώδη βάθη των αιώνων. Με μια γρήγορη - συνοπτική ματιά θα καταγράφαμε τα εξής:
522 π.Χ: Ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος, επεκτείνει την αυτοκρατορία του, κατακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.
329 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος διασχίζει στο Αφγανιστάν, αφού κατακτά το μεγαλύτερο μέρος της Περσικής Αυτοκρατορίας και εγκαθιστά ελληνική διοίκηση στη βόρεια περιοχή. Είναι η μοναδική φορά που ευρωπαϊκός στρατός πατάει σε αυτά τα εδάφη. Η αντίσταση των ιθαγενών δεν μπορεί να παταχθεί!
652 μ.Χ.: Οι Άραβες φέρνουν τον ισλαμισμό στο Αφγανιστάν και μέσα σε 400 χρόνια η περιοχή γίνεται επίκεντρο της ισλαμικής δύναμης και του πολιτισμού του Ισλάμ.
1221: Ο Μογγόλος αυτοκράτορας Τζένγκις Χαν εισβάλλει στη χώρα και καταστρέφει τα αρδευτικά συστήματα, μετατρέποντας εκατoντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γόνιμης γης σε άγονη έρημο.
1404: Το Αφγανιστάν δέχεται νέα εισβολή, από τον Μογγόλο Ταμερλάνο.
1773: Ο Αφγανός φύλαρχος Αχμάντ Σαχ Ντουράνι ξεσηκώνεται εναντίον των Μογγόλων και χτίζει δική του αυτοκρατορία που απλώνεται από την Κεντρική Ασία έως το Δελχί. Το 1750 το Κουρασάν αλλάζει ονομασία και ονομάζεται Αφγανιστάν.
1836: Η Βρετανική Αυτοκρατορία εισβάλλει στο Αφγανιστάν, σε συνεργασία με τον πρώην βασιλιά Σαχ Σούτζα.
1885: Η Μεγάλη Βρετανία προσωρινά κερδίζει πέντε επαρχίες της χώρας στον δεύτερο
Αγγλοαφγανικό Πόλεμο, πριν γίνει δεύτερη σφαγή - αυτήν την φορά στη βρετανική πρεσβεία της Καμπούλ. Τελικά ο βρετανικός στρατός αποσύρεται κατακερματισμένος.
1895: Η γραμμή Ντουράν ορίζει τα σύνορα του Αφγανιστάν με τη γειτονική Ινδία που τελεί υπό Βρετανική κατοχή, αφήνοντας τις μισές από τις φυλές του Αφγανιστάν σε γη που ανήκει πλέον στο Πακιστάν.
1907: Η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία της Αγίας Πετρούπολης στην οποία δηλώνεται ρητά ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται εκτός της ρωσικής σφαίρας επιρροής.
1919: Οι Βρετανοί προσπαθούν να πάρουν την εξουσία ύστερα από την δολοφονία του βασιλιά Χαμπιμπουλάχ, τον οποίο διαδέχεται ο γιος του, Αμανουλάχ, ο Μεταρρυθμιστής Βασιλιάς.
1923: Ο τρίτος Αγγλοαφγανικός Πόλεμος: Η Βρετανία ηττάται και πάλι και αναγκάζεται να δώσει στο Αφγανιστάν ανεξαρτησία ως προς τις εξωτερικές υποθέσεις του, γεγονός που οδηγεί σε μια σύντομη περίοδο σταθερότητας και εκσυγχρονισμού του Αφγανιστάν.
1929: Ο φύλαρχος Ναντίρ Χαν ανεβαίνει στην εξουσία, δολοφονώντας τον βασιλιά Αμανουλάχ και σφαγιάζοντας τους οπαδούς του, λεηλατώντας πλούσιους πολίτες της χώρας προκειμένου να γεμίσει το άδειο θησαυροφυλάκιο. Καταργεί τις μεταρρυθμίσεις.
1933: Ο Χαν δολοφονείται από έναν φοιτητή και ο γιος του Μοχάμεντ Ζαχίρ κληρονομεί τον θρόνο και κυβερνά τη χώρα επί 40 χρόνια.
1947: Η Μεγάλη Βρετανία αποσύρεται οριστικά από την Ινδία, και το Πακιστάν δημιουργείται ύστερα από απόσχιση εδαφών από την Ινδία και το Αφγανιστάν.
1973: Ο Ζαχίρ πραγματοποιεί διακοπές στην Ευρώπη, όταν η κυβέρνησή του ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα του οποίου ηγείται ο Νταούντ Χαν, ο οποίος καταργεί τη μοναρχία και εγκαθιδρύει τη δημοκρατία του Αφγανιστάν.
1978: Ο Νταούντ δολοφονείται όταν οι κομμουνιστές κάνουν αιματηρό πραξικόπημα, και ο νέος πρόεδρος Ταράκι υπογράφει συμφωνία φιλίας με τη Σοβιετική Ένωση, κάτι που οδηγεί στη δημιουργία των ανταρτών Μουτζαχεντίν.
1979: Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την Σοβιετική Ένωση καθώς τα τεθωρακισμένα της της εισβάλλουν στο Αφγανιστάν ύστερα από τη δολοφονία του Ταράκι.
1987: Οι Μουτζαχεντίν απορρίπτουν την κατάπαυση πυρός που τους προτείνει ο εγκατεστημένος από τους Σοβιετικούς πρόεδρος της χώρας, Νατζιμπουλάχ, και εντείνουν την Τζιχάντ για την ανεξαρτησία της χώρας. Ενισχύουνται από μουσουλμάνους εθελοντές από όλο τον κόσμο.
1989: Η Σοβιετική Ένωση ηττάται από τους Μουτζαχεντίν, θρηνεί έως και 50.000
στρατιώτες, αλλά συνεχίζει να δίνει στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση του Νατζιμπουλάχ.
1994: Οι Μουτζαχεντίν, στηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, καταλαμβάνουν την Καμπούλ και ιδρύουν νέο κράτος- το Συμβούλιο της Ισλαμικής Τζιχάντ, με πρόεδρό του, τον Προφήτη Μπουρχανουντίν Ραμπανί. Οι παραστρατιωτικοί Ταλιμπάν δημιουργούνται και οδεύουν προς την Καμπούλ.
1998:Οι Ταλιμπάν που βγαίνουν από σχολές εκπαίδευσης στο Πακιστάν καταλαμβάνουν την εξουσία στην Καμπούλ, εκτελούν τον Νατζιμπουλάχ και αμέσως αφαιρούν από τις γυναίκες τα ατομικά δικαιώματά τους.
2000: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης των Ταλιμπάν γιατί προσφέρει καταφύγιο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και γιατί καλλιεργεί όπιο.
2001: Αφού η τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ αφήνει περισσότερους από 5.000 νεκρούς, αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν, προκειμένου να καταστρέψουν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών του Οσάμα Μπιν Λάντεν και να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, της οποίας ηγείται ο μουλάς Ομάρ.
2001:Οι Ταλιμπάν ανατινάζουν δύο γιγάντια σκαλισμένα στο βράχο αγάλματα του Βούδα στην περιοχή Μπαμιγιάν.
2003: Στη χώρα εγκαθίσταται διεθνής στρατιωτική δύναμη, τη διοίκηση της οποίας αναλαμβάνει το NATO.
2004: Διενεργούνται εκλογές και πρόεδρος εκλέγεται ο Χαμίντ Καρζάι. Έκτοτε το κίνημα των Ταλιμπάν ανασυγκροτείται και επιτίθεται στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας. Μετά δεκαετίες πολιτικής αστάθειας και πολεμικών επιχειρήσεων η ανθρωπιστική κρίση λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
2021: Οι ΗΠΑ αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στον βορρά καταλαμβάνουν πόλεις και επαρχίες τις χώρας.
15 Αυγούστου 2021: Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν σχεδόν όλη τη χώρα συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, Καμπούλ. Και η Ιστορία συνεχίζεται...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.