«Γλίτωσα παρά τρίχα από το να γίνω 100 κομμάτια, κάθε λεπτό που περνά η εικόνα είναι ακόμα μπροστά μου και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Για λίγο νόμιζα ότι ξεκίνησε πάλι πόλεμος. Από τότε μέχρι και τώρα δεν μπορώ να κοιμηθώ». Με αυτά τα λόγια η Ελληνίδα, Άννα Αρμάου, περιγράφει στο Reader.gr τις τραγικές στιγμές της φονικής έκρηξης που έγινε στις 4 Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό του Λιβάνου, η οποία ισοπέδωσε στην κυριολεξία το λιμάνι αλλά και ένα μεγάλο μέρος της πόλης.
Όλα ξεκίνησαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη του λιμανιού, όπου φυλασσόταν ποσότητα 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, η οποία είχε κατασχεθεί από τις λιβανικές Αρχές. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή, πράγμα το οποίο κόστισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 6.500. Η χώρα του Λιβάνου (σ.σ.: η οποία έχει δοκιμαστεί κι άλλες φορές κατά το παρελθόν) ένα χρόνο μετά ακόμα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει και οι πολίτες κάθε μέρα δίνουν μάχη, προκειμένου να φτιάξουν από την αρχή τις ζωές τους μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο κρατική αδιαφορία και διαφθορά.
«Γέμισε το πρόσωπό μου με αίματα, έχασα το μάτι μου»
Η κυρία Αρμάου περιγράφει ότι την ώρα που έγινε η έκρηξη βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρά της και το ωστικό κύμα ήταν τόσο σφοδρό που προξένησε σοβαρές ζημιές στο σπίτι της, το οποίο βρισκόταν 500 μέτρα μακριά από το λιμάνι. «Η έκρηξη με πέταξε μαζί με τα χαλάσματα του σπιτιού μου. Τραυματίστηκα σοβαρά, γέμισε όλο το πρόσωπό μου με αίματα. Μόλις με βρήκαν, με πήγαν σε τρία νοσοκομεία για να με περιθάλψουν, αλλά επικρατούσε ένας γενικός πανικός και δεν υπήρχε καμία οργάνωση. Με χειρούργησαν στο πρόσωπο και προσπάθησαν να μου σώσουν το μάτι αλλά δεν τα κατάφεραν. Δυστυχώς, έχασα το μάτι μου και τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι μου» αναφέρει η κυρία Αρμάου, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν μετά την έκρηξη.
Στα λόγια της αντικατοπτρίζεται το μέγεθος της δυστυχίας που άφησε η αμέλεια των Αρχών της χώρας καθώς η ίδια αναφέρει ότι: «Πέθαναν πολλοί άνθρωποι, οικογένειες έχασαν τα παιδιά τους. Δύο γείτονες μου είναι νεκροί, η έκρηξη τους πέταξε 40 μέτρα μακριά και χτύπησαν τα κεφάλια τους. Είχε γεμίσει ο τόπος με αίματα. Η καταστροφή ήταν μεγάλη και ο Λίβανος ακόμα δεν έχει καταφέρει να σταθεί πάλι στα πόδια του». Όπως περιγράφει από τότε ξεκίνησε ένα καθημερινό δράμα για τους κατοίκους, αφού οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί και ακόμα και μετά από έναν χρόνο δεν έχουν επισκευαστεί. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό, δεν έχουμε νερό. Από τότε η οικονομία καταστράφηκε. Οι τιμές συνέχεια αυξάνονται και η ανεργία έχει εκτιναχθεί. Ο πληθωρισμός μας τσακίζει. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να φτάσει η Βηρυτός και ο Λίβανος στο επίπεδο που ήταν πριν την έκρηξη» λέει χαρακτηριστικά. Για την κυρία Αρμάου, όπως δήλωσε στο Reader.gr, δεν υπάρχει πια μέλλον εκεί και επιθυμεί κάποια στιγμή να έρθει στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει μετά την έκρηξη έχασε το σπίτι της, το αυτοκίνητό της και λόγω των τραυμάτων της δεν μπορεί να εργαστεί. Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική καθώς η φτώχεια έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Κάθε μέρα η κυρία Αρμάου πρέπει να πληρώνει υπερβολικά ποσά για να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες όπως να πιει νερό. «Ήρθε μεγάλη βοήθεια από το εξωτερικό αλλά δεν έχουνε γίνει πολλά πράγματα. Όλα είναι διαλυμένα, τα νοσοκομεία, οι δρόμοι και τα σπίτια των ανθρώπων. Η Βηρυτός το "Παρίσι της Μέσης Ανατολής" δε θυμίζει τίποτα με αυτό που ήταν στο παρελθόν. Παίρνω ένα μικρό επίδομα αλλά δε μου αρκεί ώστε να μπορέσω να ζήσω» σημειώνει η ίδια.
Νικόλαος Φωτιάδης: «Τραυματίστηκε ο γιος μου και το σπίτι μου καταστράφηκε»
Τη δική του μαρτυρία δίνει στο Reader.gr, ο Νικόλαος Φωτιάδης, ο οποίος από την έκρηξη έχασε το σπίτι του και παραλίγο να χάσει και ό,τι πολυτιμότερο είχε, το ίδιο του το παιδί. «Ήμουν στο σπίτι μου και όταν ακούσαμε την έκρηξη δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε, καθώς το ωστικό κύμα μας πέταξε. Ο γιος μου τραυματίστηκε και το σπίτι μας καταστράφηκε» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά και προσθέτει πως: «Η γειτονιά μου ισοπεδώθηκε και εκατοντάδες γείτονες μου τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, χάσαμε ανθρώπους, οι οποίοι πέθαναν μέσα στα σπίτια τους πράγμα το οποίο είναι τραγικό». Ο κ. Φωτιάδης περιγράφει τις δυσκολίες που πέρασε προκειμένου να επισκευάσει το σπίτι του καθώς στη χώρα μετά την έκρηξη επιβλήθηκαν capital controls σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την απόλυτη οικονομική κατάρρευση της χώρας. «Είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις από την τράπεζα χρήματα τα οποία ήδη έχεις για να πληρώσεις τις επισκευές. Δεν είχαμε καμία βοήθεια από κανέναν και ούτε και από την κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Φωτιάδης.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Βηρυτός ο κ. Φωτιάδης λέει ότι βασικές υποδομές όπως το ηλεκτρικό δίκτυο και η ύδρευση δεν έχουν επισκευαστεί. Αυτό, όπως σημειώνει, δημιουργεί προβλήματα καθώς οι διακοπές ρεύματος είναι καθημερινό φαινόμενο. Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι πολλά προβλήματα τα οποία υπήρχαν στον Λίβανο, όπως αυτό της διαφθοράς, μετά την έκρηξη έχουν γιγαντωθεί. «Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου έκανε τα πράγματα χειρότερα, καθώς πρόσθεσε ένα μεγάλο χρέος 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, πράγμα το οποίο για τον Λίβανο είναι ένα τεράστιο κόστος. Υπάρχει έλλειψη κυβερνησιμότητας διότι από πέρυσι τον Αύγουστο δεν έχουμε κανονική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η πανδημία του κορονοϊού να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει μέσα σε έναν χρόνο να έχουν μείνει στα χαρτιά» αναφέρει ο Έλληνας ομογενής. Καταλήγοντας ο κ. Φωτιάδης σημειώνει ότι η τραγωδία που αντιμετωπίζει ο Λίβανος σήμερα, έναν χρόνο μετά τη φονική έκρηξη, είναι ότι έχει ανθρώπους σε θέση εξουσίας που δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν κάτι για την κατάσταση.
Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου του 2020 αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές μη πυρηνικές εκρήξεις που προήλθαν από τον άνθρωπο και άφησε έναν κρατήρα 140 μέτρων στο σημείο που συνέβη. Η ισχύ της ήταν τόσο μεγάλη που έγινε αισθητή μέχρι και την Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας είχε κάνει τότε την εκτίμηση ότι η έκρηξη ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.