Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να χαλαρώσει πλήρως τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού με τη πλήρη άρση του lockdown, η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Κρίσιμων Καταστάσεων (SAGE) προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κάνοντας λόγο για «έκρηξη» κρουσμάτων παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών.
Διαβάστε ακόμη: Βρετανία - Κορονοϊός: Προς πλήρη άρση των μέτρων- Τι θα γίνει με τους τουρίστες από Ελλάδα
Ταυτόχρονα, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, Στίβεν Ράιχερ, προειδοποίησε πως η Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να έχει ένα εκατομμύριο κρούσματα το μήνα με τη χαλάρωση των μέτρων «κυρίως σε νέους ανθρώπους. Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος, Νιλ Φέργκιουσον, προειδοποίησε πως τα νέα κρούσματα θα φτάσουν τα 200.000 την ημέρα, σύμφωνα με τον independent.
Στο έγγραφο της SAGE αναφέρεται πως «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για αύξηση του επιπολασμού, των νοσηλειών, ακόμη και των θανάτων που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των εμβολιασμών» και πρέπει να διατηρηθούν οι δείκτες σε χαμηλά επίπεδα. «Σκληρότερα μέτρα ενδεχομένως να παρθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα», σημειώνεται.
Διατήρηση μέτρων
Η SAGE καλεί την κυβέρνηση Τζόνσον να διατηρήσει κάποια από τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και το καλοκαίρι, όπως τη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «μέτρο το οποίο το έχουν σε ισχύ χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως η Νέα Ζηλανδία». Η μεταδοτικότητα αναμένεται να αυξηθεί τον φθινόπωρο και τον χειμώνα και γι αυτό είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση και το καλοκαίρι, αναφέρει η επιτροπή.
Ταυτόχρονα προειδοποιούν πως η χαλάρωση όλων των περιοριστικών μέτρων μπορεί να προκαλέσει «σούπερ» μετάδοση του κορονοϊού, ιδιαιτέρως σε κλειστούς χώρους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση Τζόνσον επισημαίνει πως εναπόκεινται στους πολίτες να κρίνουν αν είναι απαραίτητο να φορέσουν μάσκα, προσέγγιση που έχει επικριθεί διότι θεωρείται πως μπαίνουν σε κίνδυνο οι ευάλωτοι πολίτες.
Τελειώνει το lockdown
Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/7) πως σχεδιάζεται η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και των περιορισμών στις συναθροίσεις από τις 19 Ιουλίου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 12 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας. Οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης θα παύουν να ισχύουν.
Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Τζόνσον ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πει στους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι, σημειώνοντας πως το ζήτημα περνά πλέον στην ευχέρεια των εργοδοτών στις βρετανικές επιχειρήσεις. «Μετακινούμαστε από τις νομικές απαγορεύσεις και αφήνουμε τους Βρετανούς να αποφασίζουν πλέον οι ίδιοι πώς θα διαχειριστούν τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;», τόνισε ο Τζόνσον.
Απολογισμός
Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού παγκοσμίως και ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορήθηκε για αργοπορημένες αντιδράσεις στην διαχείριση της πανδημίας, με καθυστερημένες επιβολές lockdown.Στη Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.900.000 και οι θάνατοι σε τουλάχιστον 128.000. Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως, με το 86% των ενηλίκων να έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 64% και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.