Βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας -ή καλύτερα θρίλερ- είναι η ιστορία του Καρλ Τάνζλερ που ερωτεύτηκε παράφορα την Έλενα Μιλάγκρο ντε Χόγιος, που πέθανε από φυματίωση. Ο Τάνζλερ είχε τέτοια εμμονή μαζί της που αποφάσισε να μην αφήσει τον θάνατο να τους χωρίσει...
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Τάνζλερ γεννήθηκε στη Δρέσδη το 1877. Σπούδασε ιατρική έφυγε για την Αυστραλία και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κατέληξε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τον πόλεμο, οι πρώην κρατούμενοι απαγορευόταν να μείνουν στη χώρα και έτσι απελάθηκε στην Ολλανδία.

Ο Τάνλερ αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, καθώς η αδερφή του ζούσε ήδη στη Φλόριντα. Έτσι, το 1926 ο Κάρλ με τη σύζυγό του και τις δύο του κόρες μετακόμισαν και εκείνοι στη Φλόριντα. Στα έγγραφα που υπέβαλε για να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, αποκαλούσε τον εαυτό του Καρλ Τάνζλερ φον Κόζελ. Η επιλογή του ονόματος αυτού δεν ήταν τυχαία. Ο Τάνζλερ διηγούνταν συχνά ότι ήταν απόγονος της Κόμισσας φον Κόζελ και ότι το φάντασμά της τον επισκεπτόταν σε όλη του την παιδική ηλικία. Μάλιστα σε ένα από τα οράματά του με την Κόμισσα, του είχε πει ότι θα γνώριζε μία νεαρή κοπέλα με μαύρα μαλλιά και αυτή θα ήταν ο έρωτας της ζωής του.
Η γνωριμία του Τάνζλερ με την Έλενα Μιλαγκρο ντε Χόγιος
Το 1927 ο Τάνζλερ άφησε την οικογένειά του και πήγε να εργαστεί ως ακτινολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο του Κι Γουέστ στη Φλόριντα. Εκεί γνώρισε για πρώτη φορά το 1930 την Έλενα Μιλάγκρο ντε Χόγιος, που ήταν τότε 21 χρονών και ταλαιπωρούνταν από φυματίωση.

Από την ημέρα που τη γνώρισε, ο Τάνζλερ «τρελάθηκε» μαζί της. Όταν την είδε συνειδητοποίησε ότι αυτή ήταν η γυναίκα που έβλεπε στα οράματα που είχε ως παιδί. Η Έλενα ήταν παντρεμένη με τον Λουίς Μέσα, ο οποίος την είχε ωστόσο εγκαταλείψει. Ο Τάνζλερ αποφάσισε να αφιερωθεί στη θεραπεία της Έλενα, την έλουζε με δώρα και της είχε εξομολογηθεί τον έρωτά του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εκείνη είχε ανταποκριθεί στο πάθος του. Τελικά η φυματίωση κέρδισε τον έρωτα και η Έλενα πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 1931.
Η κλοπή της σορού της Έλενα και η μακάβρια ανακάλυψη
Ο Κόζελ ήταν απαρηγόρητος. Πλήρωσε για την κηδεία της και της έχτισε ένα μαυσωλείο κοντά στο νοσοκομείο. Το περίεργο είναι ότι παρήγγειλε μόνο ένα κλειδί για τον εαυτό του. Επί δύο χρόνια, ο Κόζελ επισκεπτόταν καθημερινά τον τάφο της Έλενα αλλά το 1933, όταν και απολύθηκε από το νοσοκομείο, οι επισκέψεις του σταμάτησαν. Όπως θα έλεγε αργότερα ο Τάνζλερ, το πνεύμα της Έλενα τον επισκέφθηκε, εκείνος της τραγούδησε στα ισπανικά και εκείνη του ζήτησε επανειλημμένα να την πάρει μαζί του στο σπίτι...

Το 1940, η οικογένεια της Έλενα απαίτησε να συναντήσει τον Τάνζλερ στο μαυσωλείο και να τους δείξει τη σορό της. Ο Τάνζλερ προφανώς αρνήθηκε. Η αδερφή της Έλενα, ωστόσο, η Νάνα, που επίσης πέθαινε από φυματίωση, μίλησε στον Τάνζλερ και του είπε ότι ήθελε απλά να βεβαιωθεί ότι η αδερφή της ήταν καλά. Αυτό -για κάποιο λόγο- έπεισε τον Τάνζλερ ο οποίος προσκάλεσε τη Νάνα και τον σύζυγό της στο σπίτι του και περήφανα τους έδειξε τη σορό της Έλενα... «Έλα Νάνα δες πόσο όμορφη είναι η αδερφή σου. Ξεκουράζεται στο κρεβάτι της φορώντας τα μεταξωτά της ρούχα και όλα της τα κοσμήματα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερα. Πιστεύω ότι τώρα θα είσαι κι εσύ πιο ήρεμη» φέρεται να της είπε ο Τάνζλερ.
Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: Συγκρατούσε τη σορό με κερί και γύψο και κοιμόταν μαζί της
Όπως έγινε γνωστό, αφότου απολύθηκε από το νοσοκομείο, ο Τάνζλερ πήγε στο μαυσωλείο και πήρε τη σορό της Έλενα, την οποία και μετέφερε στο σπίτι του. Χρησιμοποίησε κερί, γύψο, αγκίστρια και χορδές για να διατηρήσει τα κόκαλα και τους μύες της και να μοιάζει ακόμα σαν ζωντανή ενώ την έραινε καθημερινά με αρώματα και της αγόραζε φορέματα. Ο φον Κόζελ κοιμόταν μαζί της κάθε βράδυ και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες λέγεται ότι ασελγούσε στη σορό της. Επίσης έκανε πειράματα με ηλεκτρισμό στη σορό της, προσπαθώντας να την... επαναφέρει στη ζωή.

Ήταν τόσο τρελαμένος που λέγεται ότι έτρωγε μαζί της τα βράδια, τη χόρευε στο σαλόνι, ενώ συνέχιζε να την αγοράζει δώρα, ανάμεσα στα οποία και ένα νυφικό.
Τον αποκαλούσαν «εκκεντρικό ρομαντικό»
Όταν ήρθε στο φως η «άρρωστη» εμμονή του, η σορός της άτυχης Έλενα εκτέθηκε στο κοινό ενώ η δίκη καλύφθηκε εκτενώς από τα Μέσα της εποχής. Παρά τα όσα θα περίμενε κανείς, υπήρχε μία γενική συμπόνια στο πρόσωπό του και οι γυναίκες τον αποκαλούσαν εκκεντρικό ρομαντικό. Ο Τάνζλερ αφέθηκε ελεύθερος και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες επειδή το έγκλημα είχε παραγραφεί!

Για να προστατεύσουν τη σορό της από τις ορέξεις του φον Κόζελ, οι συγγενείς της την έθαψαν εκ νέου σε κρυφή τοποθεσία. Τέσσερα χρόνια μετά τη δίκη ο Τάζλερ μετακόμισε στο Πάσκο Κάουντι και έγραψε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Φανταστικές Περιπέτειες».
Οι φήμες έλεγαν ότι μέχρι τον θάνατό του το 1952 κρατούσε μία πλαστική κούκλα που έμοιαζε στην Έλενα ενώ είχε φτιάξει και ένα «διαστημόπλοιο» που θα μετέφερε εκείνον και την ερωμένη του στο διάστημα όπου θα την ανάσταινε μέσω ακτινοβολίας...

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Wikipedia, birdinflight.com, Twitter
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.