Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα όσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού να εξαιρούνται από την υποχρέωση του testing ή από την καραντίνα που ισχύει όταν ταξιδεύουν από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία άλλη. Παράλληλα εμφανίστηκε υπέρ της σταδιακής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και της διευκόλυνσης των ταξιδιών καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού επιταχύνονται.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Έχει αρνηθεί την είσοδο σε πάνω από 3.000 πολίτες της ΕΕ μετά το Brexit

Νωρίτερα εντός του Μαΐου η Ε.Ε. είχε φτάσει σε συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα δείχνουν μέσω ενός κωδικού QR, αν το άτομο έχει εμβολιαστεί, εάν έχει αποκτήσει ανοσία επειδή νόσησε από τον ιό ή αν είχε πρόσφατο αρνητικό τεστ. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την 1η Ιουλίου.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Σύμφωνα με το Reuters, στέλεχος της Ε.Ε., δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ένωση θέλει να βάλει ένα τέλος στα τρέχουσα μέτρα που ισχύουν για τα ταξίδια εντός της ένωσης και πρότεινε όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως 14 ημέρες πριν ταξιδέψουν να μην χρειάζεται να κάνουν τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν ο μισός ενήλικος πληθυσμός της Ε.Ε., έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19, θα πρέπει να εξαιρούνται από τους περιορισμούς για 180 ημέρες. Η Κομισιόν επίσης πρότεινε ότι το πιο αξιόπιστο αλλά πιο ακριβό test PCR να είναι έγκυρο για 72 ώρες και τα rapid test αντιγόνων για 48. Τα παιδιά για τα οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο εμβολιασμός θα πρέπει να εξαιρούνται από την καραντίνα εφόσον εξαιρούνται και οι κηδεμόνες τους. Εκείνα που είναι από έξι ετών και άνω θα μπορούν να κάνουν τεστ.

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επίσης περιλαμβάνει το «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση σε ένα κράτος-μέλος επιδεινωθεί ή αν αναφερθεί υψηλός αριθμός ανησυχητικών μεταλλάξεων, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου τα ταξίδια για τα εμβολιασμένα άτομα και για εκείνα που έχουν αναρρώσει από COVID.

Απλούστευση των απαιτήσεων, σε περίπτωση που το αποφασίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα κάποια κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει για τις «πράσινες περιοχές», να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, για τις «πορτοκαλί περιοχές» προτείνει τεστ αναχώρησης (αντιγονικό ή PCR), για τις κόκκινες περιοχές προτείνει καραντίνα, εκτός αν έχει γίνει αντιγονικό ή PCR τεστ πριν την αναχώρηση. Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα. Αυτή τη στιγμή μόνο η Μάλτα είναι «πράσινη» σε όλη την Ε.Ε.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό. Για τις περιοχές με πορτοκαλί χρώμα, προτείνεται να αυξηθεί το όριο του 14ημέρου των συνολικών κρουσμάτων COVID από 50 σε 75. Για τις κόκκινες περιοχές, προτείνεται το όριο να αυξηθεί 75-150 (από το υφιστάμενο 50-150).

Τέλος, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό, τονίζει ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου».

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι παρόμοια με αυτήν που είχε κάνει η Κομισιόν και έχει συμφωνηθεί για τους ταξιδιώτες σε χώρες εκτός της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, παρόλο που εκεί ισχύει ακόμα η υποχρεωτικότητα του τεστ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.