«Ο υπουργός μας των Εξωτερικών του έθεσε τα όριά του, τον έβαλε στη θέση του», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Είχαμε μία ζεστή ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση, αλλά μετά το πράγμα πήγε αλλού», πρόσθεσε ο πρόεδρος τηςΤουρκίας.
Επεισοδιακές οι κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου
Ενώ η συνέντευξη Τύπου Δένδια - Τσαβούσογλου ξεκίνησε με χαμόγελα, στο τέλος οδηγήθηκε σε πρωτοφανή διπλωματική σύγκρουση. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας και έκανε λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε ότι εάν η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδεχθεί τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ υπογράμμισε ότι τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν στρατό γιατί «από κάπου απειλούνται».
Μετά την πρωτολογία των δύο ανδρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο και υποστήριξε ότι δεν έκανε o ίδιος προκλητικές δηλώσεις, αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ το έπραξε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Δηλώσεις τις οποίες όπως είπε «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε». «Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο». Ανταπαντώντας ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».
Και συνέχισε ο κ. Δένδιας: «Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Όσο για τη μειονότητα, (σσ. στη Θράκη) είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει, την έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης».
Με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε έντονο τόνο: «Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάνης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.