Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιστορίες βίας πίσω από κλειστές πόρτες. Κακοποίηση και βαναυσότητα με το μανδύα της συζυγικής νομιμότητας. Δάκρυα, φόβος, μαυρισμένα μάτια. Βαλερί Μπακό, Μελέκ Ιπέκ, Ζακλίν Σοβάζ, Γεωργία Π., Γαλλία, Τουρκία, Eλλάδα. Τέσσερις γυναίκες που σκότωσαν τους συζύγους τους και όμως έφυγαν από τα δικαστήρια ελεύθερες. Στην περίπτωση της Σοβάζ απονεμήθηκε προεδρική χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης. Η δίκη της Βαλερί Μπακό, όπως αναφέρει ο Guardian, έριξε φως σε μια πτυχή που η Γαλλία κρατά καλά κρυμμένη: Τα πολύ υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονίας.

Διαβάστε ακόμη: Βία κατά των γυναικών: Το «ψυχολογικό τρικ» που μπορεί να αποβεί σωτήριο

Τις ημέρες μάλιστα που διεξαγόταν η δίκη της Μπακό, τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν από πρώην συντρόφους τους. Εξάλλου, η βία μέσα στο σπίτι, χτύπησε «κόκκινο» στη Γαλλία, ήδη από το πρώτο διάστημα της καραντίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες του lockdown, τα περιστατικά στη συγκεκριμένη χώρα, αυξήθηκαν κατά 30%. Στην περίπτωση της Μελέκ Ιπέκ στην Τoυρκία, η οποία ζητά μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αφού έδωσε και εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, τα social media έπαιξαν καθοριστικά ρόλο και έγιναν ο «δρόμος» για να ακουστούν φωνές φεμινιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ που ζητούσαν να μη φυλακιστεί η γυναίκα.

https://www.instagram.com/p/CQq7dVOquNi/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μελέκ Ιπέκ: «Δεν θέλω πια να ντρέπομαι και να φοβάμαι»

«Τουλάχιστον εκεί δεν θα τρώω ξύλο»: Η απάντηση της 31χρονης Μελέκ Ιπέκ όταν ρωτήθηκε αν κατανοεί πως μετά το φόνο του συζύγου της, θα πάει φυλακή, ήταν μια γερή κλωτσιά στο μαλακό υπογάστριο όλης της Τουρκίας.

Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2021, όταν η Μελέκ Ιπέκ πάτησε τη σκανδάλη και μαζί με το σύζυγό της σκότωσε και 12 έτη μαρτυρικού έγγαμου βίου, γεμάτου βιασμούς, ξυλοδαρμούς, απειλές και φόβο, πολύ φόβο. Η υπόθεση μπορεί και να ήταν ακόμα μια είδηση που θα περνούσε στα ψιλά, όμως η ιστορία της προκάλεσε μεγάλη δραστηριοποίηση από γυναικείες οργανώσεις, ΜΚΟ και συλλογικότητες. «Ο μπαμπάς δεν θα ξανάρθει ε; Γλιτώσαμε το ξύλο!» αυτή ήταν η αντίδραση των δύο κοριτσιών της οικογένειας, 6 και 8 ετών, σύμφωνα με το δικηγόρο της Ιπέκ. Ο άνδρας, ονόματι Ραμαζάν, τη βίαζε, τη χτυπούσε και την υποχρέωνε να ικανοποιεί τις σεξουαλικές διαστροφές του ακόμα και μπροστά στα κοριτσάκια. Τον Απρίλιο του 2021, η νεαρή γυναίκα, αφέθηκε ελεύθερη από το επαρχιακό δικαστήριο της Αττάλειας καταχειροκροτούμενη και συγκινημένη. Η εικόνα της δεν είχε καμία σχέση με την ταλαιπωρημένη και μελανιασμένη από τους ξυλοδαρμούς γυναίκα το βράδυ της σύλληψής της.

https://www.youtube.com/watch?v=wAL1-YlODNk

Η Μελέκ Ιπέκ έδωσε εξετάσεις προκειμένου να περάσει στο πανεπιστήμιο και να πραγματοποιήσει το όνειρό της που είναι να γίνει δασκάλα μαθηματικών. Η Ιπέκ μετά την απελευθέρωση από τη φυλακή μετακόμισε στο χωριό Κοβανλίκ, όπου ζει η οικογένεια της. Εκεί άρχισε να διαβάζει μαζί με τις δύο κόρες της την Τζεϊλίν Ντενίζ και την Ικρά Νουρ και άρχισε να προετοιμάζεται για τις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο όπως και εκατομμύρια άλλοι υποψήφιοι σε όλη την Τουρκία.

Βαλερί Μπακό: Μια ζωή – εφιάλτης

Από την Παρασκευή 25 Ιουνίου, η Βαλερί Μπακό είναι μια ελεύθερη γυναίκα.

https://www.youtube.com/watch?v=23HDisPUTVs

Για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα έζησε μια ζωή που θυμίζει μυθιστόρημα με υπόθεση παρακμής, θλίψης και αδιεξόδου. Η Μπακό πάτησε τη σκανδάλη το 2016 και σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ, ο οποίος ήταν πατριός, βιαστής, σύζυγος, δυνάστης και προαγωγός της. Την ιστορία της γυναίκας αφηγείται ο Guardian. Η κόλαση της Μπακό άρχισε στα 12 της χρόνια, όταν ο Πολέτ, τότε σύζυγος της μητέρας της, τη βίασε. Την κόλαση που έζησε επί 24 χρόνια η γυναίκα την παρέθεσε σε ένα βιβλίο το οποίο εκδότηκε το 2017 με τον τίτλο «Όλος ο κόσμος γνώριζε». Σίγουρα γνώριζε η μητέρα της καθώς ήταν και εκείνη θύμα της βάναυσης συμπεριφοράς του Πολέτ, ο οποίος εξαιτίας αυτού πήγε το 1995 φυλακή. Τρία χρόνια μετά αποφυλακίστηκε και ήταν σαν να μην έγινε τίποτα. Γύρισε στο σπίτι και συνέχισε να βιάζει τη Βαλερί. «Δεν με νοιάζει τι συμβαίνει, όσο δεν γκαστρώνεται». Αυτή η ανατριχιαστική φράση βγήκε από τα χείλη της μητέρας της όταν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας της είπε για τους βιασμούς.Η Βαλερί έμεινε έγκυος στα 17 της από τον πατριό και τότε η μητέρα της την πέταξε έξω.

Έγκυος, έφηβη, άνεργη, μεγαλωμένη σε ένα νοσηρό περιβάλλον, δεν είχε πού να πάει. Και τότε ο βιαστής της την πήρε για να ζήσουν μαζί. Ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά και μια κόλαση. Ξύλο και εξώθηση σε πορνεία. Η Μπακό περιέγραψε την καθημερινότητά τους ως ένα διαρκή τρόμο να μην προκαλέσουν την οργή του Πολέτ. Της είχε σπάσει τη μύτη, τη χτυπούσε στο κεφάλι με σφυρί, την έβαζε να κάνει λεσβιακό σεξ και τη μαγνητοσκοπούσε. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο βιαστής και σύζυγός της έβαλε στο πίσω μέρος ενός station wagon ένα στρώμα και την έκανε πόρνη. Την παρακολουθούσε μάλιστα κρατώντας όπλο και πολλές φορές την είχε καλωδιωμένη για να της δίνει οδηγίες τι να κάνει με τους πελάτες. Στις 13 Μαρτίου του 2016, η Βαλερί, λίγο μετά το βιασμό από ένα πελάτη, άπλωσε το χέρι, πήρε το όπλο που έκρυβε ο δυνάστης της μέσα στο αυτοκίνητο και τον σκότωσε.

Τα παιδιά της έχουν σταθεί στο πλάι της λέγοντας και αυτά ότι η μητέρα τους λύτρωσε όλη την οικογένεια. Έμεινε στη φυλακή ένα, χρόνο και πλέον είναι ελεύθερη, καθώς η ποινή της ήταν πέντε χρόνια κάθειρξη, τέσσερα εκ των οποίων με αναστολή. Δεδομένου ότι είχε εκτίσει το ένα, απελευθερώθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου.

Γεωργία Π: Οδήγησε ως το αστυνομικό τμήμα με το πτώμα του συζύγου της στο κάθισμα

Παμψηφεί είχε αθωωθεί μια γυναίκα, η 37χρονη τότε Γεωργία Π. που σκότωσε τον σύζυγό της μετά από 22 χρόνια ξυλοδαρμών, εξευτελισμών και βίας, σε μια πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα απόφαση. «Άλλες γυναίκες να μην βρεθούν στη θέση μου. Ας λυτρωθούν αλλιώς» είπε η γυναίκα, σερβιτόρα στο επάγγελμα, στα μέλη της έδρας. Στις 29 Δεκεμβρίου 1989 έπνιξε τον άνδρα της με μια γραβάτα. Λίγο μετά το φόνο, πήγε με το αυτοκίνητό της στην αστυνομία, με αίματα στο πρόσωπο και στα χείλη και στο κεφάλι ίχνη ξυλοδαρμού: «Ήρθα να παραδοθώ. Πριν λίγες ώρες σκότωσα τον άνδρα μου στη Μαλακάσα. Το πτώμα είναι μέσα στο αυτοκίνητο» είπε απλά.

Η «ξεχασμένη» ιστορία από το τέλος της δεκαετίας του '80, στον Ωρωπό, θυμίζει τη ιστορία της Μελέκ Ιπέκ. «Με πήγε στην ερημιά, με έγδυσε και με έσυρε σαν το ζώο με το σκοινί πίσω από το αυτοκίνητο, ενώ μου έλεγε: Θα σε σύρω έτσι μέχρι την Ομόνοια και θα δώσω τα κομμάτια σου στα παιδιά σου. Μπροστά στο φόβο ότι θα με αποτελειώσει, άρπαξα τη λυμένη γραβάτα του και την έσφιξα γύρω από το λαιμό του.» είπε η γυναίκα. Τα παιδιά της στάθηκαν στο πλάι της. «Νομίζαμε πως θα την σκότωνε εκείνος» είπαν στο δικαστήριο. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την αθώωσε παμψηφεί, θεωρώντας ότι η κατηγορούμενη βρισκόταν σε πλήρη νόμιμη άμυνα. Η αθώωση της Γεωργίας Π. από τα ελληνικά δικαστήρια αποτέλεσε ορόσημο, Οι δικαστές επέμειναν ιδιαίτερα στο ιστορικό των σχέσεων του ζευγαριού στα 22 χρόνια της κοινής ζωής τους.

Ζακλίν Σοβάζ: Της απενεμήθη χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ

Η Ζακλίν Σοβάζ σκότωσε με τρεις σφαίρες τον άνδρα της, μια μέρα μετά την αυτοκτονία του γιου τους το 2012 και έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

https://www.dailymotion.com/embed/video/x7vahg4?autoplay=1

Το δικαστήριο την καταδίκασε σε κάθειρξη δέκα ετών, αλλά δεν έμεινε για πολύ στη φυλακή, για την ακρίβεια εξέτισε δύο χρόνια. Η υπόθεσή της είχε προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη που ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια κίνηση σπάνια, της απένειμε χάρη.

https://twitter.com/fhollande/status/814126998754881536?ref_src=twsrc^tfw

Η ιστορία της Σοβάζ ήταν φρικτή. Κράτησε σχεδόν έναν αιώνα: 47 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία η γυναίκα «μαρτύρησε» στα χέρια του Νορμπέρ Μαρό. Αυτό που συγκλονίζει είναι ότι οι τρεις κόρες του ζευγαριού κατέθεσαν ότι ο πατέρας τους, τις είχε βιάσει και τις έδερνε αλύπητα. Ο Μαρό που ήταν αλκοολικός, κακοποιούσε και το γιο τους που δεν άντεξε και κρεμάστηκε. Για την απελευθέρωση της γυναίκας είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 440.000 υπογραφές και μάλιστα πολλοί βουλευτές ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερη. Η ζωή της έγινε και τηλεταινία το 2018. Η Σοβάζ πέθανε στις 23 Ιουλίου του 2020 στο σπίτι της σε ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, εκεί όπου έζησε τον πολυετή εφιάλτη.

Πηγές: Le Monde, New York Times, Πτυχιακή εργασία «Γυναικεία εγκληματικότητα, εγκλήματα κατά ζωής», Guardian

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.