Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κόντρα που έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία με αφορμή τα αλιευτικά δικαιώματα γύρω από το νησί Τζέρσεϊ στη μετά Brexit εποχή, έχει πάρει διαστάσεις με αφορμή τη διαμαρτυρία περίπου 50 γαλλικών ψαράδικων, σήμερα (Πέμπτη, 6/5). Tο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε δύο πλοία τα HMS Severn και HMS Tamar «για να παρακολουθήσουν την κατάσταση» και να κάνουν περιπολία στα θαλάσσια ύδατα γύρω από το νησί.

Σύμφωνα με το Sky News και το πλοίο «Athos» του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να φτάσει στο Τζέρσεϊ για να διεξάγει «περιπολία», ενώ σύμφωνα με τους ντόπιους ακόμα ένα πλοίο βρίσκεται ακόμα καθ' οδόν. Η Γαλλία υποστηρίζει ότι τα πλοία θα «εξασφαλίσουν» την ασφάλεια και θα «συνοδεύσουν» τον στόλο των περίπου 50 γαλλικών ψαράδικων.

Πώς ξεκίνησε το σκηνικό έντασης

Οι Γάλλοι ψαράδες διαμαρτύρονται για τους νέους κανόνες αλιείας στην περιοχή, οι οποίοι υιοθετήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, και η οποία απαιτεί από τα γαλλικά σκάφη να επιδείξουν εάν έχουν ιστορικό ψαρέματος στην περιοχή. Επιπλέον οι Γάλλοι διαμαρτύρονται ότι ζητήθηκαν και επιπρόσθετες απαιτήσεις χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση. Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την Παρασκευή έναν κατάλογο με 41 γαλλικά πλοία, από τα 344 που είχαν υποβάλει αίτηση, στα οποία επιτρέπεται να ψαρεύουν στα ύδατα του Τζέρσεϊ, όμως αυτός ο κατάλογος συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε συζητηθεί από πριν και δεν είχαμε ενημερωθεί γι' αυτές». Συγκεκριμένα οι γαλλικές αρχές ισχυρίζονται ότι αυτά τα νέα «τεχνικά μέτρα» δεν έχουν ανακοινωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα χαρακτηρίζουν «μηδενικά και κενά».

Το Τζέρσεϊ έχει την αποκλειστική δύναμη για να βγάζει άδεις ψαρέματος στην περιοχή και την περασμένη εβδομάδα όλες οι βάρκες έπρεπε να έχουν μία άδεια για να ψαρεύουν στο νησί. Η Γαλλία έχει απειλεί να κόψει το ρεύμα στο νησί, καθώς λαμβάνει το 95% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τρία υποθαλάσσια καλώδια από τη Γαλλία.

Οι αξιωματούχοι του νησιού κάνουν λόγο για «ειρηνικές διαμαρτυρίες» και δηλώνουν ότι προσπαθούν να επιλύσουν τη διαφορά. «Οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν που σχετίζονται ε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τις άδειες αλιείας θα συνεχιστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης του νησιού.

Σύμφωνα με το BBC, όλα περίπου ξεκίνησαν στις 6:00 το πρωί (ώρα Βρετανίας), όταν δεκάδες ψαράδικα άρχισαν να κινούνται από τις τις ακτές της Νορμανδίας και της Βρετάνης προς το Τζέρσεϊ και να συγκεντρώνονται έξω από το λιμάνι του νησιού «St Helier». Περίπου μισή ώρα αργότερα έκαναν κίνηση για να εισέλθουν στο λιμάνι και άναψαν φωτοβολίδες, ενώ υπήρχαν και πανό διαμαρτυρίας σχετικά με το ψάρεμα στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά περίπου 30 ντόπιοι συγκεντρώθηκαν στην αποβάθρα όπου κρέμασαν σημαίες.Το πρωί της Πέμπτης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι τα δύο σκάφη, θα παραμείνουν στο νησί για να «παρακολουθήσουν την κατάσταση σαν ένα προληπτικό μέτρο».

Από την άλλη πλευρά μία πηγή από της γαλλικής προεδρίας υποστήριξε ότι η χώρα παρατηρεί την κατάσταση πολύ στενά και προσθέτει ότι «προς το παρόν τα πράγματα είναι ήρεμα και ελπίζουμε ότι θα παραμείνουν έτσι. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις και να αποκτήσουμε τις άδεις ψαρέματος που αναφέρονται στη συμφωνία». Παρόλο που στην πλειοψηφία τους τα σκάφη διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά, σε μία περίπτωση διακρίνεται ότι ένα βρετανικό και ένα γαλλικό ψαράδικο παραλίγο να εμβολίσουν το ένα το άλλο.

https://news.sky.com/video/french-boat-rams-british-vessel-in-jersey-waters-12298301

Σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, «η κατάσταση είναι συνολικά πολύ ήρεμη». «Οι οδηγίες να μην μπλοκαριστεί το εσωτερικό του λιμανιού ακολουθούνται» προς το παρόν από τους Γάλλους ψαράδες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το νησί Τζέρσεϊ

Το Τζέρσεϊ είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του την έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται στο στενό της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (ως εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου), δεν ανήκει όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο νησί κατοικούν 107.800 άνθρωποι σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2019, από τους οποίους μόνο οι μισοί είναι γηγενείς. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ τα Jèrriais (νορμανδική διάλεκτος) είναι αναγνωρισμένα ως τοπική γλώσσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.