Αντιμέτωπο με το τέταρτο κύμα της πανδημίας και με τη μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται το Ισραήλ με το παραλλαγμένο ινδικό στέλεχος να δείχνει τα «δόντια» του εκτοξεύοντας τα κρούσματα της νόσου σε χρόνο ρεκόρ. Η χώρα, που ηγείται στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, καλείται να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, καθώς από τις 22 καταγεγραμμένες λοιμώξεις στις 18 Ιουνίου τα κρούσματα έφτασαν 10 μέρες αργότερα στα 308!
Διαβάστε ακόμη: Freedom Pass: 100 δολάρια στις ΗΠΑ, 25 ευρώ στη Σερβία και 150 ευρώ στην Ελλάδα για το εμβόλιο
Το ισραηλινό μοντέλο αποτελεί πιλότο στη διαχείριση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο κατά το αρχικό στάδιο εξάπλωσης της νόσου όσο και κατά τη φάση του εμβολιασμού. Με τη μετάλλαξη Δέλτα να είναι η νέα μεγάλη πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα η περίπτωση του Ισραήλ δίνει την ευκαιρία για την εξαγωγή πολύ σημαντικών συμπερασμάτων. Ειδικά για τη χώρα μας, που κάνει αγώνα δρόμου για να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων πριν το μεταλλαγμένο στέλεχος κυριαρχήσει.
Τα μισά κρούσματα είναι εμβολιασμένοι με Pfizer-Πώς μπήκε η «Δέλτα» στο Ισραήλ
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στο Ισραήλ συνέπεσε με το άνοιγμα των σχολείων. Τα κρούσματα μεταξύ ανεμβολίαστων μαθητών και ενηλίκων κινητοποίησαν τις Αρχές, προχωρώντας στην επαναφορά του της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μέτρο που είχε αρθεί μόλις λίγες μέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών, οι μισοί περίπου από τους ενήλικες, που μολύνθηκαν, είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το σκεύασμα της Pfizer ενώ το 50% των παιδιών, που νόσησαν και στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα, ήταν μικρότερα των 16 ετών.
Εως σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού συνολικά 6.421 Ισραηλινοί. Παρά την έξαρση της νόσου των τελευταίων ημερών και την επέλαση της ινδικής μετάλλαξης ο δείκτης θανάτων παραμένει σχεδόν μηδενικός. Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας αφορούν τους ανεμβολίαστους ενώ οι νοσήσεις μεταξύ των εμβολιασμένων είναι ήπιες. Βέβαια, ως ανησυχητικές αξιολογούνται οι περιπτώσεις λοιμώξεων στα παιδιά και για τον λόγο αυτό εντείνεται η εκστρατεία εμβολιασμού στην ηλικιακή κατηγορία των 12 έως 15 ετών, που είχε ξεκινήσει στις αρχές του μήνα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για την ινδική μετάλλαξη επί ισραηλινού εδάφους είναι και ο τρόπος, που εικάζεται ότι εισήλθε στην χώρα, με τον εφησυχασμό των αρχών στις αφίξεις Ισραηλινών από χώρες, στις οποίες κυριαρχεί το στέλεχος «Δέλτα», να ανοίγει ένα «παράθυρο» στον ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την Ρωσία επέστρεψαν 4.874 Ισραηλινοί, στους οποίους ανιχνεύτηκαν 31 μολύνσεις.
Ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πεκλάρης, που ζει μόνιμα στο Ισραήλ, μιλώντας στο reader.gr, για την κατάσταση, που επικρατεί στην χώρα λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης αναφέρει ότι «οι Ισραηλινοί παρακολουθούν με ψυχραιμία την έξαρση των κρουσμάτων. Δεν υπάρχει πανικός καθώς τα υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων έχουν αποτρέψει τη βαριά νόσηση αλλά κυρίως τους θανάτους. Δεν καταγράφονται θάνατοι από την μετάλλαξη». Όπως σημειώνει ο κ. Πεκλάρης, «αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Ισραήλ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο μέτρων. Στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχουν μάσκες και η δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά. Αποφασίστηκε όμως η μετάθεση κατά 1 μήνα του ανοίγματος του τουρισμού ενώ όσοι επιστρέφουν στο Ισραήλ από μια σειρά χώρες, στις οποίες δε συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.