Το όνομά της Βαλεντίνα Τερεσκόβα (στην Ελλάδα είχαμε τον τόνο στην προπαραλήγουσα: Τερέσκοβα). Ήταν η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, που πέρασε τα σύνορα της Γης και βγήκε στο διάστημα, στις 16 Ιουνίου του 1963.
Διαβάστε ακόμα: Έδωσε 28 εκατ. δολάρια για να συνοδεύσει τον Τζεφ Μπέζος στο... Διάστημα
Η Βαλεντίνα Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1937, σ’ ένα μικρό ρωσικό χωριό της Κεντρικής Ρωσίας, το Μασλενίκοβο. Οι γονείς της ήταν μετανάστες από τη Λευκορωσία. Ο πατέρας της πέθανε ενώ η Βαλεντίνα ήταν μικρή και η μητέρα της εργαζόταν ως εργάτρια σε υφαντουργείο.
Ο Πόλεμος οδήγησε τη Βαλεντίνα στο σχολείο σε ηλικία 8 ετών, το 1945. Το εγκατέλειψε το 1953 και συνέχισε την εκπαίδευσή της με μαθήματα δι' αλληλογραφίας. Άρχισε να ενδιαφέρεται για τα αλεξίπτωτα από νεαρή ηλικία και εκπαιδεύτηκε σε πτώσεις από την τοπική αερολέσχη, για πρώτη φορά σε ηλικία 22 ετών. Η εμπειρία της με τα αλεξίπτωτα την έφερε χιλιόμετρα πάνω από τη Γη…
Μετά την πρώτη διαστημική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν το 1961, ο μηχανικός πυραύλων Σεργκέι Κορολιόβ, ο θεμελιωτής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, είχε την ιδέα της αποστολής μιας γυναίκας στο διάστημα. Στις 16 Φεβρουαρίου του 1962 η Βαλεντίνα Τερεσκόβα επιλέχθηκε μετά από αίτησή της. Στην τελική φάση, από τις 400 και πλέον υποψήφιες πέρασαν πέντε. Μεταξύ άλλων οι προδιαγραφές απαιτούσαν οι υποψήφιες να είναι αλεξιπτωτίστριες κάτω των 30 ετών, με ύψος κάτω από 1,70μ. και βάρος κάτω από 70 κιλά.
Υπέρ της επιλογής της Τερεσκόβα ήταν το γεγονός ότι ο πατέρας της, ο Βλαντίμιρ Τερεσκόφ, ήταν ήρωας, που σκοτώθηκε στη διάρκεια του σοβιετοφινλανδικού πολέμου το 1939, δυο μόλις χρόνια από τη γέννηση της Βαλεντίνα. Την απόφαση για το ποια θα πετάξει στο διάστημα την πήρε προσωπικά ο Χρουστσόφ. Εκτίμησε ότι η ιστορία της Βαλεντίνα ταίριαζε στο ιδανικό της «κοπέλας του λαού».
Η πτήση στην Ιστορία
Αφού παρακολούθησε την επιτυχημένη εκτόξευση του Βοστόκ 5 στις 14 Ιουνίου 1963, η 26χρονη Τερεσκόβα άρχισε τις τελικές προετοιμασίες για τη δική της πτήση. Το πρωί της 16ης Ιουνίου 1963, μαζί με την αναπληρώτριά της Σολοβιόβα φόρεσαν διαστημικές στολές και οδηγήθηκαν στην εξέδρα εκτοξεύσεων. Έπειτα από δίωρη αντίστροφη μέτρηση το «Βοστόκ 6» εκτοξεύθηκε με επιτυχία κι έτσι η Τερεσκόβα απογειώθηκε στην Ιστορία.
Τη μέρα της πτήσης, η ίδια είχε πει στους δικούς της ότι θα συμμετείχε σε αγώνες πτώσης με αλεξίπτωτο. Η οικογένειά της έμαθε τα νέα από το ραδιόφωνο. Μάλιστα κατά την απογείωση, η ίδια περιγράφει ότι φώναξε: «Έι, Ουρανέ, βγάλε το καπέλο σου. Εγώ περνάω. Ησυχία…», έναν στίχο από το ποίημα «Σύννεφο με παντελόνια» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.
Παρότι η Τερεσκόβα αισθανόταν ναυτία, λήθαργο και υπνηλία και σωματική κόπωση στη μεγαλύτερη διάρκεια της πτήσης, κατόρθωσε να συμπληρώσει 48 περιφορές γύρω από τη Γη και σχεδόν τρία μερόνυχτα στο διάστημα. Αφού διένυσε 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα, προσγειώθηκε στο Καζακστάν.
Μολονότι υπήρχαν σχέδια και για άλλες διαστημικές πτήσεις με γυναίκες, χρειάσθηκαν 19 χρόνια για να ταξιδέψει η επόμενη γυναίκα στο διάστημα (ήταν η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, το 1982). Η Τερεσκόβα έγινε ήρωας της ΕΣΣΔ! Στις 3 Νοεμβρίου 1963 παντρεύτηκε στη Μόσχα τον αστροναύτη Αντριάν Νικολάγεφ. Λέγεται ότι το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης της είχε επιβάλει τον γάμο. Ο ίδιος ο προέδρος της Σοβιετικής Ενώσεως, μάλιστα, ο Νικίτα Χρουστσόφ ήταν παρών στη γαμήλια δεξίωση. Η Τερεσκόβα και ο Νικολάγιεφ πήραν διαζύγιο το 1982. Ο κρατήρας Τερεσκόβα στο βόρειο ημισφαίριο της αόρατης πλευράς της Σελήνης, διαμέτρου 31 χιλιομέτρων, πήρε το όνομά της, προς τιμή της.
Το 2018 στη Μόσχα, στη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε για την 55η επέτειο από τη θρυλική αποστολή της είχε πει: «Φυσικά θα ήθελα να πάω ξανά στο Διάστημα. Υπάρχει το θέμα της ηλικίας, αλλά μπορώ!». Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα είναι σήμερα 84 χρονών και ζει στο σπίτι της πλάι στη θάλασσα συντροφιά με τους γλάρους και τις αναμνήσεις της…
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.